Seksualisering uitbannen? Alles is seks!

Hoe hypocriet zijn mensen…

Al jaren lang vindt er een steeds grotere strijd plaats tegen de ‘seksualisering’ van de maatschappij.
Met de komst van internet en de invloed van de sociale media lijkt dit namelijk onwenselijke proporties te hebben aangenomen en worden (voornamelijk) vrouwen steeds vaker het slachtoffer van ongewenste seksuele associaties en lopen ze zelfs meer gevaar om misbruikt te worden.
Ook weer mede dankzij de beweging #metoo is dit in een stroomversnelling gekomen.
Veel vrouwen vinden dat het afgelopen moet zijn met ‘seksualisering’.
Ze mogen niet meer op hun uiterlijk beoordeeld worden en ‘slachtoffer’ worden van ongewenste ‘seksuele blikken’ in de (natuurlijk meestal) overheersende mannencultuur.

Deze strijd is niet nieuw; al tijdens de zogenaamde ‘ontpreutsing’ door de seksuele revolutie in de jaren 60/70 ontstond verzet van voornamelijk het feminisme.
Maar gevoed dus door de invloeden van internet, voelen veel vrouwen zich steeds minder veilig want steeds meer ‘bekeken’ als ‘seksobject’.
Maar ook steeds meer kinderen zouden vaker het slachtoffer worden van de seksualisering en grotere kans maken op misbruik.

In al mijn artikelen over seksualiteit spreek ik juist mijn waardering uit voor naakt en seks en gezonde seksualiteit in de maatschappij. Omdat het ‘natuurlijk’ is en bij de mens hoort!
Ik pleit zelfs voor ‘Meer meer meer… Seks (en naakt) in de media’ om mensen (en juist kinderen!) meer vertrouwd te maken met de normaliteit van naakt en seks.
Dit staat natuurlijk loodrecht op die strijd tegen de seksualisering.
Want die laait steeds verder op en elke poging tot ‘normalisering’ van natuurlijk bloot wordt massaal verguisd door een steeds fanatieker gepolariseerde massa.

De borsten van Stella Bergsma

In de ‘Restflits van 23 augustus’ plaatste ik onderstaande foto ook al, maar meer vanwege haar verjaardag op die dag en toevallig (?) recent geplaatste foto in de Volkskrant.
Deze foto heeft daarna echter weken lang voor de nodige ophef gezorgd in de sociale media.
Er werd schande van gesproken omdat ook kinderen deze foto in de krant konden zien. Smerig!

Terwijl het hier helemaal niet over seks gaat maar over het feit dat je als vrouw trots mag zijn op je eigen lichaam. ‘Zelfs’ op je 50e. Ook dat is feminisme!
En ik weet ook dat Stella niks heeft tegen seks… En ook niet sec tegen seksualisering omdat dit gewoon bij de mens hoort.
Alleen moet je je niet als vrouw LATEN seksualiseren. Daar blijf je te allen tijde altijd zelf bij.

Ik kan genoeg andere voorbeelden opnoemen die ik de laatste tijd langs zag komen.
Zo ging het bijvoorbeeld om een krantenbericht uit het buitenland (ik meen de VS) waarin stond dat er aangifte was gedaan tegen een moeder die in het bijzijn van haar jonge zoontje zich stond te verkleden en haar volle blote borsten zo liet zien.
Het plaatje was volgens mij via haar man ergens op de sociale media terecht gekomen en daarop volgde de aangifte. Want dit was duidelijk ‘schennispleging’ tegenover een minderjarige! Foei! Wat een verdorven slechte moeder moest dit wel zijn!

Daarnaast zijn de talrijke berichten bekend van vrouwen die in openbare gelegenheden zomaar borstvoeding durven geven aan hun baby. Voor veel mensen ‘smerig en ontoelaatbaar’.
Euh… Borstvoeding? Seksualisering?
Waar zijn die mensen nu allemaal mee bezig? En waar gaat dat heen?

De ‘verpreutsing’ neemt steeds grotere vormen aan.
En hoewel ik met mijn bescheiden persoonlijke blogsite weinig effect zal hebben: mijn rode draad over seksualiteit is er juist op gericht om dit tegen te spreken en naar ik hoop mensen bewust te maken dat dit juist averechts gaat werken en mensen er niet beter maar slechter van worden.

Terwijl:

Alles is seks!

Omdat de polarisatie in deze moeilijke tijd op alle vlakken toeneemt en alle vormen van ‘strijd’ verharden, lijkt dit slechts een stukje van het grotere probleem.
Dat kan goed zijn maar dan betekent dit wel dat alle mensen in deze tijd last kunnen hebben van onnodig leed en groeiende frustraties. Terwijl het niet nodig is. Integendeel. Het is juist wel degelijk nodig om de ogen te openen en de andere kant van het gelijk te leren zien.
Want hoe je het ook wendt of keert… ALLES is seks!
Daar worden we mee geboren en daar zullen we mee sterven.
Seks is een deel van elke mens.
En dan doel ik niet slechts alleen op ‘die daad’. ‘Alle mensen zijn seksueel’. Jong en oud.
Wie dat blijft ontkennen is hypocriet.

Tegenstanders vinden het ongezond, verdorven en zelfs misdadig dat mannen op een ‘seksuele manier’ naar vrouwen en zelfs kinderen kijken!
Maar dat was al zo in de oudheid en dat zal altijd zo blijven. Want dat is de menselijke natuur.
Waar je evolutionair gezien best wel een bepaalde draai aan kunt geven door daar verstandiger mee om te leren gaan. Dat is namelijk waar het om draait! Maar niet om het uitbannen van seksualisering. Dat kan niet.

Eerder dit jaar heb ik hier ook al een artikel over gepubliceerd:
‘Dood van het artistieke meisje in het tijdperk van (in)tolerantie’
Waarin voornamelijk de seksualisering van jonge vrouwen en meisjes wordt besproken en dat het volgens deze (maar vele meerdere) Amerikaanse docent slecht is voor de meisjes zelf (en hun artistieke ontplooiing) om de natuurlijke seksualisering te ontkennen en zelfs bestrijden.
Wie dat doet is ook ziende blind.
Want in alle dagelijkse reclame en publicaties (van alle mogelijke bronnen) komt ‘seks’ voor.
Althans: de natuurlijke ‘seksuele’ aantrekkingskracht van de mens, voornamelijk de vrouw.

Waarom worden in vrijwel alle reclamevormen – niet alleen commercieel maar ook ideëel en zelfs wetenschappelijk – altijd ‘knappe’ mensen (en kinderen) in beeld gebracht?
Waarom is het zo’n leuk en lief ogend jongetje wat pindakaas zo ‘lekkah’ vindt en niet een dik mannetje met een hazenlip en een bril met dikke ‘jampotglazen’?
En waarom staat op onderstaand plaatje een prachtig mooi jong meisje in het gips om de goede zorginstelling mede aan te bevelen? Het ‘oogt’ beter. En dat zijn we gewend.
Maar het is wel een ‘seksueel’ effect.
Iedereen is meer geneigd te kijken naar een aantrekkelijk lichaam en gezicht.
Hoe je het ook wilt benoemen: het is seks. Een subtiel maar seksueel effect.

Over het jonge populaire Rotterdamse model Summer de Snoo is enige tijd geleden grote ophef ontstaan. Op dit moment is ze nog maar 11 jaar maar ze is al een wereldberoemd model en heeft zelfs een eigen documentaire over haar jonge carrière op Videoland!
Haar ouders werden beticht van uitbuiting van hun kind, wat al jong met modellenwerk in het buitenland begon, en zelfs ronduit ‘kinderarbeid’ en exploitatie van een minderjarige.
Zelf spreekt Summer dit volledig tegen. Ze vindt het poseren gewoon erg leuk. Natuurlijk beseft ze allang dat ze een zeer knap gezicht heeft. En dat buit ze zelf ook uit. Ze weet dat ze daar nu geld mee kan verdienen en dat schijnt in het gezin de Snoo zeer welkom te zijn.
Maar daarnaast geniet ze ook gewoon van die aandacht en het reizen naar zo veel mooie locaties.
En ze voetbalt in een jongensteam…
Is dit seks? Nee, dit is al jong beseffen dat je er goed uitziet en als je dat graag wil laten zien (dat moet er ook van nature in zitten) dan doe je dat ook. En ze weet donders goed dat vele van de nu 278000 volgers op Instagram volwassen mannen zijn die ook graag naar haar kijken…
Met haar 11 jaar zit ze al in de pubertijd en het zal nog enige jaren duren voordat het mag, maar uiteindelijk zullen de opnamen steeds meer sexy kunnen worden. Waarna ze nog veel populairder zal zijn. Zo gaat het met de meeste modellen, mits ze het volhouden en hun eigen grenzen goed blijven bewaken.
Maar ook dit is nu al ‘seksueel’!

Summer de Snoo

Seksualiseren versus seksueel gedrag

Velen zullen me verguizen met mijn bovenstaande mening. Dat ben ik gewend want dat doen sommige mensen al jaren. Zelfs de politie reageerde ‘geschokt’ toen ik zei dat ik graag keek naar mooie meisjes, ook als ze minderjarig zijn.
Men vindt mij pervers, ziek, gestoord en een ‘zedendelinquent’… Geef het maar een draai.
Maar ik zou nooit een onbekende vrouw en zeker geen kind seksueel durven benaderen!
Het gaat hier alleen maar om de (persoonlijke) gevoelens die van seksuele aard kunnen zijn.
Dat is het grote verschil, wat velen (diverse instanties incluis) niet willen inzien.
Ook niet dat vrijwel iedereen dat doet, alleen meestal in onbewuste mate.
Wanneer we een ‘echt mooi’ meisje zien naast een ‘echt lelijk’ kind, als het om een fotogeniek moment gaat.

Natuurlijk is het niet fijn voor welk mens dan ook om te weten dat je nooit bovengemiddeld ‘mooi’ en dus voor iedereen ‘aantrekkelijk’ zult zijn. Vooral als het je wel uitmaakt hoe er naar je gekeken wordt. Beter is het om dan ‘schijt’ te hebben en dan maar een andere hobby te kiezen. Maar dat valt niet mee. Sommigen worden zelfs heel hun leven gepest met hun ‘lelijke’ uiterlijk.
Ik heb dat ook wel meegemaakt. Als puber vond ik dat verschrikkelijk. Want ik wilde juist gezien worden door al die mooie meiden! Maar als volwassene kreeg ik ‘schijt’… Ik ben wie ik ben.
Daar moet ik (en iedereen) het maar mee doen.
Maar juist vooral voor veel vrouwen is dat vaak lastiger te accepteren.

Waarom denk je dat de plastische chirurgie, ‘body clinics’ en alle andere lichaamsverbeteringen zo populair zijn? Hoeveel vrouwen hebben hun borsten niet laten vergroten? Soms meerdere keren?
Of ‘botox’ laten spuiten in lippen, jukbeenderen en billen?
Elk jaar nemen de aantallen van (ook jonge!) vrouwen die iets laten doen aan hun uiterlijk toe.
Heeft dat niks met ‘seks’ te maken?
Ja, de meesten geven aan er meer zelfvertrouwen door te krijgen omdat ze er dan meer ‘vrouwelijk’ uitzien… Alleen maar voor de spiegel dus? Of vinden ze het wel degelijk belangrijk dat er ook door ‘omstanders’ vaker seksueel naar hen wordt gekeken?

Natuurlijk verschilt dit per persoon. Niet iedereen wil dat, zelfs al hebben ze een geweldig uiterlijk.
In mijn jongere modelfotografie-jaren, kwam ik ook wel eens vrouwen tegen met bijvoorbeeld geweldig mooie grote borsten, waar ze zelf een hekel aan hadden. Ze droegen altijd wijde hoog gesloten kleding om het zo veel mogelijk te verhullen! Uiteraard geen haar op hun hoofd om te willen poseren!
Dat kan. En dat is ook goed. Als ze maar wel gewoon tevreden zijn met hun natuurlijk verkregen lichaam. Dan moet je nog niet perse open staan voor ‘seksualisering’ daarvan!
Genoeg anderen die dat wel doen.

Mannen (en vrouwen?) die juist wel perse gebruik willen maken van de aantrekkingskracht van anderen en seks willen afdwingen, zijn wel fout bezig.
Die gaan over grenzen. Hoe ver iemand wil gaan met werkelijk seksueel gedrag is namelijk heel persoonlijk en privé. Sommigen zijn daar misschien heel makkelijk in maar de meesten leggen toch wel de grens bij “alleen kijken”.
Dat is het grote verschil tussen seksualisering in het algemeen en daadwerkelijk seksueel gedrag.
En ik weet ook dat er mensen rondlopen die dit niet begrijpen.
Die hebben op een of andere manier toch een stoornis opgelopen of porno te realistisch genomen.
Het is goed als hier nu breder aandacht voor is en vrouwen zich beter gesteund voelen om gevrijwaard te worden van dit soort grensoverschrijdend gedrag.
Maar dat wil dus niet zeggen dat hiervoor alle ‘seksualisering’ uitgebannen moet worden.
Dat kan niet en dat mag niet! Dat hoort bij de mens.

Tenslotte

Feitelijk is dit een pleidooi voor normalisering van ‘seksualisering’ op de puurste manier.
Omdat dit gewoon bij de mens hoort en je dit niet moet willen uitbannen.
Dat betekent eigenlijk alleen maar dat iedereen (ja, juist de tegenstanders!) daar beter aan kunnen wennen.
Wennen aan het feit dat mensen op een (evolutionair) seksuele manier naar elkaar kijken.
Wat mogelijk sterker is bij mannen die naar vrouwen kijken maar onderschat absoluut niet dat het andersom net zo werkt.
Hier is niks mis mee. Ik blijf dat benadrukken.
En ik weet zeker dat zelfs veel mannen dit zullen ontkennen en mij voor gek verklaren.
Maar die stoppen het weg en proberen hun eigen gevoelens te negeren en verbergen.
Generaliserend.
Er bestaat hierin veel verschil.

Grensoverschrijdend gedrag moet aangepakt worden.
Vooral door de mensen die over grenzen gaan in eerste instantie te leren begrijpen waarom ze dat doen. Vaak valt dit bij te sturen en voortaan te voorkomen.
Goede hulp is dan belangrijker dan veroordelen en straffen. Dat lost het probleem niet op want deze mensen blijven tobben met dezelfde gevoelens.

En tegen vrouwen die zich slachtoffer voelen omdat ze zogezegd zijn geseksualiseerd wat ze heel veel leed heeft bezorgd zou ik willen zeggen: Wen er maar aan.
Als je het blijkbaar waard bent om geseksualiseerd te worden, dan zie je er gewoon heel erg goed uit. Als men je verder met respect behandelt, dan zou je dit als een compliment kunnen beschouwen. Mist het echter aan respect dan mag je hiertegen actie ondernemen.

Dat is de grens waar het allemaal om draait: RESPECT!

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, HZP, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Seksualisering uitbannen? Alles is seks!

  1. Pingback: Erotica offline – vervolg | De Rest van het Avontuur

  2. Pingback: Seksualisering uitroeien? Onmogelijk! | De Rest van het Avontuur

  3. Pingback: Strijd tegen seksuele verpreutsing gaat door! | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie