KeuringsRest van waren

Kent iemand het nog? De ‘Keuringsdienst van Waren‘ zoals die jaren geleden bestond?
In Dordrecht, die er met enkele andere steden vrij snel bij was, stond deze in het later verder volgebouwde Sterrenburg (zie foto). Het gebouw heeft na beëindiging van de activiteiten jarenlang leeg gestaan en is volledig verpauperd voordat het uiteindelijk gesloopt werd.
Er rest daar nu nog steeds een lelijk gat waarop ooit de uitbreiding van het winkelcentrum gerealiseerd zou worden maar die actie lijkt nog heel ver weg vanwege gebrek aan financiën…
Maar in die Keuringsdienst werd dus voedsel getest op deugdelijkheid en of er geen schadelijke stoffen gebruikt werden die niet goed zijn voor de gezondheid.
Dat wordt uiteraard nog steeds gedaan met onze etenswaren en drinken alleen in meer landelijk en Europees verband (de beroemde E-nummers) omdat veel verpakt eten en drinken  aan bepaalde minimum eisen moet voldoen voordat het verkocht mag worden.
Het bekende lijstje van ingredienten en voedingswaarden leest iedereen omdat niemand verrast wil worden met stoffen waar hij of zij niet tegen kan.
Of niet te veel zout of suiker binnen wil krijgen.

De laatste tijd koop ik als alleengaande en enigszins gebrekkig bewegende man vaak de bekende ‘kant-en-klaar’ maaltijden voor één persoon.
Het is soms lastig koken voor mezelf alleen en ik houd eigenlijk altijd veel over.
Dat kan ik even bewaren of invriezen maar dat liep dan aardig op en kan ik dan niet meer goed kwijt of ik had er gewoon geen trek meer in…
Een complete éénpersoonsmaaltijd, al dan niet vers of uit de diepvries is voor mij dan gewoon ideaal.
En ja: ik wissel dan het liefst continu af dus niet drie dagen nasi of aardappels achter elkaar maar lekker door elkaar heen.
Ik ken de sceptici die zeggen dat deze maaltijden niet zo gezond zijn want uiteraard niet ‘vers uit de pan’ maar voorbereid en voorzien van stoffen om ze langer houdbaar te maken. En vaak te veel zout en suiker en te weinig overgebleven echte voedingsstoffen en vitaminen. Dat zal goed zijn maar ze zijn allemaal wel gekeurd en goed bevonden.
Zodra er belangrijke wijzigingen zijn in de ‘aanbevolen voedingswaarden en hoeveelheden’ dan worden die normaliter ook wel aangepast tijdens de productie.
En de consument kan netjes lezen op de verpakking wat er allemaal wel of niet in zit.

En toen waren er ook nog de zogenaamde ‘verse maaltijden’ van slager, poelier en viswinkels.
Om het even dicht bij huis te houden: in mijn favoriete Winkelcentrum Sterrenburg verkopen de slager, poelier Kippie en vishandel Koelewijn complete maaltijden die klaar zijn voor consumptie. Alleen opwarmen natuurlijk.
Meestal koop ik deze maaltijden nooit omdat die voor mij te duur zijn.
Ze kosten toch vaak minimaal het dubbele van een maaltijd van de supermarkt.
Af en toe kocht ik dan toch wel eens iets van nasi of bami bij Kippie (soms een aanbieding, soms gewoon zin in) en gisteren voor het eerst een ‘echte’ paella bij Koelewijn.
Daarin uiteraard voorzien van uitsluitend vis (thuis maakte ik het meestal met kip omdat de kids geen vis lustten…), de nodige groenten en uiteraard de bekende geelachtige rijst.
Even opbakken in de pan en smullen maar!
Het was met een kortingsbon dus voordeliger dan normaal en een uitstekende gelegenheid om het uit te proberen.
En ik moet zeggen dat het me prima heeft gesmaakt!
Ik zal het helaas niet zo vaak gaan doen want daarvoor vind ik dat echt te duur…

Maar wat ik me nu eigenlijk afvroeg:
Het zijn dan verse maaltijden dus geen stoffen toegevoegd om het langer goed te houden, geen E-nummers en geen kleurstoffen…
Maar wat doen de makers er dan doorheen om het zo smakelijk te maken?
En hoe veel zout zit er in? Welke kruiden?
Dat zeggen ze er niet bij en het wordt ook nooit vermeld op de neutrale verpakkingen.
Eigenlijk moet iedereen dus vertrouwen dat deze winkels allemaal werken met goede verse ingredienten en er rekening wordt gehouden met de geldende regels omtrent de aanbevolen voedingswaarden.
Misschien krijgen ze allemaal eens in de zoveel tijd eens bezoek van een of andere gezondheidsinspecteur maar over het geheel mogen we dus niet twijfelen aan de geschiktheid voor ieders gezondheid.

Wat mijn ‘KeuringsRest van waren’ betreft over de gisteren gegeten paella:
Goedgekeurd en voor herhaling vatbaar! 😉

Keuringsdienst van Waren

Paella Koelewijn

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie