Eenzaamheid – vervolg #jebentnietalleen

In mijn artikel ‘Eenzaamheid’ van 9 mei heb ik onder het kopje ‘#jebentnietalleen’ even aandacht besteed aan het thema van ‘The Passion’, wat door de (mijn) Gemeente Dordrecht tot een gelijknamige website heeft gemaakt. Ik schreef dat ik dit initiatief niet van grote betekenis achtte om daarmee de groeiende ‘eenzaamheid’ aan te pakken.
Wat ik op dat moment echter nog niet wist: dit initiatief blijkt slechts een klein onderdeel van een veel groter geheel (netwerk) wat al veel langer bestaat: ‘wehelpen.nl’.


Al vanaf 2011 is gewerkt om dit collectief vorm te geven en sinds de werkelijke oprichting in 2012 bestaat het al uit bijna 150 maatschappelijke organisaties (waaronder ‘Vivenz’) die met elkaar het groeiende probleem van hulpbehoevendheid en eenzaamheid in kaart proberen te brengen en om mensen te helpen op alle mogelijke gebieden.
Van mantelzorg, hulp bij dementie, mensen met beperkingen, (niet aangeboren) aandoeningen, financiële nood en simpelweg… behoefte aan wat gezelschap.
Voor bijna alle maatschappelijke knelpunten bestaan er al heel veel kleinere tot grotere organisaties en via ‘wehelpen’ komen die allemaal samen om één groot netwerk en dus ‘bolwerk’ te vormen tegen de afbraak van de verzorgingsstaat.
In mijn artikel had ik al omschreven hoe het komt dat mensen eigenlijk door de maatschappij vereenzamen en ‘buiten de boot vallen’.
Gisteren ontving ik opeens een mailtje van de Dordtse tak van ‘wehelpen’, waarin een beroep wordt gedaan op mensen om zich aan te sluiten bij de groeiende groep ‘helpers’ of om (indien gewenst) gebruik te maken van de tips en activiteiten die al worden aangeboden.
Toen ben ik even in de wirwar van links gedoken die ik via de website ‘wehelpen.nl’ allemaal vond en ben me even ‘rot’ geschrokken…
Omdat ik erachter probeerde te komen wie de persoon was die mij ‘zomaar’ mailde en zei namens ‘WeHelpen Dordrecht’ te spreken, ging ik steeds dieper ‘de boom’ van internet in en zag al snel ‘door de bomen het bos niet meer’…
Vooral voor de hulpverleners en aangesloten (hulpverlenende) instanties leek het me niet te doen om precies te weten wat iedereen zo’n beetje doet.
Die zullen zich dan vermoedelijk ook gewoon uitsluitend beperken tot hun eigen doelen en dit centrale ‘hulpplatform’ ondersteunen wanneer concreet mogelijk.
Dat er dus (al) veel meer gebeurt dan ik de vorige keer dacht is wel duidelijk.
Via de in deze blog ook gelinkte site ‘jebentnietalleen’ kon ik hier echter nooit achter komen!
Die site is zo beperkt dat je daar bijna niks mee kan.
Heel vreemd dat ze niet doorlinken naar het bestaande: ‘wehelpen.nl’ en dan voor Dordrecht naar: ‘gemeente-dordrecht.wehelpen.nl’.
Daar staat duidelijk en overzichtelijk wat je kunt doen als je ergens hulp bij nodig hebt of als je zelf hulp zou willen verlenen.
En dat kan dus echt overal over gaan!
Ik zag hulp aangeboden van mensen die graag gezelschap willen zijn voor mensen die dat nodig hebben.
Uiteraard zie je dan de vragen van mensen om bepaalde klusjes waar ze zelf geen gat (meer) in zien en vermoedelijk professionele hulp niet kunnen betalen.
Daar heb ik zelf ook wel eens last van… 😛
Ook kan je daar best redelijk overzichtelijk zoeken als je nog niet goed weet wat je eigenlijk wilt.
Wil je echt helpen omdat je gewoon graag anderen wilt bijstaan?
Of heb je eigenlijk zelf (ook) behoefte aan gezelschap en denk je daar dan anderen ook mee te kunnen helpen? Zo van: ‘Samen staan we sterk!’?
Zelf denk ik soms meer in die laatste richting en dan liefst zo ongebonden en vrijblijvend mogelijk.
Want (te) lang vastzitten aan verplichtingen werkt bij mij duidelijk averechts…
Maar helemaal mezelf op- en afsluiten van enige sociale gemeenschap dat houd ik ook niet de rest van mijn leven vol…
Daarom denk ik wel serieus na om mezelf hierbij aan te sluiten op een of andere manier.
Welke dat weet ik op dit moment nog niet.
Dit lijkt me echter een veel beter initiatief voor iedereen om elkaar te kunnen helpen met dingen waar echt behoefte aan is.
En dan hoop ik uiteraard dat het niet bij de in de mail genoemde 450 mensen blijft die nu ingeschreven staan bij de Dordtse ‘wehelpen.nl’. Dat lijkt me nog maar een ‘druppel op de gloeiende plaat’…
Daarom heb ik deze website ook toegevoegd aan mijn lijstje ‘Sites die ik volg’.

#jebentnietalleen! #wehelpen! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie