Revolutie! (?) – Een Overdenking

In mijn ‘Restflits’ van vorig weekend heb ik in mijn verhandeling over (In)Tolerantie en (On)Tevredenheid eigenlijk alleen maar ‘oude koeien uit de sloot gehaald’.
Gerefereerd aan de vele ‘pijnpunten’ waar mensen zich druk over maken.
Van ‘Zwarte Piet’ (racisme) tot homofobie (Johan Derksen rel bijvoorbeeld) en alles waar we ons de laatste tijd zo druk over maken. Althans… Een voornamelijk virtuele drukte in de diverse (sociale) media. ‘In Real Life’ gaat alles ogenschijnlijk gewoon z’n ouderwetse gangetje.
December… Feestgedruis en koopgekte rondom Sinterklaas en Kerstmis, wat opgeklopte ‘zwarte’ en ‘cyber-’ dagen om de middenstand en postbezorging overuren te bezorgen.
Niets nieuws onder de gedempte zon (want zwaar bewolkt deze dagen) en ik trok voor mezelf de conclusie dat ik me lekker rustig ga houden de komende tijd.
Deels genietend van mijn eigen interne ‘lichtje’ en deels om het afgelopen (voor mij) bijzondere jaar eens rustig te ‘Overdenken’.

BAM!

Toen werd het opeens ‘geel’ voor m’n ogen.
Het was natuurlijk vorige week ook al aan de gang maar ik keek blijkbaar even een andere kant uit…
Of ik kreeg niet even het gevoel dat ik dit serieus moest nemen.
Het was per slot van rekening alleen maar Parijs.
Een onbekende stad ver van mijn bed waar ze een taal spreken die ik niet kan verstaan.
Mijn pogingen in de eerste 3 klassen van de middelbare school om daar iets aan te verbeteren zijn op niets uitgelopen.
Wat er voor problemen speelden in die stad – die ik me alleen maar kan herinneren van een aankomst van de ‘Tour de France’ waar ik ooit met een groepje vrienden ben geweest, waar we André Hazes tegenkwamen (senior; toen leefde hij nog; erg lang geleden dus) en waar ik mijn gebit kapot beet op een stuk stokbrood zodat ik de rest van het weekend alleen nog maar vloeibaar kon eten… – ik had geen idee wat de rellen veroorzaakte.
Iets met de benzineprijs meende ik te horen.
Of dit de reden was dat auto’s in brand werden gestoken (ze hadden er vermoedelijk niets meer aan als ze de benzine niet meer kunnen betalen), winkels werden gesloopt en geplunderd en de euforie werd gevierd door de ‘Triomphe’ te beschadigen weet ik niet.
Wat ik wel weet is dat er ook in ons eigen landje ‘reuring’ ontstond.
Mogelijk was een verdwaalde ‘fransoos’ vanuit de ‘Triomphe’ naar het noorden gevlucht, via een even geroerd Brussel verder gegaan en terecht gekomen in Maastricht?
Hoe het ook zij…
Het fenomeen blijkt niet uitsluitend in Frankrijk te zijn gebleven en op de dag van vandaag zouden er demonstraties worden gehouden in Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Groningen, Den Haag, Alkmaar, Nijmegen, Rotterdam, Tiel, Zaltbommel en dus in Maastricht.
Ik heb het natuurlijk over de ‘gele hesjes beweging’.

Algemene opstand

Behalve dat ik het nieuws uiteraard zag in journaals en allerlei andere actuele nieuwitems, kwam de ‘exclusiviteit’ van deze ‘beweging’ overal ter sprake.
Dit keer zou er in groot algemeen verband een soort van ‘opstand’ tegen de overheid plaatsvinden.
Niet alleen in Frankrijk, België en Nederland maar mogelijk in heel (West) Europa.
Simpelweg omdat de tijd rijp lijkt voor tegengas.
Hoewel het nog door een meerderheid wordt ontkend dat de ‘hesjes beweging’ eigenlijk voor iedereen spreekt.
Veel mensen die zogenaamd nergens last van hebben, niet ontevreden zijn en gewoon ‘leven en laten leven’ zoals ik in mijn ‘Restflits’ had gesteld wat algemeen gezien gewoon het beste is, leggen de verantwoordelijkheid voor deze beweging bij ‘raddraaiers’ neer. Mensen die er gewoon lol aan beleven om ‘tegen alles’ te zijn om maar lekker rel te kunnen trappen.
Een ‘stelletje ongeregeld’ dus, vergelijkbaar met de voetbal-hooligans die in Eindhoven ook ‘opeens’ meededen met tegendemonstraties tegen de ‘Kick-out Zwarte Piet’ beweging.
Er zijn altijd en overal wel dit soort raddraaiers die elke gelegenheid aanpakken om eens even lekker uit de band te springen.
En… gezien het waanzinnige geweld wat er in Parijs plaatsvond, leek het hier inderdaad op.
Toch heb ik ontdekt dat het anders is.
Waar in Parijs pas een week geleden de ‘bom’ is gebarsten en het een toevallig uit de hand gelopen momentopname leek, blijkt nu dat de ‘gele hesjes beweging’ al maanden geleden is ontstaan.
Ik heb ontdekt dat het belangrijkste Twitter-account ‘@GeLeHesjesNL’ al in april is gemaakt!

En natuurlijk lees ik de laatste jaren vaak genoeg pessimistische berichten in kranten, op (nieuws) sites en in alle diverse media dat bijvoorbeeld de bankencrisis die we 10 jaar geleden hadden feitelijk helemaal niet is opgelost.
Dat de echte crisis nog moet komen en zomaar elke dag kan gebeuren.

Eigenlijk volg ik al vele jaren sites en mensen die beweren dat er een ‘groter spel’ speelt in de hele wereld, waar alleen een zekere ‘elite’ straks van zal profiteren terwijl de wereldbevolking slaafs zal moeten volgen om niet in totale armoede te vervallen. Of simpelweg… het loodje te leggen.
Noem het ‘conspiracy- of complottheorieën’. Als zouden we allemaal het slachtoffer zijn of worden van mondiale samenzweringen.
Al een jaar of 20 geleden volgde ik dit soort wetenswaardigheden.
Niet alleen mijn eigen persoonlijke situatie heeft me hiervan afgekeerd.
Maar natuurlijk speelde het wel mee dat ik genoeg energie kwijt was om alleen al mezelf staande te houden in de mij omringende crisis.
Dat alleen heeft me soms al op het ‘randje’ gebracht dat ik het allemaal niet meer zo zag zitten…
Dan boeit het natuurlijk een stuk minder om te ‘weten’ dat het “goed fout gaat” in de wereld.
Ik ‘wist’… en ‘weet’ het wel… Maar wat kan ik er persoonlijk mee?
Helemaal blind voor die negatieve tendens ben ik echter nooit geworden.
En echt waar: eerlijk gezegd is het helemaal waar wat ik in mijn laatste artikelen (‘Het gaat goed met mijn gemoed’ en de laatste ‘Restflits 2 december’) heb geschreven.
Momenteel ben ik echt bezig om mijn nieuw hervonden innerlijke rust te koesteren, bewaren, ervan te genieten en om daarin een nieuwe basis zien te vinden om van daaruit verder te kijken naar nieuwe wegen in mijn leven.
Dat wil ik echt niet laten doorkruisen door ‘gele hesjes’ in de straat.
Maar… gelukkig zie ik ze nog niet actief worden in Dordrecht… Dus ik heb nog even. 😉

Maar waar het hier dus wel degelijk om draait is het ontstaan van een algemene ‘beweging’ die in ‘opstand’ wil komen.
Een beweging die geheel politiek-onafhankelijk is, niet ‘links’ of ‘rechts’, niet per definitie extremistisch, radicaal en dus anti-sociaal.
Als ik het goed heb gelezen dan zitten in de kern van deze beweging ‘gewone’ mensen van alle rangen en standen die ‘weten’ en ‘zien’ dat het niet goed gaat in de wereld en die dit door in opstand te komen willen doorgeven aan zo veel mogelijk onwetenden.
En natuurlijk aan de machthebbers (overheden) om te proberen een geheel nieuw standpunt te creëren om daarmee verder te gaan. Waardoor wel nieuwe politieke bewegingen kunnen ontstaan om deze standpunten tot een concreet beleid te maken.
Omdat de huidige politiek (geen enkele partij uitgezonderd) te langzaam gaat of juist de verkeerde ‘normen en waarden’ nastreeft.
De beweging denkt dat door een ‘revolutie’ van het echte volk een noodzakelijke kentering kan komen in het mondiale beleid wat een doodlopende weg bewandelt.
Een revolutie die in beginsel vreedzaam is.
Want rellen en geweld zoals in Parijs wil geen enkel gezond denkend mens!
Maar toch…
Als je alle stukken uit de geschiedenis goed leest dan weet je dat geen revolutie ooit geweldloos bleef. Uiteindelijk mondden alle revoluties in de geschiedenis uit in geweldpleging.
Hetzij massaal, hetzij ogenschijnlijk kleinschalig door de moord op de leiders van de revolutie (ik noem even twee mensen die pas genoemd werden: Martin Luther King en Ghandi) waarna wel degelijk veranderingen ontstonden. Echter blijkt dit achteraf gezien helaas toch weer marginaal gebleven omdat rassenhaat en de kloof tussen ‘rangen en standen’ alleen maar weer is gegroeid.
Met toch ook een beetje ‘gezond verstand’ zal je moeten concluderen dat de echte grote revolutie, waarbij ook vele slachtoffers gaan vallen, nog moet komen.
En die zal niet marginaal blijven…

Ik geloof in zo’n revolutie.
Ooit.
Niet alleen omdat ik geschriften van Nostradamus heb gelezen (zoek maar eens in deze blog op ‘Nostradamus’; ik heb zijn voorspellingen al lang geleden benoemd!) maar vooral omdat ik het gewoon voel aankomen. Wat ik vorige week schreef klopt ook: er is een groeiende ‘onvrede’ en ‘intolerantie’ gaande. Mensen lijken steeds meer bereid tot geweld. Nu nog voornamelijk virtueel in de ‘sociale’ media maar de gedachte dat er straks steeds meer mensen gaan rondlopen met een ‘Kalasjnikov’ onder hun ‘gele hesje’ of ‘boerka’ wordt steeds realistischer.

Of ik ooit bereid ben de ‘wapens’ op te pakken voor deze ‘echte revolutie’?
Zoals ik altijd al heb geschreven (van jongs af aan): “Mijn pen is scherper dan het zwaard.”
Fysiek geweld past niet bij mij.
En dat zou ik letterlijk fysiek niet aankunnen. Maar ook niet mentaal.
Hoewel ik best een vlieg kwaad zou kunnen doen…
Met mensen heb ik dan echt wel een probleem.
Als de revolutie mijn straat bereikt dan kan ik slechts hopen dat ze mij met rust laten achter mijn toetsenbord… Er zal toch iemand over moeten blijven om ‘geschied te schrijven’?

Dat ik echter van mening ben dat een ‘revolutie’ onafwendbaar zal zijn om een werkelijk positieve kentering in de mensheid te veroorzaken, daar ben ik van overtuigd.
Het stelt me absoluut niet gerust en er zullen ook veel onschuldige slachtoffers vallen maar het is simpelweg inherent aan de menselijke aard dat er eerst veel kapot gemaakt moet worden om daarna pas in te zien dat we alles weer moeten opbouwen…
Dan lijken de Amerikaanse rampenfilms een chauvinistisch cliché maar ergens is die Amerikaanse samenleving ook gestoeld op zo’n primaire revolutie.
Mensen die het door omstandigheden in hun eigen landen niet meer zagen zitten en daarom hun ‘betere toekomst’ maar probeerden af te dwingen in hun ‘nieuwe continent’.
Vergeleken met de revolutie die nog moet komen was dat slechts een voorzichtige opmaat voor het ‘echte werk’.

Gele hesjes

Gaat de ‘gele hesjes beweging’ de nieuwe grote alles veranderende revolutie in gang zetten?
Het lijken ‘druppels op de gloeiende plaat’.
Ik denk persoonlijk dat deze uitbarstingen in de kiem gesmoord zullen worden.
Misschien mede door de decembermaand waarin alles nu lijkt te escaleren.
De meeste (andere) mensen hebben het nu veel te druk met hun Kerst-diner, -inkopen, -versiering, wintersport, overstapcircus van zorgverzekeringen en alle andere pietluttigheden die ons allemaal onzinnig bezig kunnen houden.
Pas wanneer deze massale illusies een beetje meer gaan doordringen bij een groeiende meerderheid dan zal er echt sprake kunnen zijn van een echte revolutie die niet eenvoudig meer te stoppen is door ‘slaapliedjes’ van de overheid.
Pas wanneer een meerderheid van ‘gewone mensen’ inziet dat hun gezondheid niet beter wordt van gezonder eten, niet meer roken en drinken, meer beweging en nog harder werken…
Pas wanneer iedereen gaat inzien dat zij zelf die ‘gewone mensen’ zijn en dat die overal om hen heen leven en net zoveel moeite hebben met het ‘leven’ dan zij en ze zich dus niet meer behoeven te schamen voor hun gevoelens en mening…
Pas dan is de tijd echt rijp voor de nieuwe echte revolutie.

Misschien maak ik dat helemaal niet meer mee.

Tot de volgende (revolutionaire) Overdenking! 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie