Financiële Crisis Deel 2 – De rol van geld bij alle kwaad in de wereld.

door: John van de Rest
Geschreven op 8 maart 2009

Vorige keer ben ik begonnen met het schetsen van een mogelijk scenario bij het doorzetten van de financiële crisis zoals die nu bestaat.
Dat we binnen korte tijd misschien allemaal wel zonder geld zitten…
En wat de gevolgen daarvan zijn kunnen we waarschijnlijk wel raden: een grote chaos.
En dan te bedenken dat ik al zeker 15 jaar roep dat het misgaat met de wereld als geld het belangrijkste blijft. Dat geld de oorzaak is van alle kwaad!
Maar als ik dat vertelde, was vrijwel niemand het met me eens.
Onzin! – Zeggen ze – Geld heb je nodig, om jezelf gewoon in leven te houden, om er leuk mee te kunnen leven. Wie veel geld heeft kan gewoon veel meer, daar gaat het toch om?
Dat is dus het grote misverstand! Daar gaat het helemaal niet om!

Op 15 maart 2002 heb ik over de rol van geld in de maatschappij een Overdenking geschreven getiteld: Geld – een achterhaald ruilobject.
Wat daarin staat ga ik niet herhalen, ik zou willen adviseren dit artikel te lezen.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat geld een van de belangrijkste oorzaken is van het kwaad in de wereld. Van onrecht, oneerlijkheid, verschillen in rangen en standen en zelfs de oorzaak is van armoede in de wereld! Hoe paradoxaal!
Daarom propageer ik al jaren een maatschappij ZONDER geld.
Gebaseerd op een eerlijke verdeling van noodzakelijke levensbehoeften zoals voedsel, huisvesting en gezondheidszorg.
Deze 5 minuten durende Overdenking is natuurlijk veel te kort om daarop serieus verder te gaan maar ik HEB dit ook al gedaan op mijn websites en in het Fata Morgana Forum.
Daarom zou ik graag zien dat er meer mensen gaan meedenken en meelezen en misschien zelfs meedoen met de discussie hoe dit het beste vorm gegeven zou kunnen worden. Want dit is niet van vandaag op morgen geregeld.
Ik heb eerder discussies gehad met mensen die het ook een goed idee lijkt maar die haken af omdat ze er toch geen gat in zien of ze gaan een boek schrijven en willen er juist niet mee naar buiten treden… ONZIN! Juist in deze kritieke fase van de maatschappij moet iedereen beseffen dat het gedaan is met de macht van het geld! Met een economie die gebaseerd is op een luchtbel!

Wie blijft hangen aan materiële waarden zal straks niet gek op mogen kijken als er om ons heen een chaos ontstaat van mensen die elkaar naar het leven staan omdat ze geen geld meer hebben! Wat zou JIJ doen als je geen eten meer kunt kopen en je hebt een gezin wat honger lijdt? Misschien ga je eten stelen, of je net als je buurman aansluiten bij een beweging (noem het maar bende) die door het overvallen van magazijnen zichzelf in leven probeert te houden! Maar reken ook op andere bendes en dus oorlog op straat. En dan natuurlijk de reactie van de overheid die de grootste militaire macht mobiliseert die de aarde heeft gekend om de wereldwijde ongeregeldheden te beteugelen!
Dat is de wereld waarop we afstevenen als we blijven hangen aan het geld en aan dit systeem gebaseerd op geldverkeer!
Geloof me, wie misschien denkt dat mensen juist in tijden van crisis saamhorig worden, elkaar gaan helpen… Net als na oorlogen bijvoorbeeld… die heeft het mis. Dat zijn ander soort crises waarin de mensen vechten tegen een duidelijke gezamenlijke vijand. De vijand die geld heet wordt niet als vijand gezien maar als noodzakelijk middel om te overleven! Op het moment dat we dat niet meer hebben zijn de mensen opeens minder sociaal en is iedereen vijand die het wel heeft of veel meer heeft!
Want DIT is de opvoeding die generaties mensen hebben gekregen! Je moet het ver schoppen in deze wereld dus veel geld hebben…
Wat een dramatisch einde van een tijdperk.

De tijd zit er weer op. Ik heb het net al over het sociale in de mens. Men zegt dat de mens in heel zijn wezen sociaal is. Ik heb in de jaren geleerd dat dit NIET zo is!

Daarover wil ik het graag hebben in de volgende aflevering van Overdenkingen.

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Financiële Crisis Deel 2 – De rol van geld bij alle kwaad in de wereld.

  1. Pingback: Financiële Zwaarden van Damocles – vervolg | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie