AD Oliebollentest 2017 – Tijd voor verandering!

Heel Nederland zat er al op te wachten.
En vandaag is het dan eindelijk zo ver!
De grote AD Oliebollentest 2017!
Joepie! Hoera!
Waar gaan we dit jaar voor de jaarwisseling onze overheerlijke Hollandse traditionele oliebol halen?
Nou… Voor de mensen die geen AD lezen (en dat zijn er natuurlijk best nog aardig wat… 😛 ): Je moet er dit jaar voor naar Rotterdam, winkelcentrum Alexandrium.
Ene bakker Kloothommel… (euh… nee ‘Klootwijk’ geloof ik…) heeft er 7 jaar over gedaan om de beste oliebol van het westelijk halfrond in Nederland te maken!
Ga er zondagmiddag dus lekker op uit, met het hele gezin, om er meteen een gezellig middagje shoppen aan toe te voegen (waar het open is natuurlijk) en om er dan de absolute nummer 1 van de oliebollentest te kopen.
Cijfer 10! Beter kan niet!
Jouw oud- en nieuw kan niet meer stuk.

Ahum…

Uiteraard lees je enige ironie in mijn tekst…
Want ik heb het eerlijk gezegd een beetje gehad met die oliebollentest.
Nog eerlijker gezegd: ik heb het helemaal gehad met ALLE testen van het AD.
Want in mijn optiek zijn ze achterhaald en mag nu de waarheid wel eens boven water komen.

De laatste tijd kwam in ieder geval de ook bekende haringtest van het AD ruimschoots in het nieuws. Er worden zelfs juridische stappen ondernomen door een aantal visboeren die afgelopen jaar zeer slecht werden beoordeeld (“smerige haring”- cijfer 0…) en deze smaad niet meer pikken.
Ook de AD Friettest werd dit jaar voor het eerst openlijk ter discussie gesteld en als zeer oneerlijk bestempeld: ‘Het AD gaat te ver
En na alle discussies en ontstane kritiek ben ik echt overtuigd: Het moet anders!
Of ze moeten stoppen. Zo simpel is dat.

Enige jaren geleden – toen ik die testen voor het eerst ontdekte omdat ik af en toe eens proefabonnementen ging nemen en het AD (vanwege de regiokatern Drechtsteden) voor mij persoonlijk de ‘beste’ krant is – vond ik de testen nog best leuk.
En uiteraard keek ik dan nieuwsgierig uit naar de Dordtse verkopers van haring, friet en oliebollen. En was ik een beetje ’trots’ als een Dordtse verkoper er goed uit kwam.
Over de oliebollen was ik het in het begin zelfs helemaal eens, toen de bekende ‘Ron’s oliebollenkraam’ de beste van de regio werd.
Ik kwam daar vroeger ook wel en het was daar een bekend verschijnsel op oudejaarsdag dat je een nummertje moest trekken, een uurtje de stad in kon gaan om daarna nog altijd niet aan de beurt te zijn…
Hoewel hij begin dit jaar is overleden, staat de kraam met zijn naam nog altijd op de bekende plek in het centrum van Dordrecht.
En dat de oliebollen daar al jaren veel minder waren dan vroeger… heb ik gewoon zelf ontdekt toen ik eens links en rechts om me heen ging kijken en andere proeven.
Zo deed ik dat ook met haring en heel af en toe met een frietje.
Hierdoor at ik prima haring… die echter nooit in de test kwam.
Zo was ik het niet eens met een oordeel over patat… Terwijl bepaalde verkopers nooit vernoemd werden door alle jaren heen.
En de oliebollen uit Winkelcentrum Crabbehof vind ik al jaren de beste in mijn omgeving terwijl er nu doodleuk in het AD staat:
“beste adres van Dordrecht en omgeving”…
Doelend op een oliebollenkraam die jaarlijks op het parkeerterrein bij de Jumbo aan de Merwedestraat staat.
Fijn hoor. Voor ‘Oliebollenkraam Monique van Griensven’.
Ik geloof direct dat ze goed zijn en ik ben blij dat iedereen die ze daar gaat halen ervan zal genieten. Maar voor mij is dat iets te ver om ze daar te willen halen omdat die van Crabbehof dichterbij zijn en omdat ik die in ieder geval prima vind.
En wat ik in het begin zei over Rotterdam…
Welke Dordtenaar gaat daar in hemelsnaam oliebollen halen?
Wat hebben eigenlijk al die mensen op het ‘westelijk halfrond’ in Nederland aan al die testen? Helemaal geen ene moer toch?
De meesten zijn gewoon aangewezen op de bakker, viswinkel of friettent in de buurt of waar men toevallig de boodschappen doet.
Misschien zouden die mensen ook graag eens een echt objectieve test lezen van die verkopers! Maar dat is uiteraard ondoenlijk.
Hoe kan het AD überhaupt een objectieve test maken voor de lezers van hun voornaamste verspreidingsgebied (groot Rotterdam)? Maar eigenlijk volledig landelijk want het AD wordt ook gelezen in Groningen hoor!
Hoe groot moet het team zijn om de vele honderden verkopers onverwacht te testen?
Het hele concept van de ‘grote AD …. test’ is volslagen onzin!

Steeds sterker worden mijn vermoedens dat er behalve enige invloed van bepaalde leveranciers (in geval van de haringen) meer commerciële belangen spelen.
Anders kan het nooit zo zijn dat wat het AD ook beweert:
“Het is een momentopname en een steekproef”
vrijwel altijd weer bij dezelfde verkopers uit komt.
Dat sluit een zeer grote groep bij voorbaat uit.

Daarnaast is het niet objectief maar zeer subjectief!
Tenzij elk product naast simpel proeven ook nog in een laboratorium op werkelijke waarden wordt beoordeeld, is het een simpel persoonlijke mening van het test-team.
En smaken… juist… verschillen.

Inmiddels is er zoveel ophef ontstaan rond de haringtest en de friettest dat de (hoofd-)redactie van het AD het hoofd breekt hoe het in de toekomst ‘beter’ te doen.
Ik heb hiervoor twee opties.
Waarvan er een bij voorbaat onuitvoerbaar lijkt.

1: Ga met een veel groter team meer verkopers langs en breng de resultaten als ‘persoonlijke meningen’, niet als objectieve test.
2: Maak er een ‘advertorial’ van. Ofwel duidelijk aangegeven dat het een door het AD beoordeelde advertentie test is, van dat jaar aangesloten verkopers.

Beide zonder quasi wetenschappelijk geneuzel, tenzij er absoluut onafhankelijke laboratoriumtests zijn gedaan van alle vermelde producten.

Maar een 3e optie zou ik ook durven overwegen:
Stop er gewoon een keer mee!
Tegenwoordig zijn er al zo veel online reviewsites van restaurants en diverse producten.
Misschien zouden er door het AD geïnitieerd sites kunnen komen voor de jaarlijkse nieuwe haring, de friet en de oliebollen.
Waarbij iedereen een persoonlijke mening mag geven.
Wat nog steeds subjectief blijft natuurlijk want wie geeft garanties dat het geen ‘vriendjes van…’ zijn die allemaal 5 sterren gaan geven en hun favoriet de hemel in prijzen…
Maar dan ben je als onafhankelijk nieuwsmedium van het gezeur af en mag iedereen zelf beslissen hoe die de reviews leest en gebruikt.

Ik weet het wel.
Ik lees niks meer en koop gewoon haring, patat en oliebollen waar ik ze eerder heb gegeten en waar ik het lekker en betaalbaar vind. 🙂

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie