16 jarig meisje heeft seks met 27 jarige man – OM eist 15 maanden celstraf

Is seks een misdaad?

Over ‘seksualiteit’ zou ik niet zo bijzonder vaak meer schrijven omdat ik onder dat hoofdstuk bijna alles wel zo’n beetje gezegd heb. Tenzij er nieuwe ontwikkelingen zijn of de actualiteit hier aanleidingen voor geeft. Dit laatste is het geval.
Een paar dagen geleden las ik in AD De Dordtenaar online een artikel met een kop van bovenstaande strekking:
Bovenbuurman heeft seksuele relatie met elf jaar jonger meisje (16)
Mijn voelsprieten schoten overeind!
Het artikel heb ik direct overgenomen want stond achter de ‘Premium-betaalmuur’ maar ik vond dit onderwerp direct belangrijk genoeg om die te omzeilen. Ik heb het als los document bewaard, wat je kunt lezen door het klikken op de link.

Eisingahof Dordrecht

Het eerste wat ik dacht was: “Huh? De leeftijdsgrens is hier toch bepaald op 16 jaar?”
Dat is ook zo. Maar er staat nog een toevoeging in het wetboek dat het leeftijdsverschil van ‘minderjarigen’ tot 18 jaar met een seks partner niet dermate hoog mag zijn dat er een ‘machtsverschil’ kan ontstaan. De oudere partner kan een ongewenst overwicht uitoefenen waardoor de minderjarige niet meer bewust kan kiezen of die wel of geen seks wil.
Zoiets als je wel eens leest over leerkrachten en hun minderjarige leerlingen.
Daar moet je mee uitkijken, hoe verleidelijk de ‘kinderen’ ook kunnen zijn… Ik heb daar ook al over geschreven.
Maar in deze situatie ging het naar mijn opinie om twee redelijk bekenden van elkaar; de overbuurman van het meisje, die ze al een paar jaar eerder had ontmoet maar waar haar moeder toen al een einde aan had gemaakt.
Nu waren ze elkaar opnieuw een keer tegengekomen (terwijl ze inmiddels al 16 was), wat niet zo gek is als je in dezelfde flat woont…
Mijn dochter woont overigens in dezelfde flat! Er is één ingang en maar één trappenhuis en lift.
De ontmoetingskans is dus gewoon zeer reëel. Hij behoefde haar niet speciaal op te zoeken…
Maar die tweede ontmoeting maakte beiden dus weer geïnteresseerd in elkaar en ze besloten elkaar af en toe te gaan ontmoeten om wat te “chillen en een filmpje te kijken”. Niks mis mee.
Maar ja… Een jongeman en een meisje… Beiden alleen… Dan begint te aantrekkingskracht te werken. En na een eerste kus, kwam het uiteindelijk tot seks.
Was er hier sprake van dwang? Manipulatief gedrag? Macht van de veel oudere man over het jonge ‘kind’? Daar lees ik hier niets van terug. Zij kwam daar vrijwillig, had het naar haar zin en werd blijkbaar ‘een beetje verliefd’ op de man. Ook niks mis mee. Een 16-jarig meisje kan heel goed toe zijn aan een intieme relatie. Misschien kwam ze toch al bijna nergens en dit kwam gewoon op haar pad. Ik zie niets verkeerds.

Mijn eigen oma was nog geen 18 toen ze mijn opa al had leren kennen.
Zij scheelden bijna 13 jaar. De omgang met de notoire ‘kroegtijger’ en ‘vechtersbaas’ die mijn opa was, werd door haar familie verboden. Toch zijn ze op haar 19e getrouwd. En ze waren gelukkig met elkaar ‘tot de dood hen scheidde’…
Na het overlijden van mijn oma heb ik tussen haar papieren nog een trouwakte gevonden met een andere man! Iemand wiens naam ik helemaal niet herkende. Ze had het er nooit over gehad.
Alleen dat ze moeite had gehad met de relatie met mijn opa in de familie en daarom het contact met haar familie een tijd had verbroken…
Ik denk nu dat ze door haar familie aan een jongere partner is ‘geholpen’ om haar relatie met die ‘oude vent’ te dwarsbomen. En daarvan zal ze na haar 18e snel weer gescheiden zijn om te kunnen ‘vluchten’ naar haar Gerrit…
Zo ging het vroeger soms. Familie wil bepalen met wie je om mag gaan…
Gelukkig was mijn oma sterk en deed ze gewoon wat haar hart haar ingaf. En werd gelukkig.

Waarom kan dit 16-jarige meisje niet beslissen dat zij een relatie wil met de bovenbuurman? En daar dan ook (gewoon) seks mee wil?
Omdat ze een ‘beperking’ heeft? Pardon???

Laag IQ

In het artikel staat dat ze “een beperking had en het IQ kwam niet boven de 65”.
Ja dus? Kon ze niet praten? Kon ze geen “Nee!” zeggen? Was ze verstandelijk niet in staat om te weten wat seks betekent? Dit slaat nergens op!
Het meisje zal waarschijnlijk niet op het VWO hebben gezetten en een universitaire studie zal ook niet voor haar weggelegd zijn. Maar kan ze met haar lagere IQ geen volwaardig leven leiden?
Moet je IQ hoog genoeg zijn om voor je 18e te mogen beslissen of je seks wil?
Wat is dit voor uitleg van de zedenwet? Daar staat niets over en dat is ook pure onzin!

Daar kwam nog bij dat de buurman blijkbaar ook niet zo’n hoog IQ had… Mogelijk nog lager dan van het meisje. So what? Wist hij niet wat hij deed? Lokte hij haar in zijn geilheid naar zijn flat om haar direct te gaan misbruiken? Daar lees ik niets van. De seks kwam pas nadat ze al enkele keren samen hadden ‘gechilled’ en toen gingen van beiden de gevoelens opspelen.
Hier zie ik geen kwade bedoelingen. Alleen van de familie van het meisje die haar blijkbaar met harde hand wil ‘beschermen’ tegen die veel te oude vuilak… Net zoiets als mijn oma.

Juist het feit dat beiden blijkbaar wat minder intelligent zijn, speelt in hun voordeel.
Mijn moeder zei me altijd: “Het geluk is met de dommen.”
En misschien ken je de uitdrukking: “Zalig zijn de onwetenden.”
Staat zelfs in de Bijbel:
“Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 5:3)
Juist omdat ze beiden niet zo diep nadachten en luisterden naar hun hart; hun gevoelens lieten spreken, zat er in deze relatie geen kwaad. Hij zei het ook: “Als ze ‘nee’ had gezegd was ik gestopt.”

In het hele artikel lees ik niets terug wat het meisje heeft verklaard.
Doet er niet toe want ze is immers het negatief beïnvloedde ‘slachtoffer’?
Dit is dus wat ik ook zo vaak heb geschreven: de buitenwereld plakt er in veel gevallen het etiket ‘slachtoffer’ op en zal zodanig op hen inpraten dat ze vermoedelijk ook gaat geloven dat ze ‘misbruikt’ is. Zeker omdat ze het mogelijk niet zo goed verstandelijk kan beredeneren.

Nu zijn er TWEE slachtoffers. De ‘vermeende’ dader en het ‘vermeende’ slachtoffer.
Als dit niet zonder straf voor de man afloopt, kan dit een levenslange uitwerking op beide hebben.
Ik hoop dat de rechter dit uiteindelijk ook zal inzien. Of dat iemand dat anders in hoger beroep zal doen…
Zoals ik het lees, treft alleen de moeder schuld. Ze kent en begrijpt de ontluikende seksuele gevoelens van haar eigen dochter niet. Haar te willen beschermen maakt haar juist kapot…
DAT is een misdaad. Niet de seks tussen het meisje en de buurman.

EDIT:
Op 28 januari was de uitspraak dus en op 29 januari stond dit weer in het AD.
Ik heb daar een vervolgartikel over geschreven:

16 jarig meisje heeft seks met 27 jarige man – Uitspraak rechter

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie