Consumentenzaken – Hoe instanties (niet) omgaan met crises!

Corona + Strenge winter = einde service aan consumenten…

Gelukkig kan ik zeggen dat ik met bovenstaande verontrustende titels tot op heden nog weinig te maken heb gehad. Maar ik lees in alle media en hoorde gisteren van een buurman dat het wel degelijk heel erg is momenteel in Nederland.
Door de coronacrisis zijn heel veel mensen plotseling afhankelijk geworden van online bestellingen omdat ze zelf niet meer kunnen of durven gaan naar hun noodzakelijke winkels.
Of omdat die gewoon dicht zijn nu tijdens de ‘lockdown’.
Online bestellen is nog nooit zo ‘populair’ (lees: noodzakelijk!) geweest als in het afgelopen jaar toen de Coronacrisis begon in Nederland.
Vrijwel alle bezorgers liepen vast. Post.nl, DHL en natuurlijk de bekende bezorgers van de supermarkten Jumbo, AH, Picnic en anderen liepen allemaal tegen een overdosis bestellingen aan.
Daarop hebben ze zoveel mogelijk opgeschaald maar ik begrijp dat de meeste bezorgers nu al vele maanden ‘op hun tenen lopen’ om alles te bezorgen volgens de beloofde meldingen.
En natuurlijk klagen veel ontvangers vervolgens over de slechte afhandeling van hun bestelling, die er gisteren had moeten zijn en nu spoorloos lijkt…
Ik zie van alles langskomen.
Maar toen kwam de ‘horrorwinter’ van 2021!
Onverwacht ligt echt heel Nederland sinds afgelopen zondag volledig ondergesneeuwd en blijven de temperaturen zakken tot strenge vorstwaarden van mogelijk hier en daar tegen de -20 in de nacht. Dit is gewoon ongekend, zeker de laatste jaren waarin de winters gewoon veel zachter zijn verlopen. Maar het is zeker niet onbekend in Nederland! Alleen lijkt de ‘moderne’ maatschappij daar niet meer op voorbereid te zijn. En zeker nu tijdens de pandemie, loopt alles dubbel en dwars volledig vast. Met als gevolg: noodlijdende consumenten.
Tijd voor een mening.

Eerste levensbehoeften

Het kan natuurlijk zijn dat je altijd al een fanatiek online besteller was en heel veel leuke (‘hebbe’-) dingetjes via internet kocht. Bij je favoriete webshop, op Marktplaats of waar dan ook.
De meeste grote namen bezorgen dan razend snel; meestal de volgende dag al.
Maar veel van die aankopen zijn niet ‘levensbelangrijk’. Hoe graag je het ook zo snel mogelijk wilt hebben, als dat een paar dagen langer duurt lijkt dat mij geen probleem.
Wat wel een probleem is, dat supermarkten of zelfs zorgverleners niet meer hun diensten kunnen verlenen.
Je dagelijkse boodschappen kan je niet meer doen omdat je zelf last hebt van een (chronische) ziekte en voor het krijgen van de juiste medische zorg ben je afhankelijk van het OV.
Dan zijn de bezorgdiensten van de diverse supermarkten ideaal tegenwoordig en is het mooi dat we zo’n fijnmazig OV-netwerk hebben waarmee iedereen in principe binnen korte loopafstand overal kan komen.
Helaas vervallen al die zekerheden en principes als er een paar problemen tegelijk ontstaan.

Allereerst was daar natuurlijk de coronacrisis, waardoor nog veel meer mensen dan alleen de echt ‘nooddruftigen’ gingen laten thuisbezorgen. Dat bleek voor zelfs de grootste bezorgdiensten een te grote opgave. Hoewel deze crisis nu al een jaar duurt, hebben die hun dienstverlening nog lang niet terug op het goede niveau van voor de crisis.
Mijn buurman vertelde me dat supermarkt Jumbo nog steeds meestal vaak weken volgeboekt zit en je dus pas na twee weken je boodschappen kunt verwachten die je nu wilt kopen…
Ook AH zit meestal de eerste dagen volledig volgeboekt.
Terwijl je van boodschappen (vers eten en drinken) toch zou moeten verwachten dat je ze heel snel krijgt, omdat je deze zelf ook meestal maar een paar dagen van tevoren ging halen als je wist wat je wilde gaan eten de komende week. Nee, reken nu maar op TWEE weken!
Dat vind ik dus al helemaal niet kunnen!

Dan zou je denken dat ze in een jaar tijd wel meer auto’s de weg op hebben gestuurd en meer mensen in dienst hebben kunnen nemen om een en ander te verwerken en bezorgen. Niet dus.
Dezelfde hoeveelheid mensen moeten alleen nog sneller werken en meer bezorgen.
Terwijl juist supermarkten het afgelopen jaar hun omzet razendsnel hebben zien stijgen omdat veel andere winkels dicht waren!
En hoe zit dat eigenlijk met die ‘eerste levensbehoefte’? Tellen boodschappen niet meer mee?

Met de opgekomen winter sinds afgelopen zondag is het drama nog veel groter geworden.
Nu schrapt de Jumbo gewoon hele dagen aan bestellingen omdat ze “simpelweg niet kunnen rijden”. Bestel maar opnieuw. En ja, opnieuw twee weken levertijd.
Ongehoord asociaal.

En dan de zorg. Wie maandag een afspraak had in het ziekenhuis, bij de tandarts of dringend medicijnen moest gaan ophalen en dat altijd met de bus moet doen, kon dat wel vergeten.
Er reden GEEN bussen! De vervoerder (QBuzz in Dordrecht) vond het onverantwoord om te rijden.
Treinen reden ook vrijwel de hele dag niet. Te veel wissels waren vastgevroren en die moesten allemaal handmatig (Ja echt! Met een brandertje!) ontdooid worden.
Pas in de middag kwamen mondjesmaat enkele verbindingen weer op gang.
En tot heden rijden alle OV-middelen nog heel beperkt. Bizar!
Alsof dit de eerste strenge winter is in 100 jaar of zo!

Natuurlijk heeft niet iedereen last van die beperkingen maar er zijn dus echt veel zwakkeren (vooral ouderen) die geen geld en middelen hebben om alternatieven te zoeken.
Die kunnen dus niets anders doen dan afwachten. Zonder medische zorg, soms zonder (vers) eten en drinken.
Mijn buurman zei me nog wel enkele pakjes vissticks te hebben liggen om het vol te houden tot de volgende geplande afspraak van de Jumbo… 😛
Dit vind ik overigens een discutabel geval… Hij kan goed uit de weg, heeft een auto, heeft (nog) geen Corona, heeft geld genoeg maar werkt sinds Corona nu al vele maanden thuis en weigert zelf zijn boodschappen te gaan halen. Hij wil gewoon geen enkele kans lopen om ergens besmet te raken. Tja…
Maar er zijn dus echt wel mensen die werkelijk geen kant op kunnen en afhankelijk zijn van de reguliere diensten van de bedrijven en instanties.

Waren die problemen er vroeger ook niet dan?

Ja natuurlijk maar anders en veel met veel minder impact.
In vroeger tijden (wat ik echt nog wel heb meegemaakt) kon er ook zomaar weken een dik pak sneeuw liggen. Maar boodschappen kon je altijd nog kopen! Bij mijn oma om de hoek zaten een kleine kruidenier en groentewinkel. Soms werd hun voorraad dan wat minder maar er waren altijd wel een paar bevriende boeren met trekkers die voor nieuwe aanvoer konden zorgen als het lang ging duren.
Die buurtwinkels bestaan niet meer. Iedereen is nu afhankelijk van de dichtstbijzijnde supermarkt en die zit in vele wijken niet meer op loopafstand. Ik zou nu ook met de bus naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum moeten. Als er geen bezorgdienst zou bestaan…
De maatschappij is gewoon echt helemaal veranderd!

Ook de gezondheidszorg was veel directer en persoonlijker. Onze vroegere huisartsen kwamen altijd langs als er problemen waren. En zij zorgden eventueel voor middelen zoals medicijnen.

Tenslotte waren er echt veel meer sociale contacten. Iedereen had goede buren in de buurt die voor elkaar opkwamen als het nodig was. Nu kijkt er geen mens naar me om terwijl ik al ruim twee manden mijn huis niet uit ben geweest. Hoeveel ideële promotie er ook wordt gemaakt op TV en in de andere media, juist door die elite-politici; het is nog zeldzaam dat mensen naar elkaar omkijken.

Iedereen is op zichzelf aangewezen en alle zogenaamd goed functionerende vormen van dienstverlening (van vervoer, bezorgingen tot ‘hulpgroepen’) blijken nu meestal niet meer te werken omdat er TWEE crises aan de gang zijn. Van enig logisch nadenken en aanpassen aan de omstandigheden is in de huidige maatschappij geen sprake meer.
En het ligt echt niet aan alle ‘onwillende’ mensen! Ze hebben er simpelweg de middelen niet meer voor! Want ‘slimme’ en ‘efficiënte’ berekeningen hebben alle eventueel noodzakelijke hulpmiddelen wegbezuinigd.
Als er maar eens in de 10 jaar eens een pak sneeuw is wat een week blijft liggen… Dan ga je bijvoorbeeld toch geen dure speciale winterbanden inzetten voor de bussen? Zonde van het geld…
Daarom konden die dus niet rijden. Ze hebben tegenwoordig (goede) ‘all-weather-banden’ die zijn berekend op de meest voorkomende weersomstandigheden in Nederland. Maar bij gladheid werken die niet goed…
Dit is maar één voorbeeld maar op deze manier wordt tegenwoordig bij elke bedrijfsvoering gedacht en gerekend. Alles natuurlijk in het voordeel van de uitbaters. Ook als het belangrijke dienstverlenende zorginstellingen zijn.
Dit vind ik nu pure armoede en achteruitgang van de gehele maatschappij.

Ik heb dit probleem al eerder genoemd in het artikel:
‘Crisisbeheersing in Nederland deugt niet’.
Technisch zou er nu natuurlijk veel meer kunnen maar vanwege de decennialange bezuinigingen waardoor er te weinig geschoold personeel achter de hand is en middelen op voorraad zijn, loopt alles in de zorg vast tijdens een grote crisis.

De hele maatschappij is opgehangen aan ‘kansberekeningen’ en (beperkte) budgetten.
Het geld in de spaarpotten van de overheid bepaalt of jij overleeft. Als de pot leeg is… dan moet je gewoon sterven. Zo simpel is dat tegenwoordig.

Relativeren maar weer…

Nogmaals: niet voor iedereen zijn er momenteel onaanvaardbaar grote problemen.
De meerderheid kan zelf gewoon ‘goed’ uit de weg of heeft door een grote familie of vriendenkring een prima netwerk om eventuele problemen samen op te lossen.
En zelfs ik… Die dat allemaal niet meer heeft… voel me niet in grote problemen komen.
Zolang ik me uiteraard ‘goed’ blijf voelen en ik niet opeens wel afhankelijk word van externe factoren.
Mijn boodschappen had ik vorige week nog voor de grote sneeuwval binnen en deze week heb ik toevallig niet echt iets nodig. Maar ik zie dat mijn super Plus wel gewoon dagelijks bezorgt. Ik kan gewoon afspraken plannen voor morgen. Dan kan het soms wat langer duren dan de aangegeven tijden maar ze komen wel. Dat is ook het grote voordeel van de (kleinere) Plus: ze rijden niet met megagrote vrachtwagens die eerst vol gepland moeten worden en vervolgens de kleine straten niet in kunnen omdat daar niet is gestrooid. Ze rijden met kleine bestelwagens die net als alle andere gewone auto’s voorzichtiger moeten zijn maar overal terecht kunnen.
En inmiddels rijden er ook weer steeds meer bussen dus als ik onverhoeds naar een dokter moet, dan zal ik misschien wat langer moeten wachten dan normaal, maar ik kan er wel komen.

De buschauffeurs overigens hebben wel een probleem, zo las ik vanmorgen: de ‘mooie, nieuwe, efficiënte en duurzame’ elektrische bussen van QBuzz hebben slecht functionerende kachels! Die zijn zeer waarschijnlijk niet berekend op de grote langdurige koude van dit moment.
Dus de chauffeurs moeten in dikke winterjassen, met sjaals en bijna skihandschoenen hun ritten rijden… Gaan we weer. 😛

Waar een ‘hypermodern’ land als Nederland hopeloos ouderwets in kan zijn…
Want je voorbereiden op omstandigheden die maar af en toe voorkomen? Da’s stom joh! Dat kost geld!

Zoek het maar uit met je eigen problemen.
Over enkele weken komen we wel eens kijken of er doden zijn gevallen.
Zo niet, dan hebben ze het weer prima gedaan.
Gewoon blijven stemmen op die salonpolitici straks in maart.
Daar kom ik in een volgend artikel wel weer op terug.

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie