Gezond bewegen – Doen we dat?

door: John van de Rest
Geschreven op 22 februari 2009

Vorige week ben ik in de radiocolumn Overdenkingen begonnen met het eerste deel over “Gezondheid”: Gezond eten en drinken – Kan dat?
Mijn voorzichtige conclusie was dat ik er gewoon niet uitkwam. Ik heb toen iedereen geadviseerd het Fata Morgana Forum te bezoeken om daar met elkaar verder te discussiëren over gezond eten en drinken.

Vandaag wil ik het hebben over “bewegen”.
Ook dit onderwerp is nogal actueel. De reclame van weer nieuwe en mooiere fitnesscentra rijzen de pan uit! Want nederlanders moeten gezonder gaan leven en (dus?) meer gaan bewegen of zelfs actief aan sport gaan doen. Poeh hee…

Laat ik nu eigenlijk nooit een liefhebber van sport geweest zijn… Dus ja, ik hoor ook tot die categorie mensen die te vaak zittend werk doen en daarnaast weinig om dat te compenseren. Met als gevolg dat mijn conditie nooit goed was maar de laatste jaren met de leeftijd verder achteruit holt. Soms was ik al moe als ik m’n veters had gestrikt…
Tja, wat doe je dan. Rustig afwachten tot je niet meer HOEFT te bewegen zodat je met je 65e rustig achter de geraniums kan gaan zitten?
Ho even, zo iemand ben ik niet! Zat te doen altijd en ik neem me voor om – als ik eindelijk eens mag stoppen met regulier werk – eindelijk eens wat actiever mijn dingen te gaan doen! Maar dan moet ik dat wel kunnen natuurlijk!
Dus, gealarmeerd als ik was, ben ik begonnen met fitnessactiviteiten afgelopen najaar.

Maar in het algemeen. Is het gebrek aan bewegen van de hedendaagse mens inderdaad een welzijnsverschijnsel of zijn we allemaal zo takkelui geworden?
Weet je, ik denk beide!
Ik heb nog meegemaakt dat mijn moeder en oma in het huishouden veel meer fysiek werk hadden dan tegenwoordig, met bijvoorbeeld de was, kleedjes kloppen, zelf afwassen… ik noem maar wat.
In de werksituatie was veel meer handwerk dan tegenwoordig door de verbeterde machines en natuurlijk computers.
Als je dan nog (zoals ik) werk krijgt waarbij je de hele dag achter je computer moet werken dan is de basis snel gelegd voor een zittend leven.
En sport… Ach, misschien hadden mijn ouders me op m’n 10e op atletiek moeten trappen maar ze zagen dat ik er helemaal geen lol aan beleefde, ook nooit aan de gym op school. MOET je dan sporten terwijl je dat tegen je zin doet? Je leven lang?
Nee, ze hebben me vrij gelaten en als je dan opgroeit, weet je nog niet beter.
En je wordt inderdaad “lui”. Want gedurende mijn 20er jaren reed ik vrijwel alleen auto…
Pas de laatste 5 jaar fiets ik weer elke dag naar m’n werk, deels omdat het zo dichtbij is, deels omdat het flink wat kosten uitspaart.
Ik kan me echter zo voorstellen dat heel veel mensen simpel uit “gemak” de auto pakken omdat ze het zo gewend zijn. Lui dus? Ja hoor!
In die zin ben ik het nog wel redelijk eens met de campagnes dat mensen op hun slechte “beweeggedrag” gewezen worden. Maar ik ben bang dat er toch een hele grote groep mensen blijft die niet zomaar opeens gaan rennen, fitnessen of op andere manier gezond bewegen. Omdat het voor die groep – zolang ze nog geen gezondheidsproblemen hebben – de ver van mijn bed show blijft. Daarnaast speelt geld ook een rol; heel veel mensen kunnen georganiseerde sport gewoon niet betalen.
Dan kan je natuurlijk wel zeggen: ga wandelen, de natuur in… Maar als mensen met een minimuminkomen op 6 hoog achter wonen, valt er in de buurt weinig te wandelen waar je vrolijk van wordt. En elke dag een busreisje naar het park gaat er niet in natuurlijk…
Wat dan?
Ik denk eerlijk gezegd dat er ook van regeringswege maatregelen nodig zijn.
Als ze echt waarde hechten aan een gezonder volk, dan zouden ze in ieder geval aan werkende mensen bedrijfs-fitness of iets dergelijks moeten subsidiëren.
Want neem maar van mij aan: wie NIET sport of duidelijk aan gezonde beweging doet, wordt er later op afgerekend en moet torenhoge ziektekostenpremies betalen of wordt simpelweg niet meer geholpen bij optredende hart- en vaatziekten!
Maar dat is een onderwerp wat deze al weer uitlopende aflevering te ver gaat.
Ook hierover ga ik verder filosoferen in het Fata Morgana Forum.

Als voorzichtig antwoord op de vraag: Gezond bewegen – Doen we dat?
Durf ik wel te zeggen: Nee, meestal helaas niet… Maar dat mag je ook niet iedereen kwalijk nemen want die levenswijze is wel jarenlang voorgeschoteld door de nieuwe gemakken van de moderne maatschappij!

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie