Kinderen van 12 tot 16 jaar zijn dom en onverantwoordelijk!?

Seksuele discriminatie van jongeren?

In mijn een-na-laatste artikel ‘Oorlog tegen ‘Pornhub’ werkt averechts!’ kondigde ik al aan dat ik snel met een nieuw artikel zou komen over de vooroordelen die er bestaan met betrekking tot ‘jongeren en seksualiteit’. Omdat ik aangaf dat niet alle (gefilmde) seks met minderjarigen ook echt misbruik is, wilde ik eerst daar al enkele voorbeelden noemen die het tegendeel bewijzen. Maar dat vond ik in dat al wat langere artikel iets te veel van het goede en vind dit belangrijk genoeg om er een apart artikel aan te wijden. Dit dus.

Met de enkele decennia geleden aangepaste zedenwetgeving waarin bepaald is dat in Nederland ‘minderjarigen’ tot 16 jaar geen seksueel contact mogen hebben met meerderjarigen (18+) en de sterk toegenomen acties tegen ‘kinderporno’ en sterk verhoogde straffen bij bezit, publicatie en het maken daarvan, is het voor jongeren moeilijk geworden vrij van seks te kunnen genieten.
Met alle negatieve berichtgeving in de media over (vermeend) seksueel misbruik, is de algehele moraal van de ‘massa’ verhard. Jongeren van 12 tot 16 jaar zijn ‘kinderen’.
Een meerderheid van de bevolking beaamt dat en vindt seks niet bij die ‘kinderen’ passen.
Daar zijn ze nog te ‘onschuldig’, ‘dom’ en absoluut ‘onverantwoordelijk’ voor.
De ‘kinderen’ die dat vanuit bepaalde omstandigheden toch zelf opzoeken moet je tegen zichzelf beschermen. Elke volwassene die toch ingaat op eventuele toenaderingspogingen pleegt misbruik en verdient een zeer hoge straf.
Dit is de situatie nu in onze ooit zo progressieve maatschappij…

Vroeger was dat wel eens anders. En toen was er nog niet zo veel kennis en voorlichting als tegenwoordig…
Uit mijn eigen jeugd en jonge volwassenheid heb ik enkele ervaringen die voor mij het tegendeel bewijzen en die wil ik graag delen.

Middelbare school

Van mezelf zal je geen ‘spannende’ avonturen horen uit mijn jeugd, dat heb je inmiddels wel gelezen in al mijn andere artikelen. Hooguit wat over ‘grensoverschrijdende’ dingen maar dat is wat anders… Uiteraard stonden mijn ‘voelsprieten’ dus altijd wel omhoog als het over ‘meisjes’ en ‘seks’ ging… En zodoende hoorde ik wel eens wat.

Tijdens een schoolkamp in de 3e klas van de middelbare school (de meesten waren toen gemiddeld 15 jaar) mochten we op de zaterdagavond eventueel naar de plaatselijke discotheek. Ik ging daar niet want hield daar niet zo van, dus bleef rustig in het kamphuis. Maar een groep ging wel. En van die groep waren de meesten op het afgesproken tijdstip (24.00 uur meen ik te herinneren) terug. Op twee meiden van een andere klas na. Het was een tweeling, die vrijwel altijd samen was.
Leuke meiden maar ik kende ze niet echt. Om me heen gonsde het echter geruchten: de meiden waren in de discotheek gezien met enkele jonge mannen. En tja… Wat zouden die nu allemaal doen…
Enkele docenten zijn nog gaan zoeken maar kwamen later terug. Meiden niet gevonden.
Ergens midden in de nacht kwamen ze gewoon rustig terug. Iedereen wakker en luisteren naar hun ‘verslag’ toen ze door docenten werden ‘aangehouden’.
Lacherig stonden ze te vertellen dat “het zo leuke jongens waren!”
Op de vraag of er seksueel contact was geweest hebben ze nooit geantwoord. Alleen maar gegiecheld… Ik geloof dat iedereen wel genoeg wist. Daarna nooit meer wat van gehoord.
Tegenwoordig zouden de jonge mannen (zeer waarschijnlijk wel 18+) worden opgespoord en na enig bewijs veroordeeld voor een zedenmisdrijf…

In het algemeen waren er gedurende de gehele middelbare school (vanaf de brugklas!) altijd wel ‘geruchten’ over bepaalde meiden die ‘er wel pap van lustten’. Omdat ik nooit ergens ging kon ik dat niet verifiëren. Maar het leek me wel duidelijk dat er in elke klas wel enkele meiden waren die zeer bewust met hun aantrekkingskracht omgingen. En die erom bekend stonden dat ze in de discotheek meestal met oudere jongens omgingen.
Natuurlijk is niet elk meisje daarvan gediend. Het zijn altijd uitzonderingen: meisjes met overduidelijk een hoger libido dan gemiddeld. En de mogelijkheid (door hun uiterlijk) om daar iets mee te doen. En dan deden ze het ook. Dat was bekend en werd geaccepteerd.
Hoe dit thuis werd ontvangen weet ik natuurlijk niet.
Maar het overgrote deel van deze jongeren waren toch geen probleemjongeren uit een internaat of zo! Want dat is nu een bekend verschijnsel: misbruikers, ‘loverboys’ en andere zoekers naar ‘jong’ proberen altijd ‘slachtoffers’ te vinden in ‘hulpverlenende’ omgevingen waar de geborgenheid van het gezin ontbreekt en wat die meisjes vaak tot een makkelijke ‘prooi’ maakt.
Dit komt absoluut ook voor. Maar dit is NIET de meerderheid.
Ook gewoon in ‘goede’ gezinnen vertoevende jongeren kunnen behoefte hebben aan seksueel contact. En als ze dat willen dan zoeken ze dat ook. Als het niet mag… dan maar stiekem.

Modellenbureau

In mijn ‘twintiger’ jaren toen ik een modellenbureautje had, heb ik wel enkele keren zelf te maken gehad met ‘minderjarigen’.
Een geval had ik al verteld: een meisje van 14 wat met haar moeder op kennismakingsgesprek was gekomen en wat zou gaan poseren in mijn studio voor eventuele andere (amateur-) fotografen.
Gekleed was de afspraak maar toen ze een keer toch topless voor iemand had geposeerd heb ik afstand van haar genomen. Ze zag daar zelf helemaal geen kwaad in. Ik ook niet maar ‘de wet’ wel en daarmee wilde ik niet in de problemen komen.

Voor een ander kennismakingsgesprek kwam een keer een meisje van (volgens haar) bijna 16 jaar. Omdat ik altijd aangeef dat ze eventueel iemand mee mogen nemen om niet ongemakkelijk te voelen, had zij enkele vriendjes meegenomen, ik geloof een jongen en een meisje. Die leken me wat jonger… Maar dat kan ook zijn omdat zij zelf nogal ‘vol’ gebouwd was: flinke borsten en een stevig kontje in een strakke witte broek… Zij was duidelijk het ‘aspirant model’.
Toen ik zoals gebruikelijk vroeg of ze wat wilden drinken, wilde zij bier! Ik had toen uitsluitend Grolsch beugelflessen (0,45 l) maar daar had ze geen enkele moeite mee.
Toen bestond er natuurlijk nog geen ‘NIX18’. 😉
Tijdens mijn uitleg over de mogelijkheden bij mijn modellenbureautje vroeg ze of ze ook naakt zou poseren. Ik gaf aan dat dit pas vanaf 18 jaar mag, dus nee… Dat vond ze duidelijk wel wat jammer.
Na een vrij lang ‘heen-en-weer-gesprek’, moest ze er nog even over nadenken maar ik heb daarna nooit meer wat van haar gehoord.
Of ze puur indruk wilde maken op haar vriendjes? Of ze echt naakt wilde poseren? Ik zal het nooit weten. Maar dit meisje leek me ‘vrijgevochten’ genoeg om daar zelf over te kunnen beslissen, al dan niet met de nodige bierconsumptie om het wat makkelijker te maken… 😉

Verder heb ik gedurende die periode wel eens wat vaker ‘minderjarige’ meisjes voor de camera gehad voor incidentele opnamen. Die poseerden niet naakt maar tijdens het verkleden hadden ze geen enkele moeite of schaamte met het af en toe naakt staan tijdens het verkleden in de woonkamer (want had in mijn kleine flatje geen kleedkamer…).
Er werd toen in het algemeen nog niet zo krampachtig mee omgesprongen.
Nu word ik als fotograaf direct beschimpt en bij voorbaat veroordeeld als ik ook minderjarige modellen probeer uit te nodigen om te komen poseren.

Jongeren hebben gewoon ook seks

Laat ik weer voorop blijven stellen: Niet ALLE jongeren hebben seks.
Dat is ook een vooroordeel. Net als dat alle jongeren experimenteren met roken en drugs.
Wat zelfs in mijn jeugd een vooroordeel was bij de politie…
Alles wat mensen (willen) doen hangt toch af van persoonlijke interesses en diverse omstandigheden. En jongeren beginnen vanuit die (deels) aangeboren interesses en omstandigheden inderdaad hun eerste stappen te zetten met alles wat ze graag willen proberen.
En dat is ook seks.
Maar dan komt toch weer dat ene knelpunt om de hoek zetten…
Bij seks gaat het juist vooral primair om een aantrekkelijk uiterlijk.
Naar mooie sexy meiden wordt nu eenmaal eerder en vaker gekeken dan naar de ‘lelijke’… Volgens dat ingebakken schoonheidsideaal. Dit is een punt waar ik nog niet helemaal uit ben.
Zal dit ooit anders worden? Want ook vele ‘lelijkerds’ of veel minder assertieve mensen hebben soms ook gewoon hun behoeften… Wie dat niet heeft – en die zijn er dus echt genoeg hoor! – maakt zich daar verder niet druk om.
Maar wie het wil… zoekt het en als het kan… dan doen ze het.
En dat begint met seks echt al vanaf zo’n beetje midden in de puberteit, vanaf ongeveer 12/13 jaar.

Als veel volwassenen (vooral veel naïeve ouders) het over 12 tot 16-jarige kinderen hebben, dan weigeren ze vaak de realiteit te zien. Ze zijn zelf van mening dat seks dan absoluut niet kan.
Daar zijn ze te jong voor. Past niet. Is ook gevaarlijk met het oog op ongewenste zwangerschappen of verkrachtingen. (Voor meisjes. Over jongens wordt eigenlijk niet veel gesproken…)
Door deze ontkenning zijn ze dan ook ‘blind’ voor de werkelijkheid.

Toen mijn moeder een door mezelf gemaakte naaktfoto van mij vond, waarop ik als 16-jarige in ‘vol ornaat’ stond, was ze geschokt. Abnormaal. Vermoedelijk net zo ziek als mijn vader. “Ik was haar zoon niet meer.”
Zij vond alle seksualiteit zelf eigenlijk niet meer belangrijk. En je doet het dan uiteindelijk alleen maar met je geliefde. Daarbuiten was het verdorven en slecht.
Extreem. Maar het bestaat nog steeds en zeker de seksuele ontwikkeling van pubers wordt nog altijd te vaak onderschat. Terwijl juist dan de hormonen beginnen te werken en soms… ‘ontploffen’.

Zoals ik al zei: wie het wil en het kan… doet het ook gewoon.
Vooral meisjes. Want als ze ‘knap’ zijn dan krijgen ze meestal vanzelf wel avances van de meeste assertieve jongens. Het punt kan dan alleen zijn: de meeste jongens van hun eigen leeftijd hebben het vaak ook nog nooit gedaan! Dus wat doet een meisje als ze door een onbeholpen leeftijdsgenoot niet aan haar trekken komt en het een teleurstellende gebeurtenis wordt? Juist, dan zoekt ze vaker naar die (ook wat stevigere en knappere) oudere jongens uit de hogere klassen.
Of ze raakt in de disco gewoon op een moment in de ban van een lekkere knul die haar precies de aandacht geeft waarop ze hoopte.
Zal die ‘knul’ altijd onder de 16 zijn? Dat denk ik niet. Vaker zijn ze juist 18+ want dan zijn de meeste jongenslichamen meer ‘volwassen’ en aantrekkelijk voor meisjes. En mogelijk hebben ze dan al de nodige ervaring met meisjes…
De kans dat meiden van pakweg 13/14/15 jaar een jonge man treffen van rond de 20 is veel groter dan dat ze het met leeftijdsgenoten doen.
Nogmaals: als ze het zoeken en gewoon echt lekker willen doen.
Meiden kijken altijd veel liever naar die stoere popsterren, knappe leraren en ‘hunks’ in de disco.
Thuis zullen ze dat uiteraard niet gaan vertellen. Wat er ook is gebeurd…
Alleen de traumatische ervaringen – als het een keer echt mis is gegaan met iemand waar ze niets mee wilden – dan kan je dat wel merken of ze komen er gewoon eerlijk mee naar buiten.
Zo hoort ‘de buitenwereld’ alleen van de excessen. Maar niet van de echte lusten.

Ik heb vaak genoeg websites – voornamelijk forums – gelezen waarop tieners vertelden (anoniem) over hun seksuele activiteiten. Dat waren inderdaad meestal de jonge meiden die ik hierboven heb geschetst. Die voelden zich in de meeste gevallen gewoon prima met de seks die ze hadden gehad.
En ja… de meeste jongens van die leeftijd waren jaloers en hadden “het ook zo graag met haar willen doen”… 😉

Een belangrijk feit is dus ook dat meisjes vanaf 13/14 jaar er soms lichamelijk al ‘volwassen’ uitzien. Stevige borstvorming, mooie vormen, een perfect gaaf uiterlijk.
Zoals ik ook al veel vaker stel: in die jaren misschien wel het meest aantrekkelijk voor mannen.
Terwijl jongens tot minimaal 18 jaar meestal nog moeten groeien. Veel zijn lang en dun; hun spieren groeien meestal pas op natuurlijke wijze rond hun 20e. Sommige sporten dan fanatiek. Dat scheelt dan wel weer iets. Maar een jongen wordt meestal pas op zijn best na zijn 20e jaar.
Dat doet er niet zo veel toe als je dan wel een vlotte assertieve knul bent die verbaal goed zijn mannetje kan staan. Veel meisjes vinden dat ook aantrekkelijk.
Het is zeker niet altijd en alleen maar het uiterlijk wat telt voor meisjes.

En natuurlijk zijn er dus ook die wat ‘minder bedeelde’ meisjes die ook wel best graag wat zouden willen… Misschien zouden die wat vaker ‘uit hun schulp’ moeten komen en open en eerlijk zijn over hun wensen, naar de jongens toe die daar open voor staan.
Maar dan komt toch het taboe van ‘open- en eerlijkheid’ over seks weer om de hoek kijken.
Zo blijven veel jongeren alleen en soms gefrustreerd achter tot ze ooit eens ‘de ware’ vinden.
Ook daarom is de ruimere moraal in ieders voordeel. Het kan veel onnodige frustraties voorkomen.

Zelf heb ik me overigens ook schuldig gemaakt aan discriminatie op uiterlijk en ben ik een paar kansen misgelopen. Zo ongeveer rond mijn 17e was er een meisje uit een andere klas wat duidelijk contact probeerde te maken… Ze kwam in de klas na ons binnen in het ‘handenarbeid-lokaal’ en wilde de dingen die ik nog aan het opruimen was voor me overnemen. Ik weigerde en wilde niet de blik in haar ogen zien…
Later stond ze een keer in een buitenactiviteit opeens naast me en hing spontaan aan mijn schouder.
Ik keek haar nauwelijks aan en reageerde niet. Waarop ze uiteraard boos wegliep.
In feite ‘viel’ ik niet zo op haar uiterlijk… Ze was wat fors gebouwd en vrij lang… Niet dik en zeker niet lelijk. Maar op een of andere manier wilde ik niks van haar…
Toen ik hier later over nadacht vond ik mezelf een domme klootzak… Wie weet wat ik met haar had kunnen beleven…
En dit soort dingen zijn er in mijn jongere jaren best vaker voorgekomen.
Natuurlijk was dit deels ook mijn verlegenheid en onwetendheid hoe ‘het’ allemaal werkt. Contact maken, seks… Ik wist er helemaal niets vanaf dan wat ik in de seksboekjes had gezien…
Ook daarom is een betere seksuele opvoeding en voorlichting zo belangrijk.
En dan niet alleen de medische termen maar gewoon… Hoe ga je om met je gevoelens.
Levensbelangrijk!

Conclusie

Voor mij is het duidelijk. Veel jongeren willen gewoon ook al seks.
En in tegenstelling tot roken of drugs gebruiken, is dit niet iets wat we zouden moeten ontmoedigen of zelfs verbieden met een wet.
De huidige wetgeving deugt niet. Het is echt onzin dat een jongere onder de 16 niet zou kunnen beslissen of die seks kan hebben. Als er voldoende seksuele opvoeding en voorlichting is geweest, dan kennen alle kinderen vanaf de basisschool al de mooie dingen van seks maar ook de gevaren.
Meisjes die vanaf een bepaalde leeftijd (ik noem meestal 12) seksueel actief willen zijn, zouden daar open over moeten kunnen zijn en eventueel de pil kunnen gaan gebruiken. Aan de andere kant moet het condoom voor zowel jongens als meisjes een standaard gebruiksvoorwerp zijn, wat eigenlijk zonder schaamte op zak gedragen zou moeten worden.
Maar ik hoop dat steeds meer jongeren ook bewuster worden dat seks meer is dan neuken alleen…
Juist jongeren zouden voornamelijk aandacht moeten schenken aan knuffelen en orale seks.
In alle opzichten te prefereren om het voor iedereen echt fijn te kunnen maken.

De huidige tendens in de maatschappij is er juist op gericht om seks en porno voor ‘kinderen’ (tot 18 jaar, dus ook oudere pubers!) te verbergen en voorlichting pas op zogenaamd adequate leeftijd te geven: vanaf de middelbare school. Dit is te laat. Dan hebben die ‘kinderen’ al lang kennis gemaakt met seksualiteit en vermoedelijk juist niet op de goede manier.
Kinderen zijn niet dom. Ze horen, zien en lezen meer dan sommige naïeve volwassenen denken.
Dat is goed. Ook als het over seks gaat. Dan werkt juist open- en eerlijkheid het allerbeste zodat ze dan echt verantwoordelijke keuzes kunnen maken.
Dat moeten ze nu al heel vroeg met studie, sport en allerlei andere best wel verantwoordelijke taken. Waarom dan niet met zoiets natuurlijks als hun eigen lichaam? En de daarin groeiende seksuele gevoelens? Ontkennen en negeren werkt averechts. En kan ‘dodelijk’ zijn voor een gezond gevoelsleven op latere leeftijd.

Dit is mijn belangrijkste punt en dat moet het ook blijven.

HZP – Horen, Zien én Praten

Ook voor jongeren die twijfelen over hun seksuele gevoelens is ‘HZP’ er natuurlijk!
‘Andere gevoelens’ ontstaan meestal in de puberteit en er zijn veel jongeren die daar niet of erg moeilijk over kunnen en durven praten. Heb je vragen over je eigen seksualiteit, libido, genderidentiteit of wat voor vragen over seks dan ook? Neem contact op!
Iedereen is welkom. Alle leeftijden. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, HZP, Persoonlijk, Seksualiteit met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie