Het einde van het individu

door: John van de Rest
Geschreven op 12 mei 2007

Was in de 60er en 70er jaren het individuele gevoel: het ultieme JEZELF zijn het doel in het leven, anno NU is individualisme een vies woord. Sterker: er wordt van overheidswege alles aan gedaan om de mens elk individueel trekje af te nemen om hem om te vormen tot een gedachteloos en volgzaam wezen!

Is dit de inleiding van een nieuwe film van Steven Spielberg of Ronald Emmerich?
Nee dit is een constatering van maatschappelijke ontwikkelingen die ik opmerk en waarvan ik zeker ben dat het die kant op gaat!

Wat betekent feitelijk de term individualisme als het om een mens gaat?
In ieder geval iets heel anders als egoïsme! Dat is een negatieve karaktertrek waarbij men zichzelf boven een ander plaatst, belangrijker vindt en dus bezig is louter met zichzelf! Individualisme is niet negatief. Integendeel, alhoewel de overheid daar waarschijnlijk anders over denkt…
De overheid denkt namelijk dat elk individueel denkend mens een gevaar is.
Gevaar voor de bestaande machtsstructuren, gevaar voor de overheid!
De overheid wil namelijk controleren. De nog steeds groeiende mensenmassa beheersen. Bepalen wat ieder doet, mag doen en gaat doen. Liefst zou de overheid elk mens van de wieg tot het graf willen begeleiden…

Dit zijn boute uitspraken natuurlijk want vrijwel iedereen denkt dat we het tijdperk van absolute totalitaire regimes een beetje achter de rug hebben. Een van de laatste dictators (Saddam Hoessein) is dood en de weinigen die zijn overgebleven hebben geen invloed van betekenis.
We leven toch in de meeste landen in een democratie!
Iedereen mag stemmen; meedenken en meebeslissen over de toekomst!
Tenminste, zo lijkt het…
Want in de praktijk betekent dit stemrecht niet zo veel.
Het betekent hooguit dat de brave burger kan meedenken over een extra parkeergarage in het centrum, iets meer geld voor scholen, wijzigen van de huursubsidie, de minimum leeftijd waarop we alcohol mogen drinken en meer van die speldenprikjes.
Invloed in de marge.
Maar het grote beleid waarin wordt bepaald hoever we mogen ontwikkelen, doorgroeien in ons verstandelijk en geestelijk vermogen, hoeveel wetenschappelijke ontwikkelingen ter beschikking worden gesteld aan de maatschappij, hoeveel geld er ‘per wereldburger’ besteed mag worden, hoe oud we werkelijk mogen worden… en nog heel veel meer zeer belangrijke beleidszaken die invloed hebben op de hele planeet Aarde: DIE worden achter gesloten deuren door een kleine groep machthebbers uitgedacht en bepaald.

Weer een complotgedachte? Nee, ik heb het hier nog over ‘normale’ zaken en wil me niet begeven in vage gebieden waarin een nog kleinere maar nog machtiger groep mensen zich bevinden. Dat kan best waar zijn maar dat is ongrijpbaar…
Ik heb het hier alleen over ‘normale – dagelijkse’ zaken waar iedereen aan voorbij gaat en onbewust negeert. Terwijl die de toekomst bepalen van onze kinderen!

Een aantal voorbeelden:

 1. Geld en middelen om mensen in arme landen te helpen
  Een algemeen misverstand is dat er niet genoeg geld zou zijn om arme landen (vaak voorgesteld in Afrika) te helpen overleven. Daarom zijn de ‘goede doelen’ zo populair, het geeft de mensen een goed gevoel het onmogelijke te realiseren…
  Onzin! Er is genoeg kapitaal in de wereld om in elk land, hoe hoog de achterstand ook is, voldoende middelen te creëren om voor een eigen stabiele infrastructuur te zorgen.
  Gewoon wat minder miljarden in de oorlogsindustrie en heel Afrika is uit de hongersnood!
  Waarbij niet valt te vergeten dat oorlogen veel minder interessant worden omdat elk land heeft wat het denkt nodig te hebben… Er zal geen enkel doel meer zijn om oorlog te voeren!
  Nog een aardig middel om geld te besparen is het stoppen met bouwen van belachelijk grote in het oog springende gebouwen in grote steden…Maar feitelijk is de wereldschatkist zo onbeschrijflijk vol… dat ELK LEVEND WEZEN genoeg zou kunnen krijgen om gezond oud te worden!
 2. Technische ontwikkeling voldoende voor een schoon milieu
  Weer een misverstand: We worden voorgehouden dat er niet zonder olie, gas, kolen of andere aardse fossiele brandstoffen kan worden geleefd. Nieuwe vormen van energie zouden niet genoeg opleveren, te duur in ontwikkeling zijn of te gevaarlijk toepasbaar. Onzin. Er zijn vele slimme wetenschappers geweest die nieuwe wegen hebben ontdekt, onuitputtelijke vormen van energie hebben aangetoond en testen hebben gedaan om hun gelijk te bewijzen. (Ik noem zo maar een naam: Tesla) Als ze nog leven (!) hebben deze mensen van onschatbare waarde helaas geen wens meer hiermee door te gaan omdat ze bang zijn voor hun eigen bestaan en dat van hun gezin en familie…
  De macht van de energiebaronnen is groot…
 3. Gezondheid voor iedereen te duur? Niet uitvoerbaar?
  Ik val in herhalingen. Het is best wel bekend wat wel of niet gezond is voor een mens! Als wetenschappers zo ver zijn in hun onderzoeken dat ze vrijwel elk menselijk DNA kunnen klonen, er de kleinste eigenschappen van kunnen benoemen en er al succesvol gemanipuleerd kan worden dan zou niet duidelijk zijn welke stoffen in ons voedsel wel of niet gezond zijn? Er kan al lang een duidelijk beleid gemaakt worden waarin schadelijke stoffen geband worden. Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken. Stoffen die het lichaam simpelweg nadelig beïnvloeden. Aan de andere kant kan een beleid gemaakt worden waarin alleen gezond voedsel wordt geproduceerd. Alleen mag worden verkocht. Alleen mag worden geconsumeerd, dus geen illegale handel in schadelijk voedsel! Doel: elk mens gezond oud laten worden (mits geen aangeboren genetische afwijkingen aanwezig zijn natuurlijk).
  Maar het wordt niet gedaan want dit zou de machtige consumentenhandel in laten storten. Bedrijven houden op te bestaan, de winstmarges worden veel kleiner.
  Er wordt simpelweg te weinig verdiend aan gezond voedsel…
  En natuurlijk niet vergeten: als er nog meer mensen gezond oud worden, over de hele aarde, dat is het overbevolkingsprobleem vele malen groter dan nu gepland is!
  Dan zou op korte termijn gedacht moeten gaan worden aan leefbaar maken van nu niet leefbare gebieden zoals woestijnen of mogelijk oceanen!
  En dat kost geld… Tja…

Elk individueel denkend en groeiend mens kan dit soort dingen begrijpen. Wie zich geestelijk ontwikkelt zal inzien waar de werkelijke waarden liggen van de mens. Niet op het gebied van commercie; het leven met als doel zo veel mogelijk zien te bereiken waardoor we hoger op de ladder komen en dus mooiere dingen kopen, vaker op vakantie kunnen en eerder kunnen stoppen met werken om daarna nog meer te kunnen genieten van ons pensioen. Voor elk gezond mens is het mogelijk om naast hun reguliere werk genoeg te kunnen ontspannen met voldoende dingen die daarvoor nodig zijn.
Dat hadden ze in de 60er en 70er jaren al lang in gedachten. Werken aan een blijvende vrede, voor iedereen voldoende middelen om te kunnen bestaan en voor iedereen genoeg ontspanningsmogelijkheden!
Wat zien we daar nu nog van terug?
De meeste mensen leven steeds meer in almaar sneller draaiende molen van stress; harder werken, minder sociale voorzieningen, hogere vaste kosten, minder vrije tijd, minder zekerheid…
En deze ontwikkeling maakt de mensen lam; niet meer in staat helder na te denken.
Want de maatschappij eist hun inzet…

Het individu telt niet meer mee!

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie, Opmerkelijk Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Het einde van het individu

 1. Pingback: Goede doelen. Waarom? | De Rest van het Avontuur

 2. Pingback: Vrijheid van individuele expressie in gevaar! | De Rest van het Avontuur

Geef een reactie