Restflits 23 oktober 2018

Vandaag in de Restflits:
– Vervolg updates?
– Zomertijd => Wintertijd
– Anouk (wordt volwassen?)
– Wat nog Rest

Vervolg updates?

Toen ik afgelopen zaterdag de column van Kees Thies las (in de papieren krant ‘Weer’ genaamd, online: ‘Het is steeds hetzelfde, maar gelukkig ook altijd nét weer een tikkie anders‘) had ik weer zo’n ‘ook ik’-gevoel. Niet te verwarren met #IKOOK, wat een heel andere betekenis heeft.
Nee, zo’n gevoel van “Ik doe dat ook: vallen in herhalingen.”
Deze column draaide er namelijk om dat hij in zijn dagelijkse columns steeds ‘weer’ op bepaalde onderwerpen terugkomt wat bij sommige mensen soms wat irritatie veroorzaakt, getuige de reactie van een ‘zure oude dame’ die hij tegenkwam bij een benzinepomp, die hem toe bitste: “Je valt in herhaling!”
Kees blij want na een paar zware weken (inclusief een griepje) had hij voor zijn weekend-blues column ‘weer’ een onderwerp gevonden.
Maar eigenlijk herken ik dit wel.
Hoe vaak kom ik in mijn ‘Restflitsen’ of zelfs ook in mijn grotere artikelen niet terug op eerder beschreven onderwerpen?
Zoals #metoo en de ontelbare vervolgen, Vivenz, gezondheid en nog andere thema’s van mijn ‘Flitsen’, artikelen en columns?
Misschien irriteer ik daar ook wel terugkerende bezoekers van deze blog mee.
“Komt ie weer met z’n ‘stokpaardjes’! Verzin eens wat nieuws!”
Zou best eens kunnen…
Toch moet ik bekennen dat ik hier helaas niet altijd aan ontkom.
De onderwerpen op deze blog zijn allemaal onderwerpen die mij op een of andere manier boeien.
Het zijn mijn gedachten die tot uiting komen in artikelen.
In tegenstelling tot een ‘brood-columnist’ als Kees Thies, moet ik ook niet zo nodig een zo breed mogelijk lezerspubliek vermaken of informeren. Ik doe wat ik doe en zoals ik altijd zeg doe ik nu ook ‘weer’: “That’s me. Take it or leave it.”
Daarbij heb ik natuurlijk ook een veel kleinere belevingswereld dan de meeste journalisten die continu ‘netwerken’, al dan niet spontaan in hun dynamische leefomgeving.
Wat ik binnen krijg via alle media (digitaal en op papier) geeft me natuurlijk wel een berg aan steeds vernieuwende informatie maar echt niet alles boeit me!
Soms lees je veel over steeds weer dezelfde onderwerpen, soms zit daar iets geheel nieuws en interessants tussen. Maar alleen wat me echt boeit blijft bij mij ‘hangen’, krijg ik gedachten bij en daar kan ik dan een artikel over schrijven als ik het voor mij belangrijk vind.
Of het is zo achterlijk, stom en onbelangrijk dat het ook weer het vermelden waard is…
Zo blijf ik ‘laveren tussen goed en kwaad’ zoals ik in mijn welkomstwoord op deze site al vermeld.

Voor deze ‘Restflits’ geldt: vervolg- en update-haters kunnen blij zijn.
Vandaag heb ik geen updates of vervolgen in petto.
Het is herfstvakantie om me heen en ondanks de voortdurende stroom aan media-informatie zit ik in een ‘blues-week’. Op enkele prangende en actuele onderwerpen na zoals:

Zomertijd => Wintertijd

Komend weekend is het weer zo ver.
Dan is het weer het laatste weekend van oktober en moet de klok weer een uur teruggezet worden van de ‘zomertijd’ naar de reguliere ‘wintertijd’.
Dat doen we al jaren. Eerlijk gezegd weet ik niet beter… Hoewel het in Nederland pas weer in 1976 is ingevoerd, vanwege de oliecrisis.
Maar dit jaar ‘voelt’ het allemaal anders.
Want hoewel er de laatste jaren al vaker geluiden zijn geweest van mensen “of die klok nu eens niet meer verzet kan worden”; nu heeft de Europese Unie zich er officieel tegenaan bemoeid en wordt er dit keer serieus gewerkt aan het eind van deze actie.
Men wil het twee keer per jaar verzetten van de klok definitief beëindigen.
Deels omdat er nu pas bekend zou zijn geworden dat veel mensen hier last van hebben doordat hun bioritmische klok steeds in de war raakt maar ook deels omdat de oorspronkelijke reden van de ‘zomertijd’ nu achterhaald blijkt.
Oorspronkelijk is het verzetten van de klok in Nederland (net als in meerdere landen) bedacht uit oogpunt van energiebesparing:
Als het ‘s-avonds een uur langer licht blijft, gebruikt iedereen minder stroom.
Na recente onderzoeken (het laatste in 2017) blijkt dat dit effect relatief heel klein is en na de ontwikkeling van zuiniger apparaten (en nu dan de LED-verlichting) verwaarloosbaar.
De zomertijd lijkt in deze tijd alleen nog maar ‘leuk’ en ‘handig’ tijdens mooie lange zomeravonden in de tuin en op terrassen…
Dit laatste is dan ook voor de meeste mensen momenteel de reden om bij navraag te kiezen voor zomertijd, als de klok op een bepaald moment nu ‘vastgezet’ gaat worden.
Dit is tot heden het resultaat van enkele onderzoeken en ‘polls’ gehouden onder de bevolking.

Bizar!

Uiteraard geldt hier voornamelijk het ‘eigenbelang’ van de notoire uitgaanders; mensen die het zich kunnen en willen permitteren om zich uit te leven op het avondleven, met vrienden en familie, op terrassen, met goede glazen wijn (of bier), bbq-avonden en meer van dat soort hersenloos gedoe.
De ‘roeptoeteraars’ dus. De massa. En dus de meerderheid.
Denken deze gasten aan alle nadelen van het vastzetten van de klok op de zomertijd?
Ze denken (en zeggen) dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt; of het nu in de ochtend langer donker blijft of in de avond eerder donker wordt.
Daarom kiezen ze voor hun ‘gemak’ van de langer lichtere avond.
Waar ze niet aan denken is het gevolg voor de ‘ochtendmensen’.
De mensen die het moeilijk hebben met de donkere uren en dan (gevoelsmatig) gewoon minder functioneren.
Mensen… zoals ik.
Als ochtenden lang donker blijven haat ik het!
Ik ben meestal erg vroeg wakker en probeer dan mijn beste beentje voor te zetten om productief te worden (ook nu ik al jaren thuis zit) maar het donker remt me en ik voel me ook nog niet goed.
Soms zelfs sacherijnig… Depri… Vermoeid… (ondanks dat ik net een goede nachtrust had!)
En wat te denken over de ochtendspits op de toch al veel te volle snelwegen?
De vele voorstanders van de zomertijd geven aan dat het niks uitmaakt want in de wintertijd is de avondspits dan gewoon wat vroeger donker.
Nou… Dan kennen ze het verschil niet tussen de mensen die ‘s-morgens proberen ‘wakker’ te worden en op de automatische piloot hun bed uit rollen en liefst zo snel mogelijk op hun werk proberen te komen en de mensen die ‘s-avonds na al een productieve dag weliswaar ook snel thuis willen komen maar dan al beducht (en alert) zijn op de avondspits, die het gevaarlijkst is op in de schemering. De overgang tussen licht en donker is de gevaarlijkste en leidt tot de meeste ongelukken.
Aangezien deze schemering dan in de winter een uur later optreedt als de zomertijd blijft, wanneer relatief het drukste tijdstip van de avondspits plaatsvindt, voorzie ik dan ook meer ongelukken.

Terwijl het zo simpel lijkt…
De ‘wintertijd’ was altijd de oorspronkelijke Europese tijd!
Als we moeten stoppen met het verzetten van de klok dan moeten we toch gewoon terugvallen op de eerdere vaste afspraak en de ‘wintertijd’ weer aannemen als standaard?
Waarom doet de EU nu opeens zo ‘popi’ en wil men het overlaten aan de ‘meeste stemmen’?
Althans, dat is zoals Nederland het lijkt op te pakken maar ook België, waar men zelfs de voorkeur heeft aan een referendum.
Echt bizar.

Hoe het ook gaat gebeuren…
Het zal best nog wel een poosje duren voordat alle landen in de EU gelijk gestemd zullen zijn (wat wel een voorwaarde lijkt te zijn; dat alle EU-landen op één lijn komen) en wat er ook uit gaat komen… Ook ik zal er wel weer aan gaan/moeten wennen…
Met die bioritmische klok zal het voor de meeste mensen wel goed komen.
Maar ik weet nu al zeker dat ik vanaf het moment dat de zomertijd de vaste tijd wordt, heel erg voorzichtig zal moeten zijn hoe ik de dagen begin.
Langer in bed blijven zal onmogelijk zijn. Ook al zou het kunnen wanneer ik geen verplichtingen heb; ik kan dat gewoon niet.
Meer (Led-) lampen aan dus en proberen de depressieve gedachten in het donker af te leiden met meer activiteiten…
Wie weet schrijf ik elke dag dan wel een ‘Ochtendflits’ om het van me af te schrijven. 😉

Anouk (wordt volwassen?)

Na een paar meer of minder serieuze onderwerpen is het altijd fijn om een beetje ‘luchtig’ af te sluiten in de ‘Flits’, dus tijd voor de roddelrubriek! 😉
Altijd fan van geweest en jarenlang de Privé-Story’s van alle BN’ers likkebaardend gevolgd.
Euh… UGH!
Wie me nu eindelijk een beetje kent… weet dat ik nu even zit te raaskallen.
Ik heb dit soort ‘lectuur’… (te mooi woord voor die bladen) altijd gehaat en ik probeer dit soort ‘riooljournalistiek’ dan ook altijd te mijden.
Maar ja, als volger van de (a) sociale media en bezitter van een krant, ontkom je soms niet aan (grote) artikelen waarin het puur en alleen om de achtergronden (en het privé-leven) van die BN’ers gaat. Zo ook afgelopen zaterdag in AD Magazine. Hoewel ik dit artikel toevallig gelinkt via de nieuwsbrief mail van het AD vandaag pas langs zag komen.
Een interview met Anouk!
Eerlijk gezegd… ben ik niet zo’n liefhebber van Anouk.
Als muziekliefhebber heb ik uiteraard best wel eens enkele songs van haar gehoord maar het deed me gewoon nooit iets. Puur persoonlijk natuurlijk. Dat er veel meer mensen zijn die haar wel geweldig vinden bewijzen de jarenlange successen die ze heeft behaald, 6 Edisons, diverse andere prijzen en diverse malen volle Ziggo Dome’s… Dan doe je het toch goed.
Maar iets in haar weerhield me om haar ‘leuk’ te vinden.
Eerlijk gezegd ook als persoonlijkheid, als ik haar wel eens zag op TV.
Als coach in ‘The Voice of Holland’ (een programma wat ik nooit kijk maar ik zag wel eens fragmenten die in talkshows werden herhaald…) was haar karakter als zou ze nogal een ‘bitch’ zijn mij een doorn in het oog. Misschien was zij misschien wel gewoon ‘eerlijk’ en alle anderen te ‘lief’? Geen idee… Maar iets in haar maakte me altijd afkerig.
Ook toen ze in 2011 in het nieuws kwam dat ze “God smeekt om een grote penis” bevestigde dit mijn mening: Anouk is een domme bitch die haar uiterlijk, bekendheid en vermogen gebruikte om alles en iedereen naar haar hand te zetten om daar zelf beter van te worden en daarvan te ‘genieten’.
Eigenlijk vond ik het altijd zielig dat haar kinderen (nu dus 6!) door zo’n onverantwoorde en zelfingenomen egoïstische trut werden opgevoed.
Het feit dat ze steeds door al die ‘grote lullen’ werd belazerd vond ik daarom niet zo erg.
Gevalletje ‘eigen schuld’, dat zal ze leren om de goede waarden van het leven en van mannen daarin te gaan zien.
Als ze dat tenminste kan.
Pulpsite ‘GeenStijl’ heeft er ook nog een keer een leuk stukje over geschreven:
‘Rappersletje Anouk is een mislukte popdiva’

Toen zag ik ze onlangs toevallig bij DWDD. Min of meer voor promotie van haar nieuwe CD; verrassend een Nederlandstalige: ‘Wen d’r maar aan’. Wat weer begon met een ‘sneer’: als het niet voor de promotie was, zou ze daar niet zitten.

Ze zag er in mijn ogen niet uit met die asociaal ogende gouden tanden in haar mond, het verlepte haar en de blik in haar ogen die op de vroege avond al een kater verried.
Tafeldame Britt Dekker zei in haar onverschrokken naïeve eerlijkheid niet voor niets:
“Goh, wat zie je d’r uit! Ben je al lang ziek?”
Waar Anouk uiteraard geen antwoord op gaf, blijk gevend van duidelijke irritatie.
Later zei ze dan wel dat ze inderdaad een ‘griepje’ had, net als heel haar gezin.
Maar de echte verrassing kwam later.
Toen Matthijs van Nieuwkerk een stukje tekst van een van de songs citeerde, schoot ze vol en ging ze bijna huilen! Wow! Er was blijkbaar een gevoelige snaar geraakt!
Zou het dan toch niet zo’n kille, berekenende bitch zijn maar toch (ook) iemand met gevoelens?
Mijn aandacht was verrassend genoeg gewekt.
Toen ze later een liedje van dat nieuwe album zong, hoorde ik een heel andere Anouk dan ik altijd dacht te kennen. Niet dat ik het zo’n super goede song vond maar ik voelde iets wat me raakte.
Ook de song had gevoel.
En toen ik vandaag het genoemde interview uit AD Magazine las, moet ik bekennen dat ik eigenlijk heel (blij) verrast was.
Anouk heeft zich laten steriliseren (na een moeilijke laatste bevalling van het 6e kind vindt ze het wel genoeg zo), dat is geweldig denk ik, maar als het waar is wat ze allemaal zegt over de opvoeding die ze haar kinderen geeft en het (‘gedwongen’) leven van een BN’er probeert vol te houden want ze kan nu eenmaal niks anders dan liedjes maken en zingen, wat haar verzekert van een goed inkomen, dan ziet dit er opeens toch heel anders uit dan ik eerder gedacht had.
Ok, ze houdt natuurlijk nog steeds erg veel van seks, wat haar huidige veel jongere partner dan vermoedelijk ook wel zal kunnen geven maar verder denkt ze heel pragmatisch over het leven en hoe de kinderen moeten opgroeien. Liefst zonder sociale media (waar ze zelf natuurlijk slechte ervaringen mee heeft) en ondanks haar imago van ‘rockbitch’ zonder gebruik van scheldwoorden.
Ze leert haar kinderen met twee woorden spreken en ‘shit’ mag niet, zeg dan beter ‘chips’.
In twee woorden wordt dit dan vermoedelijk ‘kut chips!’ maar goed…
6 kinderen… Maar het lijkt erop dat ze vooralsnog niet opgroeien ‘voor galg en rad’.
Misschien hebben die er indirect wel voor gezorgd dat Anouk op haar 43e nu eindelijk een beetje volwassen aan het worden is?

Lees het volledige interview in het bijgaande Word-document:
AD Magazine Anouk

Wat nog Rest

Na slechts enkele maar wel flink beschreven onderwerpen, denk ik dat er op dit moment weinig Rest om er aan toe te voegen.
Wel wil ik even bekennen dat ik deze Flits gisteren al ben begonnen en half heb geschreven…
Vanwege een onverwacht en leuk bezoek, heb ik dit onderbroken om het vandaag pas af te schrijven. Feitelijk zou ik deze Restflits dus net als eerder gedaan twee data mee moeten geven.
Maar volgens mij zal de titel alle lezers een worst zijn.
Vandaag is de dag!
Geniet daarvan!

Update voorzichtig (zelfs die van Windows zijn heel vaak fout!), blijf bij de (winter-) tijd en geniet van goede muziek (al dan niet van Anouk, maar zelfs zij ‘went’…)!

Tot de volgende Restflits. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Persoonlijk met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie