Prinsjesdag 2017 – Overbodige façade?

WAARSCHUWING!
Met dit blogartikel begeef ik me op glad ijs!
Ik stap volledig van mijn ‘geloof’ af en ga het voor de verandering eens over politiek hebben.
Dat kan nooit goed gaan.
Maar u bent gewaarschuwd voordat u verder leest. 😉

Voornamelijk vanwege het simpele feit dat ik er tijd zat voor had en geen uitvluchten kon verzinnen, heb ik vandaag de tv maar eens aangezet om te kijken naar Prinsjesdag.
En om te luisteren naar de troonrede.
Vrijwel de meeste voorgaande jaren heb ik dat niet gedaan en dat simpelweg omdat ik het pure flauwekul vind.
Uiteraard is het een jarenlange traditie, die tegen beter weten in het Koninkrijk tot sier is, als zijnde nog van enig belang in Nederland.
Een traditie die jaarlijks vele miljoenen kost, wat alleen maar hoger wordt door de almaar groeiende beveiligingsgraad vanwege de terrorismedreiging.
Maar van enige invloed die de koning eventueel zou kunnen uitoefenen op het politiek beleid en ook op de troonrede is natuurlijk geen sprake.
Hij leest een verhaaltje voor wat door Mark Rutte (& co) is gemaakt.
Rutte, als demissionair minister-president, die weinig tot niets nieuws kan vermelden omdat het nieuwe kabinet nog niet geformeerd is.
Maar sowieso was elke troonrede nietszeggend omdat het slechts een momentopname is van een situatie waarin de economie en de maatschappij zich op dat moment bevinden.
Een week later kan er aanleiding zijn om aanpassingen in het beleid door te voeren.
Want elke gebeurtenis, elke nieuwe ontdekking van financiële aard of van maatschappelijk niveau (noem maar een terroristische aanslag in Engeland) kan gevolgen hebben voor nieuwe politieke maatregelen.
Ok, de grote lijnen van dat moment staan dan meestal wel vast maar het grote geheel nooit.

Hoewel er inhoudelijk dus geen bijzonder nieuws te melden was, alleen het geijkte verhaal dat ‘Nederland zo’n geweldig land is…’, vind ik de vooraf al verspreide geruchten over bepaalde financiële ‘lusten’ en lasten bedroevend.
Dan noem ik het meteen maar recht voor z’n raap:
Het is onverteerbaar dat veel partijen tijdens hun sneaky verkiezingscampagne propageren het zogenaamde ‘eigen risico’ in de zorg te willen verlagen om nu doodleuk aan te geven dat het toch weer verder omhoog moet! Inclusief de maandpremies!
Met dan wel een zogenoemde verhoging van de zorgtoeslag voor de zwaksten maar dat zal nooit alle verlies compenseren.
Als uitkeringsgerechtigde raakt dit mij MAANDELIJKS in mijn portemonnee.
Omdat ik vrijwel jaarlijks medische kosten heb (al was het alleen maar mijn medicijnen) wordt altijd het eigen risico vrij snel aangesproken.
Ik kon € 385 al nooit betalen en dat wordt er met € 400 natuurlijk niet beter op.
Vrijwel jaarlijks moet ik daarom een afbetalingsregeling met de zorgverzekeraar afspreken. Wat me dus een aantal maanden (8 maximaal) minder te besteden heb.
Met straks een uitkering van nog geen € 1000 is dat voelbaar.
Roodstand was voor mij afgelopen jaar al een terugkerend feit, terwijl ik tot oktober nog WW ontvang. Vanaf oktober wordt dat IOAW of bijstand maar dat is veel minder dan de WW. Ik weet niet of ik het ga redden…
Er wordt gesproken over mensen die zorg vermijden omdat ze de rekeningen of betalingsregelingen niet kunnen betalen of bij een zorgverzekering zitten waar zelfs niets geregeld kan worden! Die bestaan echt!
Vaak ouderen of zieken die niet meer weten wat ze kunnen en moeten doen om het te overleven. Ik ken er diverse…
Gelukkig heb ik daar nu al een fiks aantal jaren ervaring mee en kan ik me nog in diverse bochten wringen. Maar bij mij gaat de flexibiliteit er ook uit…
Dan zouden ALLE mensen gaan merken dat het beter gaat.
Iedereen “behoudt de koopkracht”.
Klinkklare onzin en leugens.
Zoals een regerend politicus ook zei: “De middengroepen zijn jarenlang de dupe geweest van de bezuinigingen. Daar gaan we veranderingen in aanbrengen.”
Juist ja… Laat de minst bedeelden, zieken, ouderen en kanslozen maar rotten.
Met een beetje geluk gaan ze vroeger dood door geen of slechte zorg of door steeds breder geaccepteerde eigen gekozen levensbeëindiging…
Droevig. Maar ik zeg je: dit is de waarheid.

Het politieke spel wordt nu al enkele decennia over de ruggen van de meeste mensen gespeeld met pijnlijke gevolgen voor de zwaksten.
Hoewel ik in mijn persoonlijke voorkeuren vrijwel heel mijn leven erg ‘links’ (socialistisch) georiënteerd ben geweest (zelfs communistisch, als dat niet zo zwaar misbruikt was door de geschiedenis heen), zie ik nu weinig partijen die ‘links’ genoeg zijn om het tij te keren.
Ze kunnen dat ook niet omdat de verwende middenmoot (ja, die zogenaamd zo is gekort al die jaren…) niets van het socialisme wil weten. Ze lopen allemaal braaf achter de grootsprekers aan die de commercie blijven verheerlijken en de mens op het laatste plan zetten. Om hun status en carrière maar te behouden…
Ze blijven geloven in gebakken lucht.
En dan maar beweren dat ‘het geloof’ steeds verder afbrokkelt.
Kom op zeg! Er zijn nog nooit zo veel (goed-)gelovigen geweest!
Waar blijft de tijd van de ware activisten!
Vergane glorie.

Het ging en het gaat helemaal niet goed in Nederland.
Terwijl een deel van de bevolking (al dan niet autochtoon…) kansen krijgt toegeschoven, wordt de simpele, zieke, oude en zwijgende Nederlander genegeerd en overal achter gesteld. Ze moeten het zelf maar zien uit te zoeken. Want hulpverlening bestaat niet voor deze groepen of is zo gekort en in de minderheid dat die ook hun werk niet meer kunnen doen.
Hoe positief de politieke elite de boodschap van de troonrede dan steevast laat klinken: het is politiek gezwets en nog steeds alleen in eigen belang.
Niet dat van alle Nederlanders, die wel vaak trouw hebben gestemd.

Dit is de eerste en laatste keer dat ik me inhoudelijk tegen dit boerenbedrog aan bemoei.
Ik heb het druk genoeg om geheel alleen, zonder enige echte hulp van buitenaf, het hoofd boven water te houden.

Prinsjesdag? Wat mij betreft schaffen ze die politieke en valse traditie geheel af.
Scheelt weer miljoenen op de begroting. 😛

Bij gebrek aan Koninklijke invloed een nieuwe hobby voor Snelle Willie?

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie