Citaat van de maand

“Als je praat, herhaal je slechts wat je allang weet.
Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.”
– Dalai Lama

Interessante toevoeging is de moeite die TV-presentator Twan Huys had met het interview van de Dalai Lama in een aflevering van “College Tour”.
Ik schrijf de tekst daarvan en mijn interpretatie onder “Lees verder…”

Wat is jouw grootste prutinterview?

“Dat met de Dalai Lama, dat is echt het slechtste dat ik ooit heb gedaan. Wat zijn entourage heel goed doet, is jou het gevoel geven dat jij the chosen one bent die Gods plaatsvervanger op aarde mag interviewen. Wat ze je niet vertellen, is dat Rick Nieman hem twee dagen voor jou interviewt en dat Paul Rosemöller net bij hem op bezoek is geweest in India. Ik zat er bij met het idee verlicht te worden, maar hij kwam niet verder dan de Succesagenda. En hij predikt dan wel de dialoog, maar hij hield een monoloog. Toen een student met een goede vraag kwam, antwoordde hij: ‘Silly question, next question.’ En ik reageerde daar niet op. Pas toen die jongen zijn vraag nog een keer stelde en de Dalai Lama weer reageerde met: ‘Silly question, next question’, zei ik dat het helemaal geen domme vraag was, en dat de student een antwoord verdiende. Pas toen draaide hij zich naar me om en keek me verbaasd aan, van: hè? Wat doe jij nou? Je bent het niet met mij eens? Het duurde veel te lang voordat ik door mijn respect voor hem heenbrak en ik hem gewoon streng begon te interviewen. Dat verwijt ik mezelf. Als je iemand bewondert en ontzag hebt voor zijn positie, ben je verloren als interviewer.”

Persoonlijke interpretatie:
Helaas heb ik het nooit gezien en heb ik dus geen idee wat die “Silly question” was.
Het zou me persoonlijk zeer verbazen als de Dalai Lama niet serieus op serieuze vragen in zou gaan…
Het ongemakkelijke gevoel en de frustratie van Twan Huys komt wat mijn betreft uiteraard wel uit zijn vooroordeel. Hij ziet de Dalai Lama ‘slechts’ als een van de zo vele kerkleiders die niets meer zijn dan hij in feite, hoe veel aanhang en volgers hij ook heeft.
Ik vraag me af of alle studenten en Twan zelf wel meerdere boeken en uitspraken van de Dalai Lama hebben gelezen voor ze daar gingen zitten.
De Dalai Lama is voor zo’n hoogstaande ‘kerkleider’ erg toegankelijk en zet zich nooit op een voetstuk dat hij de enige waarheid verkondigt…
Ik zou hier dus erg graag meer van willen weten!

John van de Rest

Dit bericht is geplaatst in Citaten met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie