Consumentenzaken – Inleiding

De dagelijkse zorgen op mijn ‘bord’

Al diverse keren heb ik artikelen geschreven over mijn persoonlijke financiële situatie en hoe ik (op mijn eigen wijze) daarmee omga.
Ik maak daar geen geheim van en vind van mezelf dat ik niet zo bijzonder ben hierin, want er komt zat armoede voor in Nederland (ook al beweren velen van niet…) en ik lees vaak over veel schrijnender zaken.
Zelf vind ik dat ik het ‘aardig’ doe.
Maar dat komt ook voort uit jarenlange ervaring met vaak balanceren op de grens.
En dat heeft me ook wel creatief gemaakt.
Ik ben heel realistisch geworden met ‘consumentenzaken’.
Soms nog wel eens impulsief (gewoon omdat het kan…) maar meestal heel pragmatisch.

Toch weet ik (want lees ik) dat er nog altijd heel veel mensen zijn die moeite hebben in ons ‘systeem’. De wirwar van instanties waar ze mee te maken hebben, de (te) grote verschillen in tarieven voor simpele dagelijkse behoeften, de grote verleidingen van reclame, de valkuilen…
Er bestaan natuurlijk meer dan genoeg websites en (TV-) programma’s waarin consumentenzaken aan de orde komen. Ik keek ook wel eens naar ‘Kassa’ of ‘Radar’ en vind ook alles op internet via Google…
Maar heel vaak sluit dat niet aan bij mijn situatie of de geboden ‘oplossingen’ zijn zo vanzelfsprekend of zelfs onrealistisch dat ik het ‘geschreeuw’ in die shows zat was.
Ik vind mijn eigen wegen wel en ik kom zelf wel achter de voor mij belangrijke waarheden.

Ik zeg niet dat ik ‘de waarheid’ altijd in pacht heb.
Ook ik worstel nog altijd met ‘zorgen op mijn bord’… Soms letterlijk.
En soms moet ik gewoon genoegen nemen met minder of slechter dan ik eigenlijk zou willen.
Omdat het niet anders kan.
Maar misschien doe ik er af en toe mensen wel een plezier mee als ik wat vaker iets schrijf over die worstelingen en hoe ik tegen bepaalde ‘consumentenzaken’ aankijk.

Daarom ga ik vanaf nu eens wat vaker bepaalde onderwerpen behandelen waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn. In ieder geval voor mezelf.
Maar wie weet ook voor een aantal lezers. 😉

Veel plezier (en soms succes) alvast met mijn serie ‘Consumentenzaken’.

Voorproefje

Om een indruk te geven waar ik zoal over wil gaan schrijven, geef ik hieronder alvast een voorproefje van een aantal onderwerpen die ik nu al in mijn hoofd heb:

Boodschappen laten bezorgen – In deze tijd van de ‘Coronacrisis’ is het niet altijd even vanzelfsprekend dat ik dagelijks mijn boodschappen kan doen zoals ik gewend was.
Dan zeggen sommigen dat ik het tegenwoordig toch “simpel kan laten bezorgen”?
Wat voor problemen en (te) hoge kosten ik dan krijg wil ik graag eens op een rijtje zetten.

Eerlijkheid en openheid in communicatie – Bij heel veel (consumenten-) zaken krijg je soms te maken met instanties waar je mee in contact moet treden. Om informatie te krijgen of om gewoonweg iets voor elkaar te krijgen waar je recht op hebt.
Over de grote problemen waar je dan allemaal mee te maken kunt krijgen kan ik boekdelen schrijven… Ik zal proberen het met één artikel te doen. 😉

Fouten of onduidelijkheden op verpakkingen – Daar lees en hoor je al vaker over in de media; veel etiketten geven niet goed weer wat je werkelijk eet of drinkt. Is het nu wel zo gezond? Of is het relatief wel zo voordelig? Allerlei voorbeelden uit mijn eigen praktijk.

De dichte deuren van de zorg – Over de zorg heb ik ook al forse artikelen geschreven. Jaarlijks worstel ik met de kosten, te hoge rekeningen en de (te) grote moeite om dit netjes te regelen. Maar ook worstel ik met de zorg zelf! Als chronisch patiënt van enkele aandoeningen heb ik regelmatig zorg nodig. Specialistische maar ook soms directe eerstelijns zorg (huisarts).
En dan loop ik al jaren tegen gesloten deuren aan. Want de ‘zorg’ is een onneembaar fort geworden.
Binnenkort ook meer hierover.

‘Resttesten’ – Langere tijd geleden heb ik wel eens ‘Kleine Dordtse Resttesten’ gepubliceerd, voornamelijk over (nieuwe) haring in mijn buurt. Een mini-consumenten-smaaktest dus.
Daarmee ben ik gestopt sinds ik niet meer zo goed uit de weg kan.
Toch zijn er ook wel eens kleine dingen die ik voor mezelf met elkaar vergelijk. Zo heb ik een klein overzichtje gemaakt van de diverse soorten aardbeienjam omdat ik dit altijd wel koop en er zoveel verschillende (huis-) merken zijn, smaken en prijzen. In een lijstje voor mezelf zodat ik achteraf kan zien met welke ik het meest tevreden ben. Het was niet bedoeld voor publicatie. Maar ik denk dat ik dit met sommige producten best wel eens kan doen.
Om te laten zien hoe je hierin ook vaak wordt verleid en misleid.

Telefoonterreur – Een bekend irritant fenomeen. Iedereen is wel eens gebeld door een callcenter waar iemand je probeert te verleiden tot het afsluiten van een nieuw energiecontract.
Ondanks de uitgesproken onwenselijkheid door politici kunnen ze gewoon doorgaan, terwijl het meestal pure afzetterij is en ook nog een inbreuk op ieders persoonlijke privacy.
Ik heb daar de laatste jaren ook steeds vaker mee te maken en ik kan er een dik artikel over schrijven…

Enzovoorts…

In de loop der tijd zullen er ongetwijfeld meer onderwerpen opborrelen die het waard zijn om er een artikel over te schrijven.
Ik leg me nergens op vast. Bovenstaande punten staan niet op volgorde dat ik ermee ga komen.
Als ik er zin in heb, schrijf ik het. 🙂

Wordt vervolgd: Consumentenzaken

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie