Kindmodellen – Moreel onjuist of gewoon normaal?

Modellenwerk is ook erotiek

In oktober heb ik al even aandacht besteed aan het onderwerp ‘seksualisering’ en geprobeerd aan te geven dat feitelijk ‘alles seks is’. Althans dat iedereen elkaar in het dagelijks leven ook seksueel bekijkt en dat natuurlijk modellen bij uitstek seksueel (op hun mooie uiterlijk) worden bekeken.
Ik benoemde toen met name ‘Summer de Snoo’, het Rotterdamse ‘kindmodel’ van 11 jaar, wat door haar modellenwerk al wereldberoemd is geworden.
Ik ben haar blijven volgen want mooie vrouwen (a/l) interesseren me nu eenmaal en ben niet voor niets enige jaren een beetje ‘modelfotograaf’ geweest.
Net zoals ik de bekende Amerikaanse danseres maar ook model Maddie Ziegler ben blijven volgen.
Die is nu inmiddels al 18 jaar en ik zie nu steeds meer ‘sexy’ foto’s verschijnen waaronder zelfs één volledige naaktfoto… Maddie is al miljonair… Ze is niet gek!

Maddie Ziegler

Veel dichter bij huis blijkt nog een voor mij nieuw kindmodel te wonen, namelijk:
Joeke Rovers uit Puttershoek, op dit moment… 8 jaar oud!

Joeke Rovers

Joeke wordt inmiddels ook al professioneel gecast voor diverse opdrachten in binnen- en buitenland! Ze wordt wereldwijd al vergeleken met het beroemde Franse kindmodel Thylane Blondeau vanwege de inderdaad wel opvallende gelijkenis.

Thylane Blondeau

De kans dat Joeke uit Puttershoek ook wereldberoemd wordt… is zeker aanwezig!

Er worden nu natuurlijk in de media links en rechts vraagtekens bij gezet. Kan dat wel? Mag dat wel? Is dat geen kinderarbeid? Worden die ‘zielige’ kinderen niet door de op geld beluste ouders uitgebuit? Hebben deze kinderen wel een gezonde jeugd? Spelen ze nog wel met andere kinderen? Of met ‘Barbie’s’…?

Is het werken met kindmodellen moreel wel verantwoord?

Vooropgesteld: kindmodellen bestaan al zolang er modellen bestaan.
Ze kwamen alleen nooit zo veel in beeld als toen de commerciële reclame begon.
Maar alle makers en verkopers van kinderartikelen (kleding, speelgoed) werken met kindmodellen.
Hele castingbureaus zijn voornamelijk op kinderen gericht en zoeken (wereldwijd) continu naar nieuwe kindmodellen.
Zonder kindmodellen zou reclame in alle media voor bijvoorbeeld kinderkleding onmogelijk zijn.
Als je dit op zich begrijpt en geen probleem vindt, dan is het werken met kindmodellen dus al gewoon normaal.

Vrijwel alle grote en bekende modellenbureaus die met kinderen werken, doen dat onder strenge regels. Kinderen van een bepaalde leeftijd mogen maar een beperkt aantal uren werkzaam zijn.
Het mag nooit ten koste gaan van hun schoolwerk.
Alle (naar ik helemaal aanneem) liefhebbende ouders zullen hun kinderen nooit mogen dwingen modellenwerk te doen of pushen om over de toegestane grenzen te gaan. Dan kunnen die ouders echt problemen krijgen en ‘onder toezicht’ komen.

Maar uiteindelijk beslissen de meeste kinderen ook gewoon zelf wat ze wel en wat niet willen doen.
Dit is precies hetzelfde met sport.
In bijvoorbeeld de turnsport is nu actueel dat kinderen van jongs af aan vaak te hard zijn aangepakt.
Maar de echte fanatieke sporters (ook kinderen) willen zelf ook steeds beter presteren en zo veel mogelijk trainen. Daar gaan vaak veel meer uren in zitten dan in daadwerkelijk modellenwerk, wat ook nog eens incidenteel is en geen wekelijkse verplichting die bij topsport wel geldt.
Zwaar is modellenwerk niet.
Hooguit het aantal uurtjes wat in reizen gaat zitten, kleren passen, opmaken en dan met tussenpozen poseren in soms meerdere outfits kan vermoeiend zijn voor een kind.
Maar de meesten vinden het gewoon leuk, zeker die ik heb genoemd: Summer, Joeke en Maddie.
Het is een deel van hun leven geworden. Maar echt niet het enige in hun leven.

Gewone leventjes

Over Summer de Snoo had ik vorige keer al geschreven dat ze naast het modellenwerk ook voetbalt in een jongensteam. En ze zit natuurlijk gewoon op de basisschool.
Sinds kort heeft ze ook al haar eigen kledinglijn! Onder de naam ‘SMMR’ verkoopt ze op haar ‘eigen’ website ‘smmrbysummerdesnoo’ een aantal kledingstukken met opvallend die naam erop. Pure marketing om haar naam nog sterker te maken en (natuurlijk) nog meer te kunnen verdienen.

Summer de Snoo

Hier lijkt al een geoliede marketingmachine achter te zitten wat haar steeds meer naambekendheid geeft. En ze lijkt daarvan te genieten, wat ik volg op haar Instagram (beheerd door haar moeder zeggen ze) waar ze bijna dagelijks vrolijke promofoto’s en -filmpjes post en waarop ze steeds meer volgers krijgt.

Ook Joeke Rovers zit natuurlijk op Instagram, ook weer beheerd door haar moeder… en gecontroleerd door haar management, wat er dus op toeziet dat het kind niet buiten de grenzen kleurt… 😉

Joeke sport ook en zit op… jawel: turnen en op ‘hoog’ niveau! Dus zij is mogelijk wel al gewend aan een ‘strenge’ en (relatief) harde aanpak.
En ook hier houden haar ouders goed in de gaten of ze het echt wel leuk vindt, het modellenwerk, en nu ook al toenemende tripjes naar diverse locaties voor fotoshoots.
Maar bij zulke jonge kinderen kan je natuurlijk zomaar een keer verwachten dat ze er opeens geen zin meer in heeft. Dat is kind eigen. Ze zeggen dat goed in de gaten te houden.

Kindmodellen seksueel?

Dit zullen de ouders en vermoedelijk heel veel andere mensen uiteraard tegenspreken:
Kinderen zijn niet seksueel. Daar heb ik al veel over geschreven.
Het is echter wel zo. Alle mensen zijn seksueel, kinderen dus ook alleen op een andere manier.
Maar als wij (als volwassenen) kijken naar mensen en een gezicht ‘mooi’, ‘knap’ of zelfs ‘sexy’ vinden, dan is dat gewoon seksueel. Ongeacht de leeftijd. De meeste mensen snappen dat echter niet.
In welke mate wij ‘kijkers’ dit echter seksueel opvatten, hangt dan weer af van de geaardheid, het libido en het referentiekader.
Ik weet zeker dat er mensen (voornamelijk natuurlijk mannen) zullen zijn die wel degelijk opgewonden kunnen raken van het kijken naar Summer en zelfs Joeke!
Dat gebeurt gewoon en is een gevoel van binnen.
Wat niet betekent dat al die kijkers met dergelijke gevoelens dan ook maar iets zouden doen om kinderen als Summer en Joeke seksueel te benaderen! Dat is heel iets anders en dan wel degelijk excessief grensoverschrijdend. Maar dit soort mensen lopen er toch ook wel rond…

Andersom: zijn de kindmodellen zich zelf bewust van hun (seksuele) aantrekkingskracht?
Joeke denk (en hoop) ik toch niet. Maar Summer zit al zeker in haar pubertijd en ik kan me niet voorstellen dat ze nog nooit avances van schooljongens of misschien zelfs wel de jongens in haar voetbalteam heeft gehad. Jongens van rond die leeftijd kijken naar meisjes (als ze geen homo zijn). Dat deed ik ook.
Bij de meeste ‘normale’ kinderen merk je daar verder niet veel van maar meiden die zo letterlijk en figuurlijk ‘in the picture’ staan zoals Summer en Joeke zullen wel dubbel in de gaten worden gehouden.
Het zal me niets verbazen als met name een Summer best al wel enkele bewonderaars kan aantrekken die haar in het echt proberen te zien… Gelukkig is Rotterdam een groot dorp… Maar voor je het weet staan er stalkers voor de deur.
Daarvan zullen ook kindmodellen zich bewust moeten zijn en erop voorbereid.

Of meisjes als Summer en Joeke straks ook meer en meer de erotiek in gaan?
Dat hangt helemaal af van het eigen gevoel van deze meiden.
Nu vinden ze het in ieder geval al erg leuk om zich überhaupt te laten zien voor de camera’s, eventueel op de catwalk en in de diverse media. Ze vinden het leuk anders zouden ze het niet (mogen) doen.
Als ze ouder worden en ze zich meer en meer bewust raken van hun erotische aantrekkingskracht… Wat zullen ze dan doen?
Maddie Ziegler laat zich steeds meer sexy zien, een andere beroemde (ex-) kindster Bella Thorne (bekend van Disney-series) is nu begin in de 20 en vol overtuiging ook begonnen in de ‘adult’ business… Je bent jong en je wilt wat… En als het mag dan doe je het ook. 😉

De grens tussen kind- en expliciet volwassen model zal steeds vager worden.
De een stopt er dan gewoon mee of gaat heel iets anders doen; de ander omarmt de erotiek en het zeer waarschijnlijke grote geld wat daaraan verbonden is.
Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken voor Summer en later voor Joeke, als ik dat nog mag meemaken. 😉

Maar de bakermat van hun succes in welke richting dan ook is wel degelijk de (seksuele) aantrekkingskracht die ze als kind al hebben.

Conclusie

“Alle mensen zijn seksueel.” Ook kinderen.
Alle modellen worden ‘seksueel’ (want op uiterlijke schoonheid) bekeken. Ook kinderen.
Als kinderen uit eigen overtuiging en wens met plezier graag model willen zijn en hun inspanningen daarvoor niet de rest van hun jeugd bedreigen en er van buitenaf geen dwang wordt uitgeoefend, dan is er niets verkeerd aan modellenwerk, ook voor kinderen.

Seksualiseren wordt toch gedaan. Kinderen ‘in the picture’ staan daar uiteraard meer aan bloot.
Dat zal in ieder geval tot hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel ‘volwassen’ is, goed begeleid moeten worden. Hen afschermen van de ‘wereld’ zal niet helpen maar averechts werken.
Je kunt kinderen niet tot hun 18e in een ‘glazen kooi’ opsluiten.
Dan breken ze daar later absoluut zelf uit met mogelijk desastreuze gevolgen voor hun gevoelsleven.

Ga bewust maar zeker stimulerend en opbouwend om met kindmodellen.
Het is normaal. Niets om je druk over te maken.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Kindmodellen – Moreel onjuist of gewoon normaal?

  1. Pingback: Seksflits zondag 18 september 2022 | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: Erotica offline – vervolg | De Rest van het Avontuur

  3. Pingback: Kindmodellen worden volwassen | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie