Restflits vrijdag 8 januari 2021

Vandaag in de Restflits:
– Chaotisch begin
– RIP NAS
– Consumentenzaken: – Energie – Prijsvergelijk
– Aardbeving Kroatië
– Wat nog Rest

Chaotisch begin

Was ik in mijn vorige Flits van begin deze week (!) nog erg voorzichtig met het benoemen van een ‘Gelukkig en Gezond 2021’… Nog maar enkele dagen later barstten er meerdere bommen.
Wereldwijd! En ook in ‘huize De Rest’!
Nog niet één week mocht ik rustig bekomen van het letterlijke geknal, ondanks het vuurwerkverbod, of ik moet de letterlijke en figuurlijke bommen en granaten van alles wat fout kan gaan zien te relativeren. ‘De wet van Murphy’.

Om met de (inter-) nationale bommen te beginnen:
De lancering van de eerste spuit vaccinatie tegen het Covid-19 virus in een mens in Nederland was natuurlijk in eerste instantie woensdagmorgen het grootste nieuws.
Uiteraard hadden ze daar een fotogenieke dame uit de zorg in de buurt van de primaire ‘brandhaard’ in Noord-Brabant voor gekozen, die ook nog eens van allochtone afkomst was.
Drie vliegen in één klap.
We mogen aannemen dat trouwens alle mensen die openbaar gevaccineerd worden allemaal placebo’s krijgen want ze zijn natuurlijk doodsbang dat dit net die ene zal zijn die allergische reacties vertoont… Iedereen moet daarom 15 minuten na de (echte) prik even blijven wachten.
Het zou wat beschamend zijn geweest als ze direct na de prik zou zijn ingestort…
Dus dit is allemaal prima voorbereid. (Daarom duurde alles zo lang…)
Ook IC-hopman Diederik Gommers kreeg nog even in beeld een extra nep-prik (hij had de echte allang gehad) om te meute toe te kunnen juichen dat we nu “eindelijk weer terug richting normaal zouden gaan” dankzij de spuit. Pure marketing.
Broeva! Haro! Hulde aan De Jonge die al zijn fouten bij Jinek meteen als sneeuw voor de zon zag verdwijnen want hij zat bijna letterlijk op een voetstuk.

Bijzonder jammer voor hem (en voor de ook daar aanwezige ex-Marokkaanse volgespoten zorgdame) dat op het andere net miljoenen mensen aan de buis gekluisterd waren vanwege de later op de dag uitgebarsten oorlog in de Verwarde Staten van Amerika. Een forse groep QAnon strijders onder leiding van enkele woeste terroristen van wie één een nazaat van Wickie de Viking waren net het Capitool – het ‘parlementsgebouw’ van de VS – binnengedrongen om de daadwerkelijke beslissing van wisseling van president tegen te houden. Met grof geweld wisten ze bijna de naïeve Amerikaanse politici te bereiken om hen allemaal voorgoed het zwijgen op te leggen maar dat is mislukt. Wel met een stuk of 4 dodelijke slachtoffers en vele gewonden tot gevolg.
De hele wereld leek in brand te staan.

achter-achter-kleinzoon Wickie de Viking

Op dat moment hield ik de (sociale) media voor gezien want hier had ik mijn eigen (veel belangrijkere!) problemen:

RIP NAS

In de vorige ‘Flits’ ging ik er al uitgebreid op in: Mijn ‘NAS’ was aan het ‘overlijden’ en ik was druk doende met het redden van de grote hoeveelheid aan data van die schijf naar mijn nieuwe externe harddisk. En ik had toen al flink wat belangrijke bestanden gered.
Elke dag daarna ging ik daarmee verder, tot gisteren.
Eigenlijk ook weer op woensdag (‘rampdag’ zullen we maar zeggen…) kreeg ik steeds slechter verbinding met de NAS. Telkens ging die ‘hangen’ en moest ik hem restarten.
Gisteren besloot ik eens te kijken of de software van de NAS zelf niet vernieuwd kon worden, want ik had al gezien dat ik deze nog nooit (…) had bijgewerkt.
Er staat een soort van ‘diskstation manager’ (DSM) op, wat nog dateerde van de aankoop en inmiddels waren er al vele updates uitgekomen. Maar daar keek ik nooit naar… Het ding draaide gewoon en in dat programmaatje kom je eigenlijk nooit. Behalve als er wijzigingen zijn of problemen. Dat laatste was dus het geval en vorige week had ik zo al ontdekt dat de aanwezige harddisk dus fouten vertoonde en aan het ‘overlijden’ was…

De updates van de diverse versies (ik kon ook niet direct naar de meest actuele) duurde gisteren ruim een halve dag. Met voornamelijk wachten want dat gaat traag…
Maar uiteindelijk had ik de laatst mogelijke versie van Synology erop. En toen…
… kon ik er niet meer inkomen. De enige inlogmogelijkheid van het standaard account ‘ADMIN’ was uitgeschakeld! Wat nu weer!
In het forum van Synology las ik vervolgens dat dit op een bepaald moment bij updates was ingebouwd: accounts zonder wachtwoord werden niet meer toegestaan.
Vermoedelijk omdat velen dit zo gebruikten, terwijl zij hun NAS zelfs openbaar via internet hebben gedeeld zodat ze er overal op kunnen inloggen…
Maar daarvoor gebruikte ik hem niet! Alleen maar intern, in mijn eigen lokale netwerkje.
Nu moest ik echter wel en volgde een procedure om een ‘harde’ reset uit te voeren, zodat ik een nieuw wachtwoord kon opgeven. Tot zover ging het nog goed.
En daarna… Kon ik er helemaal niets meer mee.
Uiteindelijk bleef (en blijft) een oranje statuslampje knipperen als teken dat er iets ernstig mis is.
Na nog meer gezocht en gelezen te hebben, moet dit de definitieve crash van de harddisk zijn.
Die natuurlijk al de herstarts van het ding na updates en resets niet meer aankon.
Dood. Rest In Pieces, NAS… 😛

R.I.P.

En ik was nog niet klaar. Zeker meer dan de helft van mijn muziekverzameling was nog niet over.
Misschien niet allemaal zo belangrijke muziek die ik echt nog ga luisteren. Maar toch is dit niet fijn.
Ik had graag alles nog even na willen lopen en dan zelf beslissen wat ik wil houden. Op de nieuwe schijf, die weer gewoon prima toegankelijk is. Helaas.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om digitale opslag regelmatig te controleren en misschien wel ruim op tijd dubbel op te slaan, voor het geval dat. Want digitaal weg… is echt weg.

Gelukkig was en ben ik ook nog wel met andere dingen bezig. Zoals:

Consumentenzaken:
– Energie

Eigenlijk wil ik er hier nog niet diep op ingaan omdat dit prima een eigen uitgebreider artikel verdient: de manieren waarop ik de laatste jaren bezig ben met proberen te bezuinigen op het energieverbruik. Want dat kost ook veel geld en met een uitkering tellen alle kleine beetjes.
Hier draait het echter om tientallen €uro’s die ik mogelijk zou kunnen bezuinigen omdat ‘men’ altijd vond dat ik in een relatief ‘simpele’ tussenwoning zo erg veel betaal.
Zo simpel is dat echter niet. Zeker niet in mijn woning.
Maar toch bleek ik veel meer te kunnen doen dan ik tot de laatste tijd voor mogelijk hield.
En ik ben gewoon eens dieper gaan uitzoeken WAT ik allemaal verbruik, met welke dingen.
Dat gaat te ver voor een korte ‘Flits’, dus ik wil dit nu even als aankondiging vermelden.

– Prijsvergelijk

Daarnaast ben ik juist nu ik voorlopig gebonden ben aan helaas slechts 1 supermarkt waar ik online mijn boodschappen doe extra aan het vergelijken wat alles daar kost. Dat deed ik al langer natuurlijk, maar dan met mijn gebruikelijke 3 of 4 supermarkten.
Het is interessant om alles eens op een rijtje te zetten hoeveel je hierop kunt besparen.
Dat wordt ook een apart ‘Consumentenzaken-artikel’.

Ik moet er nog aan beginnen dus het kan nog even duren.

Aardbeving Kroatië

Hoewel het de meeste Nederlanders nauwelijks zal hebben bereikt of anders geboeid:
Net voor de jaarwisseling is Kroatië (lange tijd mijn ‘tweede vaderland’) tweemaal getroffen door een aardbeving.
Ik heb het er in mijn vorige ‘Flits’ nog niet over gehad. Puur omdat die over ‘mijn jaarwisseling’ ging en mijn situatie van dat moment.
Maar in het kader van de ‘chaos’… denk ik dat veel Kroaten momenteel nog altijd in de grootste chaos van hun leven verkeren. Want in een enkel plaatsje – Petrinja – is zowat de helft van alle gebouwen ingestort of zwaar beschadigd. En er zijn doden gevallen.

Hebben de meesten de oorlog in de 90er jaren dan nog overleefd en zijn ze weer verder gegaan om langzaam aan hun levens weer op te bouwen; nu is voor velen alles weer weggevaagd. Door een natuurlijke vijand ditmaal: moeder aarde.
En dit gebied heeft het in die oorlog ook echt al zwaar gehad.
Ik weet het… want enkele mensen die daar wonen zijn goede bekenden van mij.
Familie van de beste studievriendin van mijn ex-partner woont daar. Ze is daar zelf ook geboren.
Ik ben daar veel geweest: Glina, Petrinja en ook wel in Sisak.
De vriendin heeft met haar partner ook een huis in Glina. Waar mijn dochter nog afgelopen zomer met vakantie is geweest, net als enkele jaren geleden. De mensen daar staan nog altijd heel dichtbij ons.
En ze hebben ook flinke schade aan enkele bijgebouwtjes en mogelijk het huis zelf.

Indirect is een andere bekende van deze familie omgekomen onder vallend puin tijdens de beving.

Er is daar veel gebeurd en dit laat me toch ook niet koud.
Ik ken het daar en ik ken daar mensen. Die het vermoedelijk geen bal uitmaakt wat er in de VS gebeurt. Een flink aantal moet weer een dak boven het hoofd zien te krijgen…
Hoe chaotisch en bizar kan dan een jaarwisseling en een ‘gelukkig nieuwjaar’ zijn… 🙁

Wat nog Rest

Na een chaotisch begin van 2021 en een verdrietig afscheid van een dierbaar bezit, moet ik weer verder. Vooralsnog zonder hoop op snelle positieve veranderingen maar dan kan het me ook niet verrassen als het voorlopig een ‘shittijd’ blijft. En misschien blij verrassen als er wel weer leuke dingen gebeuren. Die hoop doet leven.
En ik hoop dat al mijn lezers dit ook zo zien.

Leef en hoop voorzichtig! Tot de volgende Restflits. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie