Wereldcrisis – “De nieuwe oorlog”

door: John van de Rest
Geschreven op 12 februari 2003

In eerdere Overdenkingen heb ik het al eens gehad over “Amerika, dat grote land” over terrorisme en het machtsspel van de VS. Toen ging het over de golfoorlog en later over Afghanistan. We zijn weer een jaar verder en het lijkt er nu om te spannen: volgt de wereld de ultieme machtsstrijd van Amerika of… wordt men wakker en keert men zich juist tegen deze ontwikkelingen.

Natuurlijk is er iets gebeurd vorig jaar, de 11e september, de ultieme terroristendaad. Maar rechtvaardigt dit de huidige oorlogszucht? Gaat het niet louter om het goedmaken van een reeds begonnen machtsspel van Bush senior? Is er niet genoeg bekend over het falen van de huidige president in alle deskundige opzichten?
Een “grote schoonmaak” in Irak met uiteindelijk een Hoessein als martelaar kan de publieke opinie het gevoel geven dat de “wereld eindelijk verlost is van deze megalomane maniak die als een soort moderne Hitler klaar zou zitten om de wereld te veroveren”.
WORD WAKKER…
Heeft Irak het vermogen om “de wereld” kwaad te doen?
Zijn er ECHTE bewijzen dat Irak hierop uit is?
Zijn er bewezen contacten tussen Saddam Hoessein en Bin Laden?

Natuurlijk is Saddam een dictator die zijn volk het leven zuur maakt.
Natuurlijk steunt hij openlijk elke actie tegen Amerika…maar welke fundamentalistische moslim doet dat niet?
Natuurlijk zouden de Verenigde Naties nu eens eindelijk actie moeten ondernemen om dergelijke regimes in de wereld (niet alleen die van Irak) aan banden te leggen tot ze simpelweg onmogelijk kunnen blijven bestaan.

Maar beste mensen: NIETS in de wereld rechtvaardigt een monsteractie zoals Amerika nu voorbereidt en waar een groot deel van de wereld bereid is steun te verlenen.
Het zal de wereld in een van de grootste crises allertijden doen belanden.
Vooral in financieel opzicht: de miljarden die het gaat kosten vallen in het water en er zullen nog miljarden volgen om het puin te ruimen en opnieuw te beginnen.
Maar ook in menselijk opzicht: de oorlogszucht zal zoveel mentale schade toebrengen aan mensen, haat doen groeien in de harten en het vertrouwen in het “goede” van de mens doen verminderen dat we gerust kunnen zeggen dat de mensheid enkele eeuwen terug gaat in de beschaving.

Wie het eens is met de huidige ontwikkelingen tekent een vonnis voor de mens voor de komende eeuwen.

Gelukkig zijn er ook positieve geluiden.
Genoeg organisaties die proberen de mensen op andere gedachten te brengen.
Wereldwijd zie je demonstraties TEGEN deze nieuwe oorlog. Tegen de afbraak van de menselijke ontwikkeling.
VOOR de vrede.

Een van de betere initiatieven is/was te vinden op de website:

www.wereldcrisis.nl
(update 13/02/2005: deze website is inmiddels verdwenen… gelooft soms niemand meer dat er werkelijk een wereldcrisis kan komen???)

Volg de ontwikkelingen, participeer, schrijf berichten, brieven, petities… LAAT JE STEM HOREN!

Voor het te laat is en de bommen alle goede geluiden definitief overstemmen…


Aanvulling 24-01-2015:

Uiteraard zijn deze artikelen gedateerd. Er staat niet voor niets bovenaan wanneer ik het heb geschreven. Maar juist in het tegenwoordige – actuele – daglicht… vrees ik dat mijn voorspellingen allemaal zijn uitgekomen.
Er is nog nooit zo veel haat en nijd geweest tussen de diverse culturele en etnische stromingen. De financiële crisis zijn we nog nauwelijks voorbij.
Maar vooral de maatschappelijke crisis waarin we verkeren voert de boventoon.
Ik durf nauwelijks te zeggen… “Zie je wel?”

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie