“Ze kenne allemaal an het gas!”

Zo! Dat hakt erin!
Actie zal er gevoerd worden!
Tegen alles!
Want op dit moment lijkt het leven echt binnenkort op te houden met bestaan.
Omdat er voor mij (en vele anderen) geen leven meer overblijft…

Waarom maak ik me opeens zo druk?
Even alles op een rijtje.

Gas

Zoals de titel al impliceert… Daarmee liep voor mij de druppel uit de bekende emmer.
Natuurlijk weten we allemaal nu wel de ‘ramp’ die zich voltrekt in de provincie Groningen.

Door de decennia heen wisten wij na-oorlogse burgers niet beter: we gebruiken gas.
Zelf heb ik de oliekachel nog meegemaakt maar die maakte al snel plaats voor de gashaard.
Voordat we verwend werden door de ‘centrale verwarming’ al dan niet per blok geregeld, dan wel door middel van een CV-ketel in elk huis apart.
En ook het overige warme water en het koken was prima geregeld met geisers en gasfornuizen.
Ondanks de ontwikkeling naar bijvoorbeeld elektrisch koken met halogeen of nog later inductie, ben ik de kookplaat op gas altijd trouw gebleven.
Gewenning? Ja ook wel, maar ook de problemen die ik zou krijgen in mijn huis als ik elektrisch zou willen koken. Er zou eerst een extra groep in de meterkast bij geplaatst moeten worden anders zou het niet gaan.
Duur. Zelfs toen ik nog werkte.

Wat nu?
Door de gaswinning van een aantal decennia rondom Slochteren in Groningen, is de bodem daar jaarlijks almaar instabieler geworden met aardbevingen als gevolg.
De mensen die daar wonen zijn uiteraard heel erg boos.
Het heeft al tot volledige instorting van huizen geleid, vele beschadigde woningen en zieke mensen waarvan er zelfs al zijn overleden door de stress die het allemaal heeft opgeleverd!
De gaswinning zou moeten stoppen.
Dat is de begrijpelijke mening van de meeste inwoners van Groningen maar ook van de talrijke begripvolle sympathisanten.
En ook de politiek lijkt nu eindelijk om:
De gaswinning moet drastisch worden teruggedraaid en op (korte) termijn geheel gestopt.
Over ruim 10 jaar moet het streven zijn verwezenlijkt om heel Nederland om te zetten van gas naar andere bronnen van energie.

Euh wat? Over ruim 10 jaar???
Ze hebben nu al een berekening gemaakt dat dit gemiddeld per woning op zo’n € 18.000 gaat komen.
Over wie dat moet gaan betalen wordt nog niets gezegd.
In eerste instantie proberen ze de mensen zelf te bewegen bij vervanging absoluut geen ketel op gas meer te kopen. En om eventuele gas-fornuizen en -kookplaten langzaam te gaan vervangen.
Wie brengt mij even een flinke zak met geld?
Want dat kan ik in geen velden of wegen gaan betalen!
Mijn CV-ketel is dit jaar al 10 jaar oud en ik hoop uiteraard dat er nog wel wat jaartjes bijkomen, maar wat nu als die het begeeft?
In de bijstand kan ik zelfs niet eens een nieuwe ketel gaan huren!

In eerste instantie dacht ik even dat we in Nederland niet zo afhankelijk waren van ons Gronings gas. Als dat stopt, laten we het toch ergens anders vandaan komen?
Maar ik las gisteren in het AD dat ons gas dus verschilt van het buitenlandse gas en onze apparatuur daar niet voor geschikt is.

Dan vraag ik me nu serieus af…
Is hier ook weer eens niet goed genoeg over nagedacht?
Wat de gevolgen voor een bewoond gebied in Groningen kunnen zijn bij voortdurende gaswinning? En wat als het gas een keer op raakt?
Een simpel ‘Plan B’?
Niet dus.
Want met hun grote leugenachtige mond vol van ‘duurzaamheid’ kijken ze nooit verder dan hun eigen portemonnee… En die is uiteraard vol genoeg om hun riante villa’s breed lachend om te bouwen naar andere vormen van energie.
Het volk zoekt het maar lekker zelf uit.

Gezond eten

Hier had ik het ook al een keer over in mijn artikel ‘Gezond eten in de bijstand‘.
Niet alleen mensen in de bijstand of in een andere uitkering maar ook gewoon hard werkende mensen met kinderen die ‘helaas’ veel minder dan modaal verdienen hebben moeite om consequent volgens de ‘schijf van vijf’ te eten.
In alle kranten, in veel ideële reclame, TV-shows, kookprogramma’s en uiteraard de folders van de ziekenhuizen lees je niet anders: Veel mensen leven ongezond.
Bewegen te weinig en eten niet gezond.
Als ik met artsen spreek over mijn aandoeningen zeggen ze allemaal hetzelfde.
Eet verse groente en stop acuut met die ‘instant’ maaltijden, pakjes en potjes met smaakmakers en alle voorbewerkt voedsel.
Ja dag!
Afgezien dat het dagelijks zelf fabriceren van een gezond maaltijd me veel te veel moeite kost, wat mij echt de nodige zenuwen oplevert, is het niet alleen te duur omdat het elke dag dus gas kost maar ook te duur omdat dit in de supermarkten alsmaar duurder wordt!
Dit was onlangs ook nog in het nieuws.
Juist verse groenten en fruit zijn de afgelopen 10 jaar sterk in prijs gestegen terwijl gemaksvoedsel en junkfood goedkoper zijn geworden!
Wat denk je dan zelf wat de mensen met een zeer beperkte beurs doen?
En weet je?
Die mensen worden nu steeds meer en meer verguisd met hun levenswijze en er wordt zelfs overwogen om het ‘eigen schuld’ principe toe te gaan passen in de gezondheidszorg.

Waar zijn ze daar in die elite-bende van Den Haag eigenlijk mee bezig?

De ‘gewone’ mensen worden meer en meer in de rol van domme en gemakzuchtige misbruikers gestopt terwijl het in veruit de meeste gevallen gewoon onmacht is!
We kunnen gewoon niet anders!

Dat rokers en drinkers van alcohol al steeds vaker in de hoek van randdebielen worden gestopt, daar ben ik dan al een klein beetje gewend aan geraakt.
Als niet roker zijnde en strijder tegen overmatig drankgebruik, probeer ik me in te leven in de overdreven anti-campagnes die steeds feller worden.
Dat ik me nu ook al schuldig en crimineel moet gaan voelen omdat ik met mijn niet zelf gekozen lage uitkering kies voor de goedkoopste producten in de winkels en geen ‘duurzame’ aanpassingen kan doen in mijn eigen huis dat raakt me diep.
Ik heb moeite gedaan door gewoon serieus en hard werken gedurende bijna 40 jaar, volgens alle goede normen en waarden die er altijd al waren, proberen te overleven en verder te komen.
Was dat nu dan allemaal voor niets en kan ik beter ‘afbranden’ met mijn laatste restje gas wat er hier nog uit de kraan komt?

Ze kenne daar bij die elite allemaal zelf van mijn part an het gas! ?

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie