Restflits 22 december 2018

Vandaag in de Restflits:
– ‘Let there be light!’
– TV
– Darts
– Kerstmis (‘Met de Fam’?)
– Wat nog Rest

‘Let there be light!’

YES! ‘The day after!’
Euh… Gaat De Rest nu opeens over op Engelstalige blogs?
Nee hoor, wees niet bang.
Maar sommige dingen komen bij mij nu eenmaal in het Engels wat directer over en geven me bepaalde associaties die ik minder goed kan verwoorden dan met enkele ‘kreten’ in het Engels.
Zal ook wel komen door sommige muziek of films waar ik bepaalde gevoelens aan heb overgehouden…
Zo denk ik deze donkere dagen vaak aan ‘Let there be light!’ en heb direct de gelijknamige song van Mike Oldfield in gedachten:

En hoewel ‘The day after’ kan refereren aan een bepaalde amerikaanse rampenfilm, bedoel ik dit dan weer letterlijk; denkende aan gisteren:
21 december – Het begin van de winter – De kortste dag van het jaar!
Dat was gisteren dus en vandaag (de dag erna) is het al weer een stuk lichter!
Dus riep ik vanmorgen uit, toen ik de lamellen voor de ramen opende: ‘Yes! Let there be light!’
En er was licht.
En ik zag dat het goed was. 😉

Heb je het niet gemerkt?
Ik wel hoor! Het was echt een stuk lichter al weer op deze tweede dag van de winter.
Misschien komt dit ook omdat het gisteren ronduit een donkere, zwaar bewolkte en volop regenachtige dag was… Terwijl het vandaag begon met een iets meer opgeklaarde lucht zonder regen.
Want die ‘ene minuut’ meer licht merken we niet echt natuurlijk.
Het gaat geleidelijk tot we over een paar maanden ‘opeens’ weer kunnen opstaan als het al licht is.

Heerlijk!
Zoals je weet houd ik heel erg van licht.
Daarom vind ik deze dagen zo extra speciaal en voor mij de belangrijkste reden om ‘Kerstmis’ nog te vieren: ‘Het feest van het licht’: ‘Winter Solstice’– ‘Midwinter’.
Dat is voor mij overgebleven van alle overige ‘toeters en bellen’ rondom deze feestdagen.
Maar daar kom ik later nog op terug in ‘Kerstmis (‘Met de Fam’?)

TV => Darts

Het is de sommige lezers misschien al opgevallen dat ik de laatste week niets meer heb gepost, op de ‘Citaat van de dag’ na.
Nu had ik al eerder geschreven dat ik het deze dagen iets ‘rustiger’ aan zou doen, mede om jullie (de lezers dus) te sparen tijdens deze stressvolle feestdagen.
Vrijwel iedereen doet wel iets aan de feestdagen, hoe minimaal ook, en dan zit je niet te wachten op ‘weer zo’n epistel’ van die Rest. 😛
En ik weet zeker dat er juist voor de liefhebbers van mijn ‘essays’ nog genoeg terug te lezen valt…
Er zal ongetwijfeld een ouder artikel aan je zijn ontgaan waarvoor het nu dan eindelijk eens tijd is om dat in te halen. 😉
Maar dat is niet de enige reden van mijn ‘afwezigheid’.
Ook niet alleen mijn ‘gemoed’, waarin ik het afgelopen jaar een beetje evalueer en voor mezelf Overdenk of het inderdaad zo goed waardoor ik me nu zo goed voel en hoe ik dat eventueel moet zien te handhaven in het komende jaar.
Afgelopen week ben ik simpelweg meer ‘in beslag genomen’ door… de TV!
Jawel, hoewel de televisie bij mij normaliter overdag nooit aan staat; afgelopen week staat die dagelijks vanaf 13.30 uur steevast aan!
Op donderdag 13 december is namelijk het WK Darts weer begonnen en dit wordt volledig live door RTL7 uitgezonden.
Voor de dartsliefhebbers is dit absoluut hét evenement van het jaar!
Zoals een WK voetbal dat natuurlijk is voor de voetballiefhebbers.
In ieder geval kijk ik persoonlijk liever naar darts dan naar voetbal en aangezien ik er de tijd voor heb… Waarom zou ik me niet ‘vastbijten’ in dit evenement en er gewoon dagelijks lekker naar kijken!
Daarom was mijn verdriet natuurlijk groot toen uitgerekend… op die donderdag 13 december… mijn televisie weer problemen vertoonde.
Het was een probleem wat ik al eerder had meegemaakt en nog niet eens zo lang geleden:
In juni van dit jaar had ik het ook: het beeld van de tv ging haperen. Wat betekende dat het even stil stond voor een seconde en er steeds momenten verloren gingen. Waardoor het beeld niet vloeiend meer was want dit gebeurde dan echt meerdere malen per minuut.
Zo kon het (in geval van darts) dus gebeuren dat een speler zijn pijl richtte en het beeld ‘bevroor’ om weer verder te gaan als de worp al achter de rug was… Je mist dan gewoon stukken!
Als dat continu zo doorgaat is dit natuurlijk zeer irritant kijken en ook heel vermoeiend.
Hoewel het geluid dan wel gewoon doorliep en ik op zich de ‘draad’ wel kon blijven volgen.
En in geval van ‘slechts’ een sportprogramma is dat nog wel vol te houden maar als ik een film zou moeten kijken is dat niet te doen.
Maar goed; uiteraard is dit een duidelijk storing en net als in juni heb ik dit direct gemeld bij mijn provider Telfort.
Ik doe dat tegenwoordig dan in een persoonlijk bericht via Twitter omdat dit gratis is.
Bellen met Telfort duurt altijd heel erg lang en de kosten daarvan kan en wil ik niet betalen.
Ik weet dan namelijk uit ervaring dat de ‘serviceverlener’ eerst gaat vragen naar de bekende wegen:
(Glasvezel-) modem uit/aan, router resetten, TV-ontvanger resetten, etc.
Omdat ik dit probleem in juni dus al had meegemaakt, had ik dit dus vooraf allemaal al zelf gedaan en leverde dat geen verschil op.
In juni kreeg ik na 5 dagen een nieuwe ontvanger opgestuurd, wat ik nu dus maar weer aangaf.
Hoewel ik altijd even moet wachten op respons via Twitter…
Er zit natuurlijk geen ‘helpdesk’ ergens in een kantoor van 9.00 – 22.00 uur te wachten op storingen… Hooguit wel enkele telefonisten/telefonistes tijdens kantooruren voor alle voorkomende vragen, die dan technische problemen doorzetten aan de ‘echte’ serviceverleners die hun werk van thuis uit online kunnen uitvoeren. Via Twitter ‘spreek’ ik de dienstdoende twitteraar dan natuurlijk ‘direct’ aan en die zit niet continu te kijken of er berichten zijn…
Misschien was hij (of zij) die donderdagmiddag wel net boodschappen aan het doen… Zo gaat dat.
In ieder geval duurt het altijd even voordat ik antwoord krijg.
En gedurende de storingsperiode heb ik dan maar het programma verder gekeken via de computer.
Dat kan gelukkig ook voor de abonnees van Telfort!
Alleen is mijn PC dan zo oud/slecht/traag dat ik bijna alles moet afsluiten om alleen dit kanaal normaal te kunnen bekijken en dan nog op de laagste kwaliteit van de keuzes: “laag, gemiddeld en hoog”. Jammer maar nog altijd beter dan dat schokkerige beeld op de TV…
Nou, contact kwam er gelukkig gewoon via Twitter en ik moest dan toch nog iets doen: nieuwe software installeren op de ontvanger, om te kijken of het daarna weg was.
Omdat het inmiddels al weer avond was geworden en ik geen zin meer had in die poespas heb ik dit vrijdagmorgen gedaan. Zonder resultaat.
Ook vanwege mijn eerdere soortgelijke ervaringen besloot de serviceverlener dan nu direct om maar weer een nieuwe ontvanger te sturen.
Volgens hem zou ik die dan maandag of dinsdag moeten ontvangen.
Nou ja… omdat ik dit de vorige keer ook had meegemaakt, berustte ik erin en bedacht dat het gelukkig ‘dan alleen maar darts’ is waar ik op mijn (minder comfortabele) bureaustoel naar moet kijken naar het relatief kleine computerscherm met minder mooi beeld.
Maar… zaterdagmiddag bezorgde Post.nl al de nieuwe ontvanger! Dat was snel gegaan!
En na installeren van dit nieuwe kastje werkte alles weer zoals het hoort dus ik kon zaterdagavond al weer via de televisie naar darts kijken!
En dat doe ik dus elke dag nu, tot 1 januari waarop de finale plaatsvindt.

Oef… Hoe belangrijk is de TV dus eigenlijk voor mij?
Nou… Sinds de laatste paar jaren dus best wel belangrijk.
In ieder geval ‘s avonds omdat ik dan eigenlijk helemaal geen zin meer heb ik de computer.
De PC staat bij mij dus al vanaf opstaan aan en afgewisseld met de papieren krant of (uiteraard) wat andere normale bezigheden, gebruik ik deze de hele dag door. Voor mijn ‘sociale media’, ook de online nieuwsgaring, deze blog, soms mijn muziek luisteren en nog enkele pc-gerelateerde bezigheden.
‘s Avonds ben ik meestal moe van dat beeldscherm en wil ik lekker op de bank verder wat dingen doen. Meestal eet ik op de bank na 18.00 uur, terwijl ik begin met het ‘6-uur-journaal’, de actualiteiten, DWDD of iets anders om die tijd en daarna liefst een film om ontspannend af te sluiten.
Zonder die TV-avond zit ik ‘doods’ eventueel nog wel naar mijn computerscherm te staren maar dan ga ik soms liever nog direct naar bed… Ik trek dat tegenwoordig zo lang niet meer!
Mijn computer is erg belangrijk maar de TV is dat dus eigenlijk ook wel.
Natuurlijk allemaal nog steeds ‘bij gebrek aan’ andere bezigheden maar ik zie deze eerlijk gezegd niet zo snel veranderen.
Ik was en ben geen ‘uitgaander’, heb vrijwel geen sociale contacten en dus geregelde ‘visites’ over en weer maar voel me hier momenteel het beste bij.

En deze week dus nog veel uitgebreider wegens de WK Darts en kijk ik zolang dit duurt alle liveprogramma’s vanaf 13.30 uur (op de Kerstdagen na; dan is er uiteraard een pauze).
“ONE HUNDRED AND EIGHTY!!!” 😉

Kerstmis (‘Met de Fam’?)

‘Vier’ ik dan helemaal geen Kerstmis meer zoals de meeste mensen toch wel gewend zijn:
Met familie samen zijn, al dan niet in sferen rond kerstdiners, brunches, uitstapjes (naar meubelboulevards… 😛 ) of gewoon in ieder geval ‘samen met familie en vrienden’?
Nou ja…
Zoals iedereen nu wel weet had ik jarenlang uitsluitend maar één kringetje waarin ik verkeerde:
Mijn gezin. Man, vrouw en twee kinderen. Van mij bestond er al jarenlang geen familie meer, met vrienden en diverse kennissen had ik ‘gebroken’ en de schoonfamilie woonde te ver weg.
Samen vierden we altijd Kerstmis op onze manier, net zoals zo vele gezinnen: Kerstboom, versiering, kerstkoekjes, lekker speciale dingen met ‘kerstdiner’ (meestal een rollade), kerstavond zonder vlees, adventskaarsjes, (kijken naar) de kerstmis in de kerk en dus gewoon vrolijk samen zijn, ook wel met spelletjes.
Tot 2011 heb ik het zo gevierd. Vanaf 2012 werd alles anders.
Eerst nog even alleen met de kinderen, die wel thuis woonden en later (nu ook al weer een jaar of drie) alleen op één van de twee kerstdagen, wanneer ze dan bij mij op visite komen.
De andere dag bij hun moeder.
Zo gaat dat meestal bij ‘gebroken’ gezinnen die het nog wel vieren.
Ook dit jaar staat weer op één van die twee dagen de bekende kerstgourmet weer gepland.
En daarna kijken we met z’n drietjes een film die de kinderen hebben uitgezocht.
Tot dit jaar tuigde ik ook de hele woonkamer op in kerstsfeer met boom, lampjes en vele versieringen overal.
Zoals ik eerder al heb geschreven in een blogje: dit jaar heb ik dit voor het eerst niet gedaan!
Er hangen een paar bekende raamlichtjes in de keuken en de kerstster voor mijn slaapkamerraam.
Voor die dag dat de kinderen komen zal ik nog wel wat (beperkte) versiering aanbrengen door de kamer heen en de kerstkleedjes neerleggen (ooit geborduurd door mijn ex-partner!) en wat kaarsjes branden. Het is dan toch echt een ‘Kerstdag’!
Maar meer niet dit keer.
Ik had al gezegd dat ik dit de laatste jaren alleen maar deed omdat ik het ‘nodig’ had om sfeer te ‘maken’. Omdat mijn gevoel het anders zag…
Maar dit jaar heb ik voor het eerst weer een ‘goed gevoel’ van binnenuit!
En al die ‘Kerst-toeters en -bellen’ zie ik meer als onnodige afleiding en verstoring van mijn eigen gevoel…
Het zou me moeite kosten om alles weer in elkaar te zetten, op te hangen en aan te steken…
Alleen maar om een gevoel buiten mezelf te creëren. Beetje nutteloos dus eigenlijk.
Voor mij!
Dan zit ik dus met m’n hoofd gericht op het computerscherm, in de krant en op de TV gericht en al die ‘versiering’ daar omheen voegt helemaal niets toe.
Alleen maar ergernis als er misschien weer wat kapot gaat net als vorig jaar de met moeite opgehangen knipperende lichtslinger, waarvan een deel defect raakte na mijn zenuwachtige ophangactie…
Daarom had ik dus al besloten om het dit jaar gewoon echt minimaal te houden.
Voor het plezier wat ik beleef aan deze periode en aan de dag met de kinderen heb ik niets meer nodig dan wat er ‘is’!
Gelukkig voelen de kinderen dit ook zo. Ze zijn op zich blij en tevreden dat we gewoon gezellig een dagje met elkaar kunnen zijn in ‘kerstsfeer’. Een sfeer die we zelf creëren.

Die ‘kerstbeleving’ moet dus echt niet voor iedereen zo traditioneel zijn om te kunnen genieten.
Als er al perse op die dagen ‘genoten’ kan of moet worden…
Dat is ook niet voor iedereen mogelijk of gewenst.

Misschien dat daarom het laatste nieuwe speciale kerstliedje van de Dordtse Merel Baldé (ofwel ‘MEROL’) juist zo goed is ontvangen? Omdat zij met ‘Kerst met de fam’ juist een soort van ‘tegengevoel’ laat zien waarin het puur cynisch wordt weergegeven?
En die onvermijdelijke traditie juist verschrikkelijk is?
“Het moet maar weer hoor… Kerstmis met de familie…”?

Nou…
Vooral het begin van dit liedje ‘moet’ voor mij echt niet (mag Stefano Keizers er uit geknipt worden? GVD… Dit kan je toch niet maken voor een breed publiek van alle leeftijden?) en ook het verloop vind ik weinig om het lijf hebben. En dan doet MEROL haar strakke rode kerstonesie nog niet eens uit…
Maar de boodschap is duidelijk.
Veel mensen blijken de traditionele ‘Kerst met de fam’ dus te haten!
Althans… Zo ‘voel’ ik het toch aan…
Maar dit schijnt zij absoluut niet zo te hebben bedoeld.
Zelf viert ze tussen het drukke schema van optredens door namelijk ook gewoon “lekker kerst met haar familie”… Vermoedelijk zal dat dan in Dordrecht zijn?

In ieder geval kunnen we allemaal zelf gelukkig nog beslissen hoe we Kerstmis echt willen vieren.
Laat dat de moraal zijn van dit verhaal:
Vier het (als je dat wil) op de manier die bij JOU past.
Niks moet! Alles mag.
Met of zonder Kerstboom of Stefano Keizers…

Wat nog Rest

Vanmorgen begon ik enthousiast deze ‘Restflits’ te maken met alleen dit nawoordje ‘Wat nog Restte’. Toen begon het Darts om 13.30 uur. Maar omdat ik bedacht dat in de eerste wedstrijd nog geen ‘favorieten’ speelden, zou ik het dan wel afmaken.
Helaas.
Toen ‘vielen’ mijn kinderen in huis. Bepakt en bezakt met de boodschappen die al gedaan waren voor de geplande ‘Kerst met de fam’.
Het meeste bestaat namelijk alleen uit verse spullen die op of naast de gourmet kunnen en alleen gaan wachten in de koelkast. Mijn koelkast dus… 😛 Lol!
Die staat nu dus helemaal vol want ze hebben niet bezuinigd op één of twee mogelijke onderdelen.
Natuurlijk hebben we verder nog een poosje bijgekletst en alle wereldproblemen in een uurtje tijd opgelost.
Inmiddels waren mijn favorieten al bezig hun pijlen te gooien met Darts en kon ik daarna pas eindelijk verder om dit nawoord te besluiten met:

“Alle lezers alvast fijne Kerstdagen toegewenst!
Wat je ook gaat doen, al dan niet in ‘feeststemming’, al dan niet in goed gezelschap, al dan niet in de gelegenheid om echt even stil te staan bij de boodschap van deze periode;
Denk aan het lichtje diep van binnen. Laat je eigen lichtje even oplaaien! Denk aan de warmte wat elk lichtje geeft in donkere dagen. Warmte in jezelf wat ook uitstraalt om je heen.
Als iedereen dit nu zou doen dan wordt het even heerlijk warm voor iedereen!”

 

Tot de volgende Restflits. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Muziek en Video's, Persoonlijk met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie