door: John van de Rest
Geschreven op 14 februari 2007
Waarschuwing! Het lezen van deze Overdenking kan net de grens overschrijden van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Informatie!
Wat betekent dat nu weer… Misschien zou dit wel eens een nieuwe waarschuwing kunnen zijn vergelijkbaar met de antirook-boodschappen op een pakje sigaretten.
Daarvan is namelijk bewezen dat het slecht is voor de gezondheid.
Van een overvloed aan informatie moet dat nog maar blijken…
Maar het IS wel zo!
We leven in de zogenaamde informatiemaatschappij. Alles draait om informatie. Dit gebruiken we in ons werk, ons dagelijks leven zowel thuis als op het werk.
Veel mensen zetten bij het opstaan de TV al aan om te kijken wat er gebeurt in de wereld. Of ze lezen een stuk ochtendkrant.
Vervolgens gaan we op weg of als we thuiswerken zetten we de computer aan en krijgen dan de volgende stortvloed over ons heen: billboards, vrachtwagens en flyers in bus en trein met schreeuwende reclame, mailberichten via de computer met de meest verleidelijke aanbiedingen en als je meteen gaat internetten dan kun je zo 48 uur per dag bezig zijn met het zoeken en vinden van informatie.
En dan heb ik het nog niet over relevante informatie; dingen die je echt nodig hebt voor werk of vrije tijd.
Dagelijks worden we voortdurend bestookt met informatie, al dan niet zinvol.
Ondanks dat we hieraan gewend zijn geraakt – want dit was pakweg 30 jaar geleden echt niet zo veel als tegenwoordig – en we misschien gewoon aannemen dat het normaal is en alleen maar goed voor een brede beeldvorming, kleven er wel degelijk nadelen aan de hoeveelheid die we te verwerken krijgen.
Wetenschappelijk is al aangetoond dat de hersens tijd nodig hebben informatie te verwerken. Het komt binnen, wordt beoordeeld op relevantie en het wordt verwerkt.
Een proces van milliseconden maar hoewel de mens netjes evolueert en zich dus voortdurend aanpast aan langzame veranderingen zijn er toch grenzen waarbij de hersens het niet meer correct kunnen verwerken. Dit is een onbewust proces dus daar merken we weinig van. De effecten van een ’teveel’ zijn daarom nog niet goed in kaart gebracht.
Hoewel ik als cultuurfilosoof weinig tot geen kennis heb van neurologie, kan ik me heel goed voorstellen dat het onderscheidingsvermogen van een mens op juistheid of relevantie van informatie achteruit gaat als dit niet goed verwerkt wordt.
Langzaam maar zeker krijgen veel mensen een overvloed aan informatie waarvan het grootste deel onbelangrijk is of zelfs volslagen onzin.
De hersens laten dit uiteindelijk toe zodat onzinnige informatie op lange duur uitgelegd wordt als nuttig! Hierdoor komt het dat mensen vaak dingen normaal vinden of accepteren als waarheid terwijl dit absoluut niet zo is!
Terugdraaien van deze situatie is bijna onmogelijk omdat de hersenen geen andere waarheid meer accepteren. De conclusie is immers al gemaakt!
Hier komt geen gevoel meer bij kijken. De hersens zijn hierin keihard!
Deze conclusie is nog niet wetenschappelijk bewezen maar slechts in onderzoek.
Maar het zou heel goed kunnen zijn dat er binnenkort boven elk artikel of op elke website komt te staan:
Waarschuwing! Het lezen van deze Overdenking kan net de grens overschrijden van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Informatie!
Denk daar maar eens over! Tot de volgende Overdenkingen!