Restflits zondag 7 februari 2021

Vandaag in de Restflits:
– SNEEUW
– Politiek 2021: Piraten?
– Consumentenzaken: Mini Resttest Etenswaren 2
– Wat nog Rest

SNEEUW

Nou vooruit dan, mosterd na de maaltijd natuurlijk maar omdat iedereen het er nu over heeft, kan en mag ik er als maatschappelijk betrokken persoon niet omheen: het is nu eindelijk echt winter en er ligt na heel lange tijd ‘eindelijk’ echt sneeuw. VEEL sneeuw. Met momenteel nog een flinke sneeuwstorm ook, waardoor dit dubbel en dwars de eerste ‘strenge’ winter lijkt sinds heel wat jaren.
En de weersvooruitzichten van de komende week laten niet veel verandering in temperaturen zien (het gaat mogelijk nog veel harder vriezen) dus voorlopig zijn we hier ook nog niet vanaf.

Brrrr… Persoonlijke mening? Voor mij hoeft het niet. Als ik de weg op zou moeten dan zou ik nu peentjes zweten en in grote angst verkeren.
Maar het lot is me ook nu weer gunstig: door de Coronacrisis en de mezelf opgelegde quarantaine blijf ik al ruim 2 maanden thuis en dan heb ik van een paar weken ingesneeuwde straten geen last.
Ik kan en mag het lekker vanuit mijn verwarmde bunker aankijken. Da’s dan weer best een luxe! 🙂

In de sociale media regent (of nee: sneeuwt!) het natuurlijk weer allemaal meningen over de (te veel) ophef en overdreven waarschuwingen en maatregelen van de overheid. Over de ‘code rood’ en zo, en natuurlijk de eerste berichten dat er geen treinen rijden en vermoedelijk zeer beperkt overig OV. Bezorgdiensten die normaal ook op zondag werken, doen dit nu niet. Dus mensen die toevallig vandaag hun noodzakelijke boodschappen hadden verwacht, moeten nu minimaal een dag wachten… Als het morgen dan allemaal weer op gang komt, want met deze kou verdwijnt de sneeuw niet zomaar. En wat dan smelt door het strooizout, kan weer lekker opvriezen dus spekgladde wegen opleveren… Tja…

Vroeger had je inderdaad geen ‘code rood’. Slecht weer, winter, sneeuw, ijs… Het gebeurde gewoon. Geen opgedrongen angst. Alleen het op dat moment omgaan met de situatie.
Dat viel niet altijd mee. Hoewel ik zelf dan nog net geen winters heb meegemaakt waarin het zo koud was dat de rivieren dicht waren gevroren en daar auto’s overheen reden… (wat mijn ouders wel hebben meegemaakt), heb ik ook wel dikke pakken sneeuw moeten trotseren.
Ik herinner me nog goed dat ik in de jaren dat ik bij mijn oma heb gewoond, aan de Krommedijk in Dordrecht, mijn allereerste auto had geparkeerd in het straatje recht tegenover ons huis; de Oranjestraat. Die lag dus onderaan de dijk en ik wilde met de auto weg: de dijk op. De hele straat was echter in een ijsbaan veranderd en in alle pogingen om ‘omhoog’ te komen, gleed ik net zo hard weer terug… Gelukkig geen schade gemaakt. Nooit overigens door slecht (glad) weer.
Met de auto kon ik meestal ook in de meest bizarre omstandigheden goed overweg.
Soms wel super langzaam… Maar dat hoort er dan gewoon bij.
Met de fiets en lopend was ik juist altijd weer wel op mijn hoede. Dan viel ik wel sneller…
Maar op 4 wielen voelde ik me altijd relatief veilig.

In deze tijd groeien er echter kinderen op die nog geen flauw idee hebben van een echte ‘strenge’ winter en zoveel sneeuw en langdurige ijs nog nooit (bewust) hebben meegemaakt!
Ik las dat een sneeuwstorm zoals vandaag woedt voor de laatste keer 10 jaar geleden is gebeurd.
En het totaal aan (strenge) vorstdagen zal vermoedelijk ook wel de boeken in gaan als ‘extreem’ sinds ‘zoveel jaren’. Door de opwarming van de aarde, is Nederland de laatste decennia veel ‘zachter’ geworden in de winters. In dat opzicht is het voor veel jonge mensen dus wel weer uitzonderlijk wat er nu aan de hand is…
Oeps… Ik voel me opeens weer echt oud… 😉

Impressie uit mijn bunker in de Dordtse Alpen

Politiek 2021: Piraten?

Geen apart ‘groot’ artikel voor nu over mijn nieuwste ‘Overdenkingen’ met betrekking tot de politiek. Misschien doe ik dat nog, als ik er dieper op inga.
Maar gedurende het volgen van alle berichtgevingen in de media van (de meeste) politieke partijen, viel nu mijn oog een poosje op de ‘Piratenpartij’.
Die is niet nieuw! Die bestaat in Nederland volgens mij al 10 jaar en een vorige lijsttrekker was een van mijn favoriete fotomodellen: Ancilla ‘Tilia’ van de Leest!

Ancilla Tilia

Ancilla van de Leest

Haar had ik leren kennen via een radioprogramma op TV… ‘NachteGiel’ met Giel Beelen.
Dat werd een poosje integraal (in wat latere uurtjes) op TV uitgezonden en daarin was zij regelmatig te gast. In die tijd was ze nog een bekend ‘fetisj-model’, voornamelijk gekleed in strakke latex pakjes… Maar uiteindelijk is zij meer activiste geworden met betrekking tot de privacywetgeving en allerlei zaken die van overheidswege ingeperkt, geblokkeerd en ongewenst gebruikt worden.
Dit bracht haar een poosje bij de partij die het meest vecht voor onze privacy: de ‘Piratenpartij’.
Ze is daar in 2017 weer mee gestopt vanwege andere drukke bezigheden, die ze belangrijker vond.
De partij heeft in Nederland overigens nooit zetels gehad in de Tweede Kamer.
En ook nu was het weer spannend of ze nu weer de kiesdrempel zouden halen, om überhaupt op de lijst van deelnemende partijen te komen. Dat is weer gelukt!
En dat maakt de partij opnieuw interessant.
Ditmaal met een andere lijsttrekker: Matthijs Pontier.
Toevallig volg ik hem ook al enkele jaren in Twitter, vanwege zijn meningen en standpunten en hij volgt mij ook. En ik wist niet eens van zijn connectie met de ‘piraten’! Nu blijkt hij zelfs de lijsttrekker. Dat schept al vertrouwen!

Misschien was ik altijd al een beetje gecharmeerd van de benaming: ‘Piratenparij’.
Als oude ‘radiopiraat’ zijnde en opgegroeid met opperpiraat Radio Veronica.
Maar dat lijkt iets anders. Toch niet helemaal! Want zelfs de Piratenpartij noemt dit op hun website:
“50 jaar geleden was de radio-ether de nieuwe horizon en kreeg de BBC als enige partij het recht om uit te zenden. Dankzij zogenoemde ‘radiopiraten’ maakten we kennis met popmuziek.”
Als een van de redenen van de naam ‘Piratenpartij’!
Die staan dus duidelijk voor een veel grotere onafhankelijkheid van mensen en hun idealen.
En een grotere vrijheid van indoctrinaties en door politieke machten beperkte maatschappij.
Nou… Zo zit ik er ook wel in.

De Piratenpartij is overigens niet zomaar een ‘klein’ Nederlands initiatief! Onder dezelfde naam en vrijwel overal dezelfde idealen komt deze partij in meerdere Europese landen voor en hadden ze al zetels in enkele landen en het Europese parlement!

Het partijprogramma bevat veel interessante aanknopingspunten waardoor ik momenteel een lichte voorkeur heb om deze richting uit te gaan als ik ga stemmen in maart… Als het kan.
Want ik ga dus niet als ik een mondkapje op moet… Dat wordt een volgend punt van discussie.
Ik wilde je echter mijn huidige gedachten even niet onthouden. 😉

Consumentenzaken: Mini Resttest Etenswaren 2

=> Vegetarisch ‘vlees’: Garden Gourmet – Gegrilde stukjes

Huh wat??? Iets vegetarisch? Daar ben ik toch nooit een voorstander van geweest?
Nee, dat klopt… Alles wat ik tot heden namelijk als ‘vleesvervanger’ heb geprobeerd smaakte naar rubber of was dermate smaakloos dat ik het nooit meer wilde proberen, zelfs als ik ooit nog eens een verbod krijg om vlees te eten of als het onbetaalbaar wordt… Dan liever helemaal niks.
Maar uiteraard gaat de tijd verder en producten veranderen. Er komt tegenwoordig natuurlijk wel veel meer op de vegetarische (en zelfs ‘veganistische’) markt dan 10 jaar geleden.
En nu was er toevallig een weekaanbieding bij de Plus, waardoor ik mijn standaard bestelkosten kon vermijden en enkele vegetarische producten kon uitproberen, waarvan dit het eerste is wat ik gisteren heb geproefd. En… Het was lekker!

Gisteren maakte ik een plaatpizza en zat wat te worstelen met voldoende ingrediënten. Eigenlijk wilde ik er wat ham op doen maar toen wist ik opeens dat ik dit in de koelkast had liggen.
Op een pizza strooi ik meestal van alles en nog wat rond en dit leek me gezien het kleine formaat van de stukjes wel te doen. En de bereiding in de oven sloot ook mooi aan op de tijd die deze opgewarmd moesten worden. Dus… En ik zal je zeggen: ook los van een hele hap pizza heb ik de stukjes geprobeerd en als je me zou hebben gezegd dat het stukjes gehakt waren, dan had ik het geloofd! Ze zijn heel smaakvol en pasten perfect op mijn pizza.
Mocht het weer eens in de aanbieding zijn (want voordelig is het niet echt) dan zal ik het zeker weer kopen. 🙂

Wat nog Rest

Dit was voor de verandering eens een keer een ‘drie-in-één’ Restflits.
Onderwerpen die ik normaliter apart (te?) uitvoerig behandel maar die ik nu eens in een relatief korte ‘Flits’ heb gevat. Velen zullen deze stijl altijd prefereren omdat ik meestal wat te lang van stof ben… Maar ja, dan wil ik daar gewoon zo veel van kwijt… En nu wilde ik eens een keer snel wat dingen kwijt maar daar dan niet te diep op ingaan. Zoiets.
In ieder geval vond ik dit een ingesneeuwde zondag waard en als ik de komende tijd toch weer overloop met ‘dieper gaande’ gedachten dan zal ik me zeker weer helemaal laten gaan. 😉

Sneeuwbal en glijd voorzichtig! Met of zonder (vegetarische) pizza.
Tot de volgende Restflits! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Consumentenzaken, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie