Financiële Crisis – Zal het ons allemaal raken?

door: John van de Rest
Geschreven op 1 maart 2009

Hoewel er pas de afgelopen maanden, eigenlijk vanaf ongeveer november vorig jaar, in de media extra aandacht aan is besteed, de financiële crisis loopt al vanaf de zomer van 2007! Toen begonnen de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt waardoor eerst Amerikaanse banken zwaar in de problemen kwamen met daaraan gekoppeld diverse wereldbanken en de overheid die alles probeerde te redden.
Omdat ik geen econoom ben, het vak economie op school onbegrijpelijk en dus ook helemaal niet leuk vond, kan ik hier geen vakkundig financieel praatje gaan houden. Wie zo ver wil gaan Google-t betere even op financiële crisis of kredietcrisis en zal zeker vele nuttige achtergrondverhalen vinden.
Mijn insteek is die van een nuchtere simpele ziel, maar wel eentje die er al jaren over heeft nagedacht waarom GELD zo belangrijk is in de wereld!
Ik vond er namelijk nooit wat aan maar ik ken veel mensen die het gewoon leuk vinden om met geld te spelen. Zo hebben ze aandelen of beleggen via hun hypotheek, om daar over een aantal jaren een leuk zakcentje aan over te houden voor hun oude dag.
Dat heb ik nooit begrepen en ben er ook niet echt mee begonnen, afgezien van een gunstig voorgestelde spaarloonregeling van de Aegon, Spaarbeleg wat toen Sprintplan heette. Toen werden mijn ogen geopend!
Het was (gelukkig) een kortlopende regeling van 5 jaar, waarin een te overzien bedragje van mijn bruto salaris werd ingehouden maar wat na 5 jaar flink gegroeid zou zijn.
Dat bleek dus anders! Er was namelijk belegd met het geld en hoewel behaalde resultaten uit het verleden een duidelijke lijn lieten zien, was het ditmaal anders gelopen.
In plaats van een veelvoud van mijn ingelegde geld, hield ik er nog maar een fractie van over! Ik was woedend! Maar later besefte ik dat ik nog geluk had gehad want later afgesloten regelingen bleken negatief uit te pakken en er zijn mensen geweest die na hun 5 jaren trouw sparen moesten BIJbetalen!
Kan je je dat voorstellen? Sparen en achteraf al je geld kwijt zijn en er nog op moeten toeleggen ook! Dat vond ik van den gekke en ben het wat verder gaan uitzoeken.
Ik praat nu over een jaar of 7/8 geleden, toen mijn Spaarloonregeling van een oude werkgever afliep. Niet beseffende dat ik akkoord was gegaan met een spaarregeling in beleggingsvorm want daar was ik altijd al tegen geweest!
Blijkt dat het door Aegon volledig misleidend was gebracht in die tijd, namelijk door het te presenteren als spaarplan terwijl het een ordinair beleggingsplan was.
De slachtoffers van deze regeling hebben zich verenigd in een club die de belangen ging behartigen en die succes heeft behaald bij diverse gedingen over deze zaak, dus eventuele geleden schade zou best eens vergoed kunnen worden.

Dit was maar een voorbeeld van een financiële crisis, op superkleine schaal.
Moet je je nu eens voorstellen dat ALLE spaartegoeden van alle mensen over de hele wereld op banken staan, die onderling alles hebben belegd in aandelen. In papieren die een zekere waarde hebben… zolang alles goed gaat en er geen terugval komt.
Die terugval is al geweest, in 2007. Banken hadden te weinig tegoeden om aan hun verplichtingen te voldoen. Werden opgekocht of overgenomen door de staat.
Probleem niet opgelost maar verschoven naar een diepere put.
Wat denk je nu… Als iedereen bang wordt zijn jarenlange opgespaarde kapitaal te verliezen en in paniek alles gaat proberen op te nemen?
Denk je dat er eigenlijk in werkelijkheid zoveel miljarden geld aanwezig is op die banken? Of komen we opeens tot de gruwelijke ontdekking dat alle tegoeden opeens gebaseerd zijn op theoretische waarden van beleggingen die door de terugval allemaal niets meer waard blijken? Dat al je spaargeld… Belegd is in een luchtbel die net geklapt is?
Wat denk je wat er dan allemaal kan gaan gebeuren?
Natuurlijk is er geld in omloop. Maar wat denk je waar dat geld vandaan komt?
Juist: van die banken die nu allemaal tekort komen… En zo zou het op een moment zomaar kunnen gebeuren dat bedrijven, winkels, geldautomaten opeens zonder geld komen te zitten omdat het ene gat met het andere gevuld moet worden door de plotselinge vraag naar geld die niet gedekt kan worden!
Op een bepaald moment zou ook jij voor de kassa kunnen staan met je boodschappenwagentje en tot de ontdekking komen dat je bankpas niet meer werkt!
Een negatief spookbeeld?
Dat hoop ik van ganser harte maar helaas is dit spookbeeld absolute realiteit als deze financiële crisis doorzet en NIET onder controle gebracht kan worden.

Volgende week zal ik in Deel 2 van deze Overdenking wat meer vertellen over mijn jarenlang geroepen ideeën voor een maatschappij zonder geld, op lange termijn misschien de enige oplossing voor de mensheid om te overleven…

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie