Seksueel misbruik?

Het is weer eens een ‘heet’ onderwerp in de media: de recent openbaar gemaakte ‘misstanden’ door medewerkers van hulporganisatie ‘Oxfam’.
Na de aardbeving in Haïti in 2010 heeft een groep (hooggeplaatste) hulpverleners seksfeesten georganiseerd waarbij zelfs minderjarige prostituees zouden zijn ‘gebruikt’.
Ik ga hier nu even niet in op de details; de media staan er bol van en het ene feit volgt het andere op… Als het al feiten zijn.
Er zijn ‘bobo’s’ vertrokken of ontslagen dus uiteraard zal het allemaal hebben plaatsgevonden.
Ook wordt steeds meer bekend over andere hulpverlenende organisaties zoals ‘Artsen zonder Grenzen’ en nu ‘Plan International’ (voorheen ‘Foster Parents’):
‘Ook gevallen van seksueel misbruik bij Plan International’
Het krijgt allemaal weer het zelfde effect zoals ‘#metoo’ heeft veroorzaakt; als een olievlek breidt het (slechte) nieuws zich uit.

Veel mensen spreken van “schande” en zeggen hun steun aan de organisaties op.
Het gevoel dat ze “allemaal niet deugen” en dat het vele gedoneerde geld toch maar wordt misbruikt voor het genot van een stelletje asociale viezeriken wordt steeds sterker.
Daarom vond ik het gesprek wat ik gisteren zag in De Wereld Draait Door met Dolf Jansen heel bijzonder: ‘Dolf Jansen over negatief nieuws Oxfam’.
Hij werd door vrijwel iedereen (Matthijs van Nieuwkerk, Jan Mulder en zelfs André van Duin!) redelijk negatief ‘aangevallen’ op het feit dat hij gewoon aanblijft als ‘ambassadeur’ voor de Nederlandse tak van Oxfam.
Er is overigens niets bekend over misstanden die zijn voorgevallen door Nederlandse medewerkers.
Ik ben het 100% eens met Dolf Jansen!
En ik vind het schandalig dat hypocriet roeptoeterend Nederland weer eens ‘moord en brand’ van de daken staat te schreeuwen over die ‘gruwelijke’ feiten die gepleegd zijn met nota bene donatiegeld wat bestemd is voor de noodlijdende bevolking of wederopbouw van getroffen plaatsen.
Als dat inderdaad zo is (misbruik van donatiegeld) dan verdient dit een hoge straf.
Als er sprake is van illegaal misbruik (aanranding, verkrachting, misbruik van minderjarigen) dan verdient dit een extra hoge straf!
Maar zoals Dolf ook zei:
“Niet alle hulpverleners doen dit en er wordt gewoonweg heel erg veel (wel degelijk) GOED werk gedaan!” Daar associeert hij zich mee en zolang er hulp nodig blijft in bepaalde landen, blijft hij die hulp met volle overtuiging steunen.
En zo hoort het ook!
Als alle genoemde organisaties nu van de ene op de andere dag opgeheven worden omdat er mensen waren die van de gelegenheid gebruik (of misbruik…) maakten om zich in decadente seksfeesten te storten, dan zullen er meer noodlijdende mensen blijven die niet meer geholpen worden! Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Dolf zei het in het begin van het gesprek pakkend:
“We weten allemaal dat ‘het’ gebeurt.”
Hij doelde op seks in bepaalde kringen. Feesten die door (rijke) machthebbers worden georganiseerd en waarbij soms de grenzen van het toelaatbare worden overschreden als er dames tegen hun wil seksuele diensten moeten verlenen en natuurlijk als er minderjarigen worden misbruikt. Hoewel dat in sommige landen redelijk ‘normaal’ is omdat zelfs ouders die minderjarigen gebruiken om broodnodig geld binnen te halen…
Maar zeker als buitenstaande mogendheid moet dit met klem ontmoedigd worden natuurlijk en zeker geen misbruik van gemaakt worden!
Maar dat de rijke, machtige, elite bekend staat om hun seksuele uitspattingen lijkt me nu toch wel bekend… Dat is al zo sinds mensenheugenis…
Of is iedereen echt zo naïef om te denken dat dit alleen in het oude corrupte decadente Rome in de oudheid gebeurde?
Seksuele uitspattingen zijn van alle tijden!
En wie de macht en het geld heeft om mensen te manipuleren, pakt zijn (of soms haar) kansen als die er zijn.
Dat gebeurde (gebeurt?) overal: in de politiek, in grote wereldconcerns, in de sport, in de artiestenwereld in de… zorgverlening. Wat te denken over het proces wat nu gaande is met ‘Aaldert van E.’ die met zijn religieuze zorgverlening diverse malen vrouwen seksueel heeft misbruikt?
Ook iets waar ik eigenlijk over wilde schrijven.
Omdat ‘meneer van E.’ toevallig wel mijn biologieleraar is geweest op de middelbare school…
Maar misschien komt dat nog als ik er zin in heb.

Terug bij Oxfam omdat dit nu wereldnieuws is.
Ik geloof zeker dat de mensen die er wel degelijk van af wisten, ook al hebben ze zelf niets verkeerds gedaan, achter hun oren moeten krabbelen en nadenken of ze nog wel geloofwaardig kunnen blijven binnen die organisaties.
Misschien moet er een nieuwe lichting medewerkers aan de bak, die zover bekend geen twijfelachtige reputatie hebben en die schoon schip willen maken.
En dit uiteraard ook naar buiten brengen om het nodige vertrouwen van de ‘wereld’ weer terug te winnen.
Want alles moet gedaan worden om de noodzakelijke hulpverlening niet te laten mankeren en misschien zelfs wel stoppen voor een bepaalde periode!
Die gevolgen zijn dan veel groter dan het eventuele misbruik van een aantal (minderjarige) vrouwen. Als het al misbruik was en ze niet vrijwel allemaal bewust mee hebben gewerkt om daar gewoon zelf beter van te worden. Dit gebeurt meer dan je denkt!

Seksuele behoeften die niet of niet voldoende bevredigd worden, maken het laagste in bepaalde mensen los. Dit is een van mijn ‘stokpaardjes’ als ik over seksualiteit schrijf…
In deze moderne tijd waarin een ‘overkill’ aan controle op controle plaatsvindt en een ‘verborgen feitje’ nooit lang meer verborgen kan blijven, zullen er nog veel en veel meer gevallen van seksuele ‘misstanden’ in de openbaarheid komen.
Mijn vraag zou nu eigenlijk zijn:
“Wat doen we met die verdraaide onhandelbare seksdrift die in mensen schuilt? Moeten we die doodzwijgen? Genezen? Bestraffen? Of moeten we dit nu eens op een gezonde manier boven water zien te krijgen zodat er aan oplossingen kan worden gewerkt?”
Ook daarom vind ik dit een zeer interessante actuele ontwikkeling waar ik het zeker nog wel eens over zal gaan hebben.

Dolf Jansen in DWDD

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie