Veranderingen in de politiek?

door: John van de Rest
Geschreven op 8 februari 2007

Het valt me op dat in de politiek steeds vaker wordt gegooid met termen als:
“respect”, “samen”, “duurzaamheid” en meer van die gemeengoeden.

Nu recent een nieuw regeerakkoord is bereikt worden deze “nieuwe” peilers gebruikt als basis. Dat lijkt effect te hebben want volgens onderzoeken staat tweederde van de bevolking achter deze nieuwe coalitie!
Maar zijn deze “nieuwe normen en waarden” wel zo nieuw?
Waar praten we nu eigenlijk over? Maatschappelijk is er in de loop der jaren natuurlijk wel wat veranderd.
Er is een sterk individueel gerichte maatschappij ontstaan ten opzichte van een veel meer sociaal gerichte maatschappij zoals die in de 50er jaren is ontstaan.
Logisch na de Tweede Wereldoorlog.
Als alles weer goed gaat worden mensen weer egoïstischer…
Hard maar waar.
Tel daarbij op een economie die gericht is op het krijgen en vermeerderen van kapitaal en het plaatje is compleet! Het is iedereen nu opeens duidelijk dat een socialere maatschappij beter is.
Zien we dat nu ook terug in veranderingen aan de economie?
Gaat het nu minder om consumeren? Minder om het individu maar meer om het welzijn van de gemeenschap? Volgens mij is er niets veranderd.

De economie moet nog steeds groeien.
Kapitaal moet stromen.
Er worden bezuinigingen toegepast, hier en daar lastenverlichtingen ingesteld om de geldstroom maar weer te doen toenemen.
Er is niets veranderd.

Mensen worden nog steeds beoordeeld op hun economische meerwaarde in plaats van hun menszijn.
Er is niets veranderd.

Als er problemen zijn met bepaalde probleemwijken in grote steden komt er een werkgroep. Mensen moet tussen de oren gepropt worden dat ze meer respect moeten hebben. Maar ze krijgen geen betere en passender kansen op de arbeidsmarkt.
Er is niets veranderd.

Wie na al die peptalk van de regering en alle duurzame veranderingen van het nieuwe beleid nog steeds de boot mist deugt niet en zal moeten herintegreren. Allo- of autochtoon…
Er is niets veranderd. Het enige wat is veranderd is de manier van praten. Ze weten steeds beter de massa te bewegen in hun te geloven. Als tweederde denkt dat het beter gaat verandert er weer vier jaar niets. We gaan nog steeds een sombere toekomst tegemoet!

Dit bericht is geplaatst in Column, Cultuurfilosofie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie