Gezond eten en drinken – Kan dat?

door: John van de Rest
Geschreven op 15 februari 2009

In mijn inleidende Overdenkingen van vorige week (niet gepubliceerd, alleen op de radio gesproken) heb ik het al aangekondigd: vanaf vandaag ga ik het hebben over Gezondheid.
Niet alleen omdat het maatschappelijk gezien tegenwoordig een hot item is…
Je wordt namelijk doodgegooid met reclame over gezond leven, sporten, fitness, minder dit, minder dat…
Maar vooral omdat het mezelf de laatste tijd wat meer interesseert.
Misschien heeft het met de leeftijd te maken maar zelf krijg ik zo af en toe ook wel eens wat last van kwaaltjes waarbij ik begin te denken… Wat NU weer?
Nou ja, dan ben ik van nature geen gezondheidsfreak en ik weet niet of ik dat ook wel wil worden maar het kan geen kwaad me eens te verdiepen in mijn gedrag en of dat van invloed is op mijn eigen gezondheid.
Het zou een veel te lang verhaal worden als ik er nu alles bij ga halen wat met gezondheid te maken heeft dus ik splits het in delen.
Vandaag wil ik beginnen bij “Gezond eten en drinken”.
En dat is ook geen eenvoudig onderwerp…

We weten namelijk allemaal wel de bekende kreten als “gezond eten betekent genoeg vitaminen en mineralen”. En liever niet te veel vet want dat is niet goed voor ons.
Maar dan. Hoe krijg je het voor elkaar elke dag een lekkere hap en drankje neer te zetten wat ook nog gezond is?
Toen ben ik wat gaan neuzen op websites en ben ik me lam geschrokken!
Wat een grote hoeveelheid informatie is er wel te vinden van mensen die allemaal vinden wat je moet eten en drinken! Of juist niet!
Natuurlijk is de afslank-business het grootst. Want het lijkt erop dat veel mensen zich wel bewuster zijn van het feit dat “dik zijn” niet goed is. En er zijn veel dikke mensen in Nederland. In Amerika nog veel meer geloof ik want de Amerikaanse of amerikaans georiënteerde sites domineren flink in dit genre…
Waar denk je dat de gezondheidsindustrie van Tell Sell vandaan komt? Juist, Amerika.
Maar goed, ook Nederland kan er wat van.
Bij “Sonja Bakkeren” dacht ik in het begin dat het een nieuwe uitdrukking was voor slap kletsen of zo, maar nee: dit is een van de populaire dieetvormen van Nederland, door de dame met die naam op de markt gebracht.
Andere gezondheidsgoeroes beweren juist dat elk dieet slecht is; mensen moeten gewoon hun levenswijze, dus in dit geval eet- en drinkpatroon, aanpassen.

Zelf heb ik trouwens geen last van veel overgewicht, hooguit een paar kilo, maar ik ging op zoek naar een gezonde eet- en drinkwijze om het zo te houden en een basis te leggen voor een gezonde oude dag.
Wat eten betreft kom je er dan vrij snel uit: niks eten uit de friteuse, geen vet vlees meer eten, meer vis, voldoende variatie in groenten en… niet onbelangrijk: niet TE VEEL eten. Veel mensen eten tot ze niet meer kunnen maar dit zou al slecht zijn. Eigenlijk moet je altijd ongeveer 80% van je behoefte eten en de rest aanvullen met drinken.
En dat drinken kan eigenlijk het beste alleen uit water bestaan…
Want elke andere drank, of het nu vruchtensappen zijn, alcoholische dranken of melkproducten; de meeste dranken bevatten wel schadelijke stoffen!
Lijkt niet moeilijk allemaal…
Maar als je dan verder gaat en je ook nog gaat verdiepen of de gekochte groente in de supermarkt wel zo gezond is verbouwd, het gekochte vlees of vis wel uit zuivere wateren komen, het drinkwater wel zo te vertrouwen is… Dan begint de moed je in je schoenen te zakken. Dan kom je namelijk tot de ontdekking dat je eigenlijk biologische groenten moet gaan kopen (niet in de supermarkt want die zijn niet altijd zo biologisch als ze zich voordoen), je moet letten op de herkomst van je vlees en je drinkwater moet je het best filteren met een eigen aangeschaft osmoseapparaat…

Kunt U het nog volgen?
Inmiddels ben ik de draad kwijtgeraakt. Om die te vinden heb ik er maar een onderwerp over gestart op het Fata Morgana Forum want volgens mij kom ik er al Overdenkend in 5 minuten niet uit…
Gezond eten en drinken – Kan dat? Geen idee eigenlijk… Help me alsjeblieft een beetje mee en bezoek zo snel mogelijk het Fata Morgana Forum, bereikbaar via derest.net.

Ik ga nu even snel een biertje pakken want van dat kletsen heb ik een reuzedorst gekregen…

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Gezond eten en drinken – Kan dat?

  1. Pingback: Alle hypes over ‘gezonder’ eten en drinken commerciële trucs? | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie