Ich auch

Gisteren (25 september) stond in het AD weer een column van René Diekstra met bovenstaande titel. Die leen ik even van hem.
Want deze column heeft me weer eens blij verrast met een mening of gedachte die zomaar van mezelf had kunnen zijn!
Even in de herinneringen graven…
“Ich auch”… ofwel “Ik ook”…
Heb ik daar al niet eens eerder over geschreven?
Jawel! Twee keer zelfs in november 2017.
Twee artikelen met deze titel die ik voor het gemak hieronder even link:

Ik ook
Ik ook – vervolg

Vooral het vervolg is een fors artikel maar mocht je het nog niet gelezen hebben; in dit verband is het wel essentieel als je voorkennis hebt.
Want in de column van Diekstra wordt even kort en bondig uitgelegd wat Freud ooit heeft beweerd over de seksuele driften van de mens.
Hij verklaart in enkele zinnen waarom misstanden, grensoverschrijdend gedrag, misbruik en verkrachtingen, die de laatste tijd weer zo actueel zijn vanwege het misbruik in de kerken, zo eenvoudig verklaard kunnen worden.
En dat is nu precies wat ‘ich auch’ heb geschreven in 2017.
Terwijl ik nog nooit iets van Freud heb gelezen…

Nog heel recent heb ik een uitgebreid artikel geschreven over ‘Seksueel misbruik en religie’ vanwege die actualiteit en mijn eigen uitgesproken mening.
Uiteraard is de column van Diekstra daar ook een reactie op.
Met al die eigen kennis, ervaringen, artikelen (ook wetenschappelijk), Freudiaanse wijsheden en alsmaar voortschrijdende kennis van het menselijk lichaam, blijft het me verbazen dat zo veel mensen ‘blind’ en ‘doof’ achter bepaalde #metoo bewegingen blijven staan die al die wijsheid simpelweg ontkennen. Nee, zelfs keihard bestrijden.
Jazeker! Zoals ook in Diekstra’s column staat: “Freud heeft zijn leven lang op het belang van innerlijke schoonmaak op dit punt (seksuele lustbevrediging) gewezen.”
Maar Freud werd later vaak weggehoond als was hij veel te extreem en banaal in zijn meningen.
Kunnen we nu niet een beetje zeggen… “Hij heeft toch gelijk gehad”?
Het is niet zo moeilijk te verklaren ‘waarom’ alle misbruik is en wordt gepleegd.
Het is veel moeilijker om op een betere manier om te gaan met de natuurlijke seksuele driften van de mens.
Door deze driften – als die een keer uit de fantasiezone ontsnappen en realistisch uitgevoerd worden – uitsluitend als misdadig en dus strafbaar af te doen, lossen we de problemen niet op.
Het wordt hoog tijd om mensen als Weinstein, Cosby, Spacey, Brech en vele vele vele andere tegenwoordig bekende plegers van misbruik en soms erger… te leren begrijpen.
Zonder begrip van hun onhandige, onjuiste en maatschappelijk ongewenste seksuele driften, zullen we dit soort mensen altijd houden en altijd blijven veroordelen. Zonder einde.

De lezer weet inmiddels dat ik (door eigen ervaring) een best eigenzinnige mening heb over seksualiteit. Als ik lees wat er tegenwoordig allemaal boven komt drijven dan weet ik steeds meer zeker dat ik doorga om deze mening te verspreiden. Om te proberen de dialoog aan te gaan. Met voor- en tegenstanders (daar reken ik alvast op!) maar met het doel om juist misstanden in de toekomst te verminderen.
En seksualiteit weer puur, mooi en gezond te laten zijn.
En geen vies woord…

De column van René Diekstra plaats ik hier onder.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie