Jongeren en seksualiteit

Jongeren willen en hebben seks – Heel normaal

In mijn laatste artikel ‘Seksueel referentiekader’ benoem ik een voorbeeld van een volledig uit de hand gelopen discussie op Twitter over ‘kinderen en seksualiteit’.
Volgens veel mensen gaat dit absoluut niet samen.
Maar sommigen gaan zelfs zo ver dat ze ‘jongeren en seksualiteit’ niet samen kunnen zien!
Terwijl juist jongeren (vanaf pakweg 12 jaar; middelbare schoolleeftijd) inmiddels bulken van de hormonale veranderingen en seks één van de belangrijkste gevoelsonderwerpen is van hun leven!
Velen stoppen dat weg (uit angst of omdat ze dat hebben geleerd) maar even zo velen zoeken het juist op en experimenteren zo veel mogelijk om te ontdekken wat ze het mooist en lekkerst vinden.
Om dan later eens ‘de ware’ te vinden om dat langere tijd mee te delen.
Maar als ik in discussies vroeger aangaf dat juist jonge tieners seksueel extra aantrekkelijk zijn, ook voor volwassenen, dan was ik dus een smerige zedendelinquent.
“Het zijn kinderen!”
Dat heb ik zo vaak gehoord. Zelfs van mensen (vrouwen meestal) die zelf nu als volwassene een actief ‘swingers-leven’ leiden…
Wat deden zij dan toen ze 14 waren?

Een paar dagen geleden las ik toevallig een ouder AD Magazine van februari 2020 waarin het vaste artikel ‘BV De Liefde’ weer stond. Ik lees dat altijd met veel belangstelling.
Omdat het altijd bijzondere verhalen zijn van echte mensen die (meestal) na jaren problemen in de liefde of diverse experimenten eindelijk hun ‘grote liefde’ hebben gevonden of juist hebben ontdekt dat ze uiteindelijk liever single blijven. Er staan vaak zeer openhartige verhalen in over hun liefdesleven (ook seks!) en dan blijven ze vanzelfsprekend liever anoniem.
Maar het is echt! En daar geniet ik van. Van alle verhalen!
Sommige zijn herkenbaar, andere juist zo vreemd of extreem dat ik mezelf (met mijn brede referentiekader!) een ‘watje’ vind…
Maar in dit Magazine stond voor de verandering een verhaal van een jonge vrouw van 19 jaar!
Met al de nodige ervaringen uit haar jeugd.
Ik link dit artikel in zijn geheel omdat ik het een heel belangrijk voorbeeld vind van positieve seksuele ervaringen, zelfs van jongeren vanaf een jaar of 12!
Kinderen…
Tja, het zullen ongetwijfeld iemands kinderen zijn… Waar je als ouders verantwoordelijk voor blijft voelen, al zijn ze ook al bijna bejaard…
Maar vergeet nu eens die zogenaamde verantwoordelijkheid over hun seksualiteit en liefdesleven.
Dat moeten alle ‘kinderen’ zelf ontdekken en ervaren!
En de een is daar eerder aan toe en mee bezig dan de ander.
Heel normaal. Zouden ze allemaal moeten kunnen.

BV De Liefde – Onze vrienden vinden ons te symbiotisch

De vrouw (het meisje?) uit het artikel – Dora – was duidelijk al seksueel actief vanaf het begin van de middelbare schooltijd. Ze vertelde (pas…) op 15-jarige leeftijd naar een gayfeest te zijn geweest, waar ze eigenlijk haar geaardheid pas goed leek te begrijpen.
Wat betekent dat ze de jaren ervoor al seks had gehad met (voornamelijk) jongens!
En nergens lees ik iets van ‘dwang’ of ‘misbruik’… Ze was klaarblijkelijk in trek (aantrekkelijk) en genoot ervan. Om dan uiteindelijk de lesbische liefde te ontdekken en daarmee door te gaan met haar huidige partner Lena. Beiden 19 jaar, al samenwonend en denkend over kinderen adopteren…
Euh… moraalridders… 19!
En al jaren volop seksueel actief.
‘Minder sociaal niveau’?
Opgegroeid in een gebroken gezin en op straat door ‘galg en rad’ gevormd?
Volgens mij hadden beide meiden een ‘gezonde’ opvoeding en basis van opleiding en nu werk.
Ik lees hierin alleen maar een vrije seksuele moraal die haar al vroeg op haar juiste pad heeft gebracht. Geweldig!
Dit zou je eigenlijk iedereen toewensen.
Hoewel natuurlijk niet iedereen al zo jong toe is aan die ‘vastigheid’ of de juiste levenspartner ontmoet. Zij is wat jong ‘volwassen’ geworden.
Ik ben benieuwd hoe het met haar zal gaan over een jaar of tien…

Jongeren en volwassenen

In die gaybar liet Dora zich zoenen door een ‘oudere vrouw’.
Er stond geen leeftijd bij maar dan ga ik uit van een ‘volwassen’ vrouw, die prima geil kon worden van een jongere meid. En andersom. Dora had geen moeite om een volwassen vrouw te tongen.
Seks is seks en geilheid stelt geen leeftijdsgrens. Alleen uiterlijke kenmerken zullen meestal wel meespelen. Met een gerimpeld omaatje zal ze dat niet hebben gedaan…
Maar ook dit bewijst het ongelijk dat seks tussen jongeren en volwassenen nooit zou kunnen.
Misschien is het gebaseerd op hun naïviteit en om hun (seksuele) veiligheid te waarborgen maar als je dit keihard verbiedt tot iemand 16 is (en dan nog een paar jaar grenzen stelt…) dan pleeg je een aanslag op het gevoelsleven van jongeren, wat juist vanaf de pubertijd zo ‘explosief’ kan zijn.
Inperken en verbieden geeft meestal ontoelaatbare frustraties waardoor de gevolgen veel erger kunnen zijn.

Natuurlijk bestaat er een soort ‘onbetrouwbare’ geile volwassen mannetjes die er bewust op uit zijn zo jong mogelijke ‘dingen’ te vinden en veroveren… Meisjes én jongens. Waar de meeste meisjes daar natuurlijk niet op zitten te wachten (dus het is niet alleen slecht maar ook oerstom) maar waar sommige jongens wel voor te porren zijn (homo-jongeren) omdat mannen nu eenmaal anders in elkaar zitten… Grindr schijnt ‘je vriend’ te kunnen zijn…
Maar zelfs ik heb dat meegemaakt in mijn tienerjaren, toen enkele volwassen mannen polsten waarom ik nog alleen was en geen vriendinnetje had. En één keer in mijn kruis gegrepen op het station door een oudere man…
De wetten voor ‘onvrijwillige seks’ zijn er dan ook niet voor niets.
Aanranding en verkrachting zijn strafbaar en kunnen ernstige gevolgen hebben.
Maar daarom is nog niet alle seks tussen volwassenen en jongeren onvrijwillig en dus slecht!
Soms wordt dat feit zelfs als ‘wapen’ gebruikt als relaties uiteindelijk niet prettig waren en afgebroken zijn waarna het als wraakmiddel werd gebruikt…
Geloof me: juist meisjes kunnen dan soms heel gemeen zijn…
Maar geloof me nu ook eens dat de meeste seks tussen jongeren en volwassenen gewoon gewenst was en dat er verder nooit negatieve gevolgen waren.
Daar hoor je dan uiteraard nooit meer iets van, als ze dit (vanwege de controlerende moraalridders) wijselijk voor zich houden.

Daarom heb ik een poosje geleden mijn ‘Oproep’ geplaatst aan ‘Minderjarigen met positieve seksuele ervaringen’.
Uiteraard gericht aan volwassenen die als seksueel minderjarige (onder de 16 jaar) juist wel positieve seksuele ervaringen hebben gehad.
Ik weet zeker dat die er genoeg zijn. Maar ik vrees dat ze mijn blogsite (nog) niet lezen…
Het kan prima zijn dat zij zich daar nu een beetje voor schamen (vooral vrouwen) omdat er tegenwoordig zo’n stempel op drukt: seks onder de 16 is slecht en als je dat met een volwassene hebt gedaan was die een ‘crimineel’… Dan zwijg je er beter over.
Fout! Heel erg fout.
Want hierdoor blijft dat stigma keihard in stand en hoor je alleen de verhalen van vrouwen die als minderjarige misbruikt zijn.
Wat natuurlijk zeer ernstig is en wat goed is dat ze daar uiteindelijk mee naar buiten komen zodat ze goede hulp kunnen krijgen.
Maar het is vernietigend voor alle jongeren die wel positieve ervaringen hebben gehad en daar nu niet meer open over mogen (of durven) praten.
Het is nu te eenzijdig en hierdoor worden de jongeren juist zo beperkt in hun gevoelsleven.
Het stigma, de vooroordelen, misvattingen, maken juist dat je er wel slecht over MOET gaan voelen. Hoe fijn het ook was…

In het kader van ‘HZP’ zoek ik daarom naar (liefst) vrouwen met positieve seksuele ervaringen uit hun jeugd.
En dan bedoel ik niet als prepuberaal kind! Hoewel dat eventueel natuurlijk ook prima zou kunnen.
Maar ik denk dat de meeste volwassenen zich daar te weinig van zullen herinneren, als dit positief was. De spelletjes (‘doktertje spelen’ bijvoorbeeld) waren misschien incidenteel en vermoedelijk heel leuk maar dat heeft nog weinig te maken met je seksuele gevoelsleven vanaf de pubertijd.
Dan gaan de meesten (met een sterk ontwikkelde seksualiteit) pas echt los. 😉
Het lijkt me zeer belangrijk om dit soort ervaringen te (laten) horen om ook de andere (mooie) kant van de seksuele medaille te kunnen tonen.

Ik hoop dat dit artikel aankomt bij alle betrokkenen.

 

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, HZP, Seksualiteit met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie