Overdenkingen ‘De Rest van het Avontuur’ 25032016: “Goede schaduwen in het donker”.

Feitelijk had ik deze Overdenkingen alleen ‘schaduwen in het donker’ willen noemen, in navolging van het concert wat ik vorige week donderdag (17032016) heb meegemaakt: de ‘Shades of Black Tour’ van Kovacs. Maar omdat het vandaag GOEDE Vrijdag is, heb ik dat er maar aan toegevoegd.
Eigenlijk ook… omdat ik denk dat er veel GOEDE kanten aan de schaduwen zitten die de laatste tijd lijken te overheersen.

Met de actualiteit van de aanslagen in Brussel nog het meest vers in mijn hoofd, kan ik niet ontkomen aan een Overdenking op wereldniveau.
Wat doet dat met me… Terreurdreiging, vluchtelingencrisis, opkomst rechts populisme, groeiende desocialisering waarmee ik bedoel dat ik steeds meer mensen ervaar die zich nauwelijks nog zorgen maken hoe het zelfs maar met hun buren gaat…
Eerlijk gezegd… Stemt het me rustig.
Omdat ik dit allemaal al heel lang geleden zag aankomen.

Met de groeiende en bewust commercieel gestuurde individualisering van de mensen, is er heel veel saamhorigheid verloren. Het boeit de gemiddelde mens absoluut niet meer wat er met hun medemens gebeurt.
Ja… Als ze op de media alle ellende van de wereld zien en er soms massale TV-acties worden georganiseerd om weer een hulpbehoevend land te helpen dan storten ze trots hun geld op een rekening, schreeuwen moord en brand op Facebook en Twitter en gaan de volgende dag gewoon weer door met hun armzalige leven.
Armzalig… want zonder enige gevoelsband met hun medemens.
Maar ook dat is… Een logische en normale ontwikkeling.

Vrijwel iedereen krijgt het de komende tijd zwaar voor de kiezen.
Of je nu arm, rijk, jong, oud, gelovig, paganist of atheïst bent.
Iedereen krijgt het benauwd.
Omdat alle zekerheden die de commerciële maatschappij in vrijwel de gehele wereld probeert te verdedigen, op het eind zijn. Die waarden, van goede opleiding volgen, netjes werken, geld verdienen, nuttig zijn, om daarna tevreden en gezond oud te worden, kloppen niet meer.
Het werkt al lang niet meer.
Want het was ook altijd ONnatuurlijk!

Heel veel jonge mensen ervaren of voelen de veranderingen anders dan ik ze ooit zal kunnen.
Het worden ook wel de ‘nieuwe tijds kinderen’ genoemd.
Die ervaren al heel jong dat andere waarden belangrijker zijn en ze laten zich niet zomaar meer beïnvloeden door scholen, de maatschappij of zelfs de ouders. Ze gaan meer en meer hun eigen weg bepalen waarin zij gelukkig kunnen zijn en dit daardoor kunnen delen met andere mensen.
Mijn eigen kinderen hadden ook al heel vroeg dit besef.
Ik heb ze daar nooit van weerhouden want dat besef had ik ook al heel vroeg.
Helaas kon ik daar zelf weinig mee en heb me veel te lang proberen te conformeren aan de geldende waarden. Dat heeft gevolgen gehad.
Maar ook goede gevolgen.
Op tijd ben ik wakker geworden en heb ik me gerealiseerd dat ik niet dood wil gaan zonder te blijven geloven in en strijden voor een nieuwe wereld.
Ook al stort alles om ons heel in elkaar, gaan we naar een zwaar gecontroleerde samenleving waarin nauwelijks nog ruimte lijkt voor het individu…
Ik weet dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van een verloren samenleving.
Pas op de rokende puinhopen kunnen we de nieuwe gaan opbouwen die mooier en beter zal zijn dan ooit tevoren.
Dat is voorspeld, dat voel ik en dat weet ik.
Daarom zijn alle schaduwen in het donker… alleen maar de opmaat van vernieuwing en blijvende verbetering! Geweldig!

Denk daar maar eens over. Tot… de volgende Overdenkingen.

Dit bericht is geplaatst in Column, Internetradio met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie