Restflits 2021 – Nieuw begin of oud zeer?

“Gelukkig Nieuwjaar!”

Met deze twee historische woorden en meest clichématige uitspraak, gaven vroeger miljarden mensen op aarde elkaar de nieuwjaarswens. Tegenwoordig moet dat wel iets genuanceerder want anders heb je volgens mij niet goed begrepen dat de wereld nog middenin een crisis zit.
De Coronacrisis; een pandemie van het Covid-19 virus, die sinds de Tweede Wereldoorlog de grootste gevolgen heeft voor de hele aarde.
Iets van ‘gezondheid’ moet nu toch ook wel deel uitmaken van je goed bedoelde wens…
Maar niemand kon er toch omheen: Na 31 december 2020 kwam om 0.00 uur toch onverbiddelijk 1 januari 2021.

Dit jaar heb ik – net als vorig jaar – niets gedaan met oud- en nieuwjaar.
Geen bezoek, geen bloemen.
Dat lijkt dan een beetje op een begrafenis… Maar eerlijk gezegd ben ik niet meer zo blij met al die ‘feestdagen’. Elke dag kan een feest zijn als ik me goed voel of als er gewoon leuke dingen gebeuren. Met die ‘verplichte dagen’ heb ik helemaal niets meer.
Natuurlijk komt dit ook omdat ik nu al een hele poos alleen ben. Niemand in huis om zoiets mee te delen en ook mijn telefoon blijft gewoon lekker stil. Prima.
In mijn ‘Kerstflits 2020’ heb ik dit natuurlijk allemaal al uitgelegd.

Wel heb ik me even laten gaan door bij mijn vroegere favoriete ‘kroeg’ oliebollen te bestellen die zij als enige (voor zover ik weet) in Dordrecht bezorgden: ‘Visser’s Poffertjessalon’! Het hele jaar door de beste poffertjes van Dordrecht en omstreken en
1 keer in het jaar ook nog de beste oliebollen! Ik heb er maar direct een uitgebreid ‘eindejaarspakket’ besteld. Niet dat ik de bubbels heb gedronken of sterretjes heb aangestoken… Puur symbolisch, om dit jaar ‘in stijl’ af te sluiten.
Met dank aan Dennis van Buuren, voor de persoonlijke afhandeling van de bestelling.

En dan regent het overal in de hele wereld nieuwjaarswensen.
Maar gevoed door alle mediamaniakale aandacht voor dit “Nieuwe jaar waarin alles naar ieders hoopvolle wens weer snel ‘normaal’ moet worden en iedereen gezond wordt en blijft.”
Elk mens heeft wel zo zijn en haar belang bij een snel einde van de crisis.
Werknemers, werkgevers, scholieren, ouderen, ziekenhuizen en hun overspannen personeel…
Laat deze ‘gifbeker’ zo snel mogelijk voorbij gaan. Logisch.
Maar zal dit wel zo snel kunnen gaan?
Wat denk je hoe lang 2021 nog in het teken blijft staan van Corona? En de gevolgen daarvan?
Ik vrees dat dit een kwestie wordt van:

De lange adem

Nu ben ik hiermee wel aardig vertrouwd geraakt en heb dit al vaker genoemd bij het beschrijven van mijn persoonlijke situatie. Omdat er zo weinig (vrijwel niets) verandert in mijn leven, heb ik weinig tot geen vooruitzichten op wat er nog op mijn pad komt.
Welnu… Middenin de ‘lockdown’ en mijn zelfopgelegde thuisquarantaine is dit precies hetzelfde.
Zoals het nu gaat, houd ik het heel 2021 wel vol. 😉
Maar dat zullen niet veel mensen mij na kunnen en durven zeggen…
Toch vrees ik dat velen zich te hoopvol opstellen en de verwachting uiten dat na de massale vaccinatie met een of ander zogezegd werkend gif tegen Covid-19 alles snel weer ‘normaal’ zal zijn. Geloof me: dat is niet zo.

Ten eerste heb je dus al gezien hoe traag Nederland is met het überhaupt starten met vaccineren!
Als het goed is beginnen ze vandaag of morgen in een aantal ziekenhuizen (onder hoge druk van de betrokkenen, want eigenlijk zou men pas vrijdag 8 januari willen beginnen…) maar het zal maanden duren voordat de belangrijkste doelgroepen bereikt zijn: alle mensen die werken in de zorg en omgeving van Corona-patiënten, de zwakkeren (ouderen) en alle overige mensen in belangrijke contactberoepen.
Pas dan wordt begonnen met ‘de rest’ van Nederland…
Er is al gezegd dat men verwacht niet eerder dan tegen de zomer daar aan toe te kunnen komen!
Hoor je wat ik zeg? Of was je al bezig om je zomervakantie naar een ver en zonnig land op tijd te boeken, zoals normaliter gebruikelijk is?
Reken er nog maar niet op dat dit de komende zomer al weer helemaal als vanouds zal zijn!
Voordat alle beperkingen opgeheven worden, moet er een grote meerderheid gevaccineerd zijn en daarna is nog niet iedereen direct vrij van de mogelijkheid het nog altijd aanwezige virus te verspreiden. Dat blijft gewoon aanwezig.
Hoe meer mensen immuun worden, hoe minder voedingsbodem er echter zal zijn dus dan zal het langzaam uitsterven. Langzaam.
Het zal alleen na de reguliere ‘griepperiode’ – tot ergens in het voorjaar – veel minder vaak tot ziekte leiden. Maar het is er wel! En een derde golf is absoluut realistisch in het komende najaar, zolang het virus niet uitgestorven is.
Als er dan inmiddels niet nog een variant is ontstaan… Dat kan ook nog!

Natuurlijk zullen allereerst de meeste belangrijke nu gesloten instellingen langzaam wel weer open gaan. Ditmaal niet alles tegelijk, vermoed ik. Scholen, buurtcentra, winkels, sportcomplexen en misschien mag er nog dit seizoen eindelijk weer (een beetje!) publiek bij.
Maar hele volle voetbalstadions? Grote evenementen zoals festivals?
Reken daar alsjeblieft nog niet op, tot we komend najaar zeker weten of de vaccinatie echt effect heeft gehad en er geen tekenen van een derde golf aan lijken te komen.
Dan kunnen eventuele najaarsactiviteiten en natuurlijk weer de ‘reguliere’ feestdagen van december misschien weer ‘normaal’ plaatsvinden.
En dan zijn we dus bijna een jaar verder…
Waarbij de mondkapjes absoluut nog niet uit beeld gaan verdwijnen… 🙁
Ik denk dat het zo zal gaan.

Mijn 2021

Hoewel de Coronacrisis dus invloed heeft op elk levend mens in Nederland (op enkele zonderlingen na misschien…), zal ik toch hopelijk dit jaar mezelf nog wel een beetje meer moed in gaan spreken om ‘iets meer’ te gaan doen dan afgelopen jaar.
Zeker nu ik sinds december dus helemaal niet meer buiten kom vanwege de mondkapjesplicht ook in supermarkten, denk ik niet dat het bevorderlijk is om binnen de muren van mijn bunker te blijven bivakkeren. Maar mijn mogelijkheden zijn en blijven natuurlijk beperkt.

Bij voldoende mooi weer (vermoedelijk zo ergens vanaf het voorjaar) zal ik weer de tuin in gaan, zodat ik toch weer wat vaker buitenlucht opsnuif en de zon (met mate) op mijn huid kan laten inwerken. De enige hobbel die ik dan moet zien te overwinnen is mijn irritante buurman, die sinds de crisis grotendeels thuis werkt en dit ook heel vaak buiten in de tuin doet. Omdat hij ook graag rookt tijdens zijn ‘vergaderingen’, die ik ook nog eens ‘live’ mee kan beluisteren omdat hij dat graag handsfree via zijn mobiel doet… Leve de kantoortuin. Letterlijk en figuurlijk… 😛
Ik word daar strontzenuwachtig van. Overigens altijd als ik weet dat hij op hemelsbreed 2 meter afstand van me zit. Ik voel me onrustig en kan dan niet lekker iets doen in de tuin…
Misschien een uitdaging die ik moet zien te overwinnen.
Maar dit is dus pas zodra het tuinseizoen weer begint. Wat daarvoor en als het slecht weer is?

Eind 2020 en begin 2021 ben ik al aan een aardige ‘klus’ begonnen…
Als notoire computermens bewaar ik al heel wat jaren ontelbaar veel bestanden.
Van uiteraard belangrijke documenten in ‘Word-formaat’, ‘Excel-sheets’ met uitgaven, energieverbruik of andere belangrijke overzichten die ik wil bijhouden, uiteraard digitale foto’s (inmiddels wel duizenden) en de nodige video’s die ik graag wilde bewaren.
En… AL mijn digitale muziek! Als muziekliefhebber en ex-radioman heb ik sinds het MP3-tijdperk uiteraard alles wat los en vast zat bewaard op schijf. Want alles kopen op CD? Daar had ik nooit geld voor… En nu zeker niet meer.
Misschien draai ik tegenwoordig dan niet zo vaak meer muziek uit alle categorieën maar ik zou er op dit moment niet aan willen denken om alles van al die jaren kwijt te zijn.

Waarom ik dit zeg?
Vanaf de jaren dat hier in huis nog een volledig gezin woonde, waar iedereen bijna een eigen computer bezat (mijn ex-partner, kinderen en ik; minimaal 3 computers dagelijks actief), heb ik hier een ‘netwerkje’ gehad waarin iedereen min of meer verbonden was en er één centrale data-opslag bestond waarop alle centrale bestanden opgeslagen werden: de ‘NAS’ – ‘Network Access Server’.
Als ex-ICTer kon ik hiermee wel overweg maar ik weet dat dit in veel moderne gezinnen gebruikt werd en wordt.
Dat was in ons geval een eenvoudige: 1 harddisk van 2 TB (terrabyte) waarop dan mijn muziek stond, alle foto’s, installatie-bestanden en gewoon heel veel data waar iedereen belang bij kon hebben. Ook een beetje met de gedachte dat je bestanden dan ‘veilig’ waren en niet afhankelijk van je PC die zomaar kapot zou kunnen gaan. En dat gebeurde natuurlijk wel eens. Maar dan stonden alle bestanden veilig op de NAS.
Maar ja, zo’n ‘simpele’ harddisk kan dus ook gewoon een keer kapot gaan.
Er schijnt gemiddeld 10 tot 15 jaar te staan voor de levensduur van een harddisk.
En deze stond jaar na jaar 24 uur per dag aan.

In de afgelopen maand (misschien nog iets langer) bemerkte ik steeds meer vertraging met het schrijven naar die NAS of het opvragen en gebruiken van de bestanden.
Nu ben ik de laatste jaren uiteraard de enige gebruiker van de NAS, met nog maar 1 computer in het ‘netwerk’… Ik had al eens de gedachte gehad om mettertijd misschien beter een nieuwe externe harddisk aan te schaffen, uitsluitend op mijn PC aangesloten. Ook omdat de 2 TB inmiddels bijna vol stond en ik nooit wat weg durfde te gooien… 😉
En ik vreesde inderdaad wel voor een crash. Backups? Van 2 TB aan data? Dat kon ik sowieso niet ergens naar toe schrijven maar ik heb het uiteraard ook (zoals velen) genegeerd…
Maar de vertragingen werden talrijker ook na herhaaldelijk herstarten van de NAS.
En na eindelijk eens wat meer onderzoek en een klein simpel controle programmaatje wat nota bene op de NAS staat, kwam ik erachter dat de harddisk aan het ‘overlijden’ is. Snelle vervanging is noodzakelijk… Oeps!

Daarom heb ik afgelopen week, toen ik opeens een echt goede aanbieding in mijn mailbox kreeg, een nieuwe externe harddisk gekocht met een capaciteit van… 4 TB! Het dubbele dus van wat ik nu heb. In eerste instantie had ik al gezocht naar 3 TB, omdat ik tegenwoordig echt minder opsla maar deze was naar verhouding veel goedkoper dan alle andere en heb hem daarom gekocht.

En nu… Met een nog steeds verder slechter wordende NAS waar ik met horten en stoten nog toegang toe heb, ben ik dagelijks bezig om alle bestanden handmatig – map voor map – over te zetten van NAS naar nieuwe disk. Omdat een grote kopieerslag in één keer niet meer mogelijk is want de NAS weigert telkens dienst… Alleen als ik weet waar ik ben gebleven kan ik de boel steeds herstarten en verder gaan waar ik gebleven ben.
Een dagtaak. Als ik zou willen… Maar dat wil ik niet, dus uiteraard ben ik nu een poosje zoet.
En gelukkig (!) heb ik de belangrijkste (en tevens kleinste) bestanden al kunnen redden:
Al mijn documenten en alle privé-foto’s!
Met de rest (voornamelijk muziek en films) ben ik stap voor stap bezig. Geen haast en geen echt heel groot belang. Want indien nodig is bijna alles opnieuw wel weer te vinden op internet. 😉

Zo is ‘mijn 2021’ dus hyperactief begonnen met het ‘zweet’ op mijn voorhoofd (angstzweet natuurlijk) om al mijn dierbare data veilig te stellen.
Misschien komen er nu nog goed bedoelde tips dat ik echt belangrijke data tegenwoordig ook zou kunnen opslaan in ‘de cloud’ of zo… Maar aan online dataopslag ga ik echt niet beginnen.
Behalve dat ik alles gewoon (bijna) tastbaar in bezit wil hebben, vertrouw ik opslag op externe internetmedia nog niet zo. Zelfs de toegang tot mijn eigen persoonlijke mail (Gmail van die fijne firma ‘Google’…) kan onbereikbaar worden als er een keer iets mis gaat met de nodige verificatie van inloggegevens. Er ging al een keer iets mis waardoor ik er niet meer in kon. Gelukkig snel opgelost… Maar als dit met willekeurig welke externe opslag van mijn persoonlijke documenten en foto’s zou gebeuren… Waar slimme hackers dan ook nog eens zomaar bij kunnen… Dan zou ik echt helemaal gek worden. 🙁

In ieder geval was en ben ik de laatste dagen even ‘lekker’ bezig.

Wat ik verder ga doen? Geen idee.
Morgen weer een dag.

Tenslotte

In deze eerste ‘Restflits’ van 2021 ben ik wel een beetje uitvoerig ingegaan op maar 2 dingetjes…
Althans… Noem het maar ‘dingetjes’. Voor mij zijn dit op dit moment de enige dingen die mij bezighouden. Naast natuurlijk gewoon verder de dagelijkse dingen van de dag zoals eten, drinken, afwassen, opruimen, beetje lopen op de loopband en in de avond TV kijken.
Maar zo’n dag vliegt echt om. Soms begrijp ik het zelf niet goed.

Er zijn uiteraard nog zat andere onderwerpen waar ik nog over zou kunnen schrijven.
Maar voor nu is het wel (ruim) voldoende.
Ik hoop snel weer met een volgende ‘Flits’ te komen, waarin ik weer wat andere onderwerpen onder de loep neem, al dan niet geïnspireerd door de actualiteit.

Eind deze maand verwacht ik een niet (on-) belangrijk feit te belichten en over ruim een paar maanden hebben we natuurlijk landelijke verkiezingen…
Op welke van de (momenteel) 89 aangemelde partijen ik ga stemmen? Ga ik wel stemmen?
Kijk… Ik voel al een paar zeer belangrijke artikelen aankomen. 😉

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie