Tolereren en accepteren? Nee, reguleren en handhaven.

Je moet wel ‘onder een steen’ hebben geleefd de afgelopen dagen als het nieuws rond het mishandelde homo-stel in Arnhem niet onder je aandacht is gekomen.
Vreselijk natuurlijk maar dit is niet de eerste keer dat er iets dergelijks gebeurt.
Met een beetje ‘googlen’ kom je diverse gevallen tegen en dan nog alleen die bij de pers terecht zijn gekomen. Je kunt er zeker vanuit gaan dat veel gevallen niet worden aangegeven en openbaar gemaakt.
Dit keer was blijkbaar wel heel erg bijzonder want opeens is er een landelijke actie ontketend om maar eens te laten zien hoe tolerant Nederland wel niet is en voor iedereen zo moet blijven! Onder de hashtags #handinhand en #allemannenhandinhand laten zelfs politici zich fotograferen als ze hand in hand met hun collega het Binnenhof op lopen.
Want dat zou de reden van het geweld op de brug in Arnhem zijn geweest: het homo-stel liep hand in hand en daar kon de groep van Marokkaanse afkomst zijnde jonge mannen absoluut niet tegen.
Maar de actie gaat door!
Toen ik vanmorgen het AD van de mat haalde, was mijn eerste reactie (excuses voor het woord): “Gadverdamme!”
Paginagroot was het homo-stel afgebeeld waarin ze elkaar subtiel op de lippen zoenen.

Mijn reactie verdient natuurlijk enige uitleg en ondanks dat ik die hyper-acties vrijwel altijd veroordeel, wil ik er dit keer wel eens iets over kwijt.

Laat ik voorop stellen dat ik een zeer breed referentiekader heb op het gebied van seksualiteit. Hoewel ik er in deze blog niet of nauwelijks over schrijf; ik ‘strijd’ al jaren op andere websites en de laatste paar jaar in een eigen blog tegen de vooroordelen die er bestaan tegen ‘gezonde seksualiteit’, wat voor iedereen anders kan zijn.
Verschillen in libido (seksdrift), gender, persoonlijke voorkeuren (fetisjismen), acceptatie van sekswerk (prostitutie en porno) en alles waarin we totaal van mening kunnen verschillen als het over seksualiteit gaat.
En dat is nogal wat!

Zelf ben ik echt 100% hetero.
Ik houd van de vrouwtjes, mag ze graag zien en als ik rijk en erg knap was geweest, zou ik me vermoedelijk zo veel mogelijk omringen met vrouwelijk schoon…
Dat vinden de meeste mensen dan nog redelijk ‘gezond’.
Problematischer wordt het als verschillen in aangeboren seksuele geaardheid worden besproken en beoordeeld.
Vrijwel de meeste Nederlanders die ik ken en waar ik artikelen van lees, zijn tolerant en accepteren genderverschillen. Als ze er zelf maar verder niets mee te maken hebben.
Want mensen met een andere geaardheid zijn toch ‘andere’ mensen… ‘Vreemde’ mensen…
Nou, hoewel ik dus 100% hetero ben, heb ik in mijn jongere jaren wel het een en ander geëxperimenteerd met seksualiteit omdat ik daar gewoonweg erg in geïnteresseerd was.
Met een redelijk hoog libido wilde ik wel graag… Maar door bepaalde karaktereigenschappen en toch niet zo’n fotogeniek uiterlijk, was dat voor mij lastig te realiseren. Uiteraard was en ben ik niet de enige; hele volksstammen ‘gewone’ mensen komen structureel te kort en sommigen zoeken het daarom in het alternatieve circuit. Betaalde seks of contacten via datingsites.
Zelf heb ik dus van alles geprobeerd, zelfs de mannenliefde.
Want wie weet was ik wel een beetje biseksueel… Kan toch?
Nou serieus… Eén keer en nooit weer! Brrr…
Ik kan nog zo tolerant zijn voor andere geaardheden… Als ik er maar niet direct mee word geconfronteerd.
Als ik dus homo-stellen (mannen) zou zien lopen; hand in hand of zelfs zoenend…
Dan kijk ik even weg.
Ik wil dat gewoon niet zien en krijg er een ongemakkelijk gevoel bij.
Sorry.

Nu loop ik natuurlijk wel regelmatig met een betonschaar in m’n binnenzak (…) maar het zou echt niet in me opkomen om daar dan maar die homo’s mee in elkaar te rammen…
Ik zou er niet eens wat van zeggen.
Zolang ze mij niet lastig vallen en aanranden (dat kan echt ook nog gebeuren!) heb ik er geen last van.
Leven en laten leven.

De gasten die wel tot ontoelaatbaar geweld in staat zijn en daar zelfs toe overgaan (meestal in groepen he…) zijn niet zomaar intolerant.
Hoewel ze in dit geval vermoedelijk oorspronkelijk uit een land en cultuur komen waarin homoseksualiteit nog steeds zwaar veroordeeld en zelfs bestraft wordt, zou het zelfs zomaar kunnen zijn dat ze individueel de verschillen best nog wel kunnen accepteren.
Maar ze ZOEKEN naar een conflict.
Ze waren er duidelijk op uit om anderen op hun gezicht te rammen als ze aanleiding zouden geven.
Een scheef gezicht omdat het Marokkanen zijn, een foute opmerking of… openlijk laten zien dat je een homo-stel bent.

Alle geweld tegen bepaalde groepen – nationaliteiten, geloven, genders, sportclubs (…) – komt voort uit een gigantische persoonlijke frustratie. Op een of andere manier voelen ze zich zelf minderwaardig en zoeken zogenaamd legitieme ontoelaatbare verschillen zodat ze zich daarop af kunnen geven. Met een groepje gelijkdenkenden is dat wel zo makkelijk!

Het gaat bij al dat geweld niet alleen maar om tolerantie of acceptatie van het ‘anders zijn van de anderen’! Het gaat om een stoornis van de eigen persoonlijkheid.
Die moet aangepakt worden (opvoeding, scholing, behandeling) waardoor al die onvrede en ontstane geweld gereguleerd kunnen worden.
Het is in geheel Nederland een groeiend probleem wat alleen maar verder gaat escaleren als het niet bij de wortels wordt aangepakt.
Reguleren en dan noodzakelijk handhaven.
Omdat elk gezond denkend mens – van welk ras, welke geaardheid of welk geloof dan ook – een acceptabel leven verdient. Zonder angst, schaamte en zeker zonder geweld.

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws, Seksualiteit met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie