De ULTIEME straatrace!

door: John van de Rest
Geschreven op 27 juni 2002

Alsof het uit de lucht is komen vallen de laatste maanden: straatraces.

Opeens heeft een groot deel van jong en autorijdend Nederland behoefte om te scheuren over de snelwegen.
“Zo snel mogelijk van Groningen naar Maastricht.”
En dan natuurlijk de volgende keer proberen het NOG sneller te doen.
De kunst is het om niet geflitst te worden en ook niet aangehouden te worden wegens abnormaal rijgedrag want dan is het “game over”! Spannend!

Omdat dergelijke straatraces niet zonder gevaar zijn en al regelmatig ongelukken hebben veroorzaakt heeft een aantal gemeenten besloten er iets aan te doen.
Als er dan zoveel behoefte aan is moet je het volgens de bestuurders niet verbieden maar juist de ruimte geven op plekken waar het wel mag. Bijvoorbeeld op bestaande autocircuits waar tijdens een groot aantal uren toch geen gebruik van gemaakt wordt. Op deze uren kunnen races georganiseerd worden voor de – zeg maar – amateurs.
Maar eigenlijk is hier natuurlijk geen zak aan!
Een afgelegen stuk asfalt, juist ontworpen voor hard rijden, zonder gevaren zoals langzaam rijdende auto’s vol met gezinnen of oude mensen of vrachtwagens die opeens gaan inhalen; noem maar op: de leuke dingen van de straatrace ontbreken.
De echte die-hard zal zich niet laten verleiden het racen naar een circuit te verplaatsen.
Die blijft zich op de bestaande, steeds voller wordende, rijkswegen begeven om te proberen daar de grens steeds meer te verleggen: nog harder, nog meer risico.

Ik heb een idee voor de ULTIEME straatrace.

Uit eigen ervaring weet ik dat er zich in Duitsland ook groepen straatracers bevinden. Misschien kunnen we een gigantische straatrace organiseren die vanaf 3 punten samenkomt op één laatste rechte stuk met een centrale finish. Een race over zo’n 300 of 400 km.
Eén deel begint in de uiterste punt van Friesland (bv. Leeuwarden).
Het tweede deel begint in Maastricht.
Het derde deel ergens in Duitsland, bij Venlo over de grens, zover dat het net zo ver is als de overige 2 routes.
De samenkomst is net onder Rotterdam waarna het laatste rechte stuk tevens het gevaarlijkste is:
De 2-baansweg naar Hoek van Holland.
De bekende pier de zee in moet toch al verstevigd en verbreed worden om de vele toeristen kwijt te kunnen.
De finish is aan het eind van deze pier waar de weg… RECHT DE ZEE IN GAAT!
We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat de portieren van de deelnemende auto’s voor de start netjes worden dichtgelast zodat er na de plons geen ontsnappen mogelijk is.
De deelnemende DIE-hards kunnen zich verheugen op het grootste en absoluut spannendste spektakel wat ze ooit hebben meegemaakt en ook zeker nooit meer zullen meemaken.

Vervolgens zijn wij verlost van het stelletje randdebielen wat het leven van de ‘normale’ rest van de samenleving regelmatig op het spel zet.

Misschien iets te rigoureus?

Al meer dan 10 jaar geleden voorspelde ik een verloedering van de maatschappij die trekjes begint te vertonen van de “Mad Max” films met Mel Gibson. De straatraces zijn nog maar het begin.
De verloedering gaat voort. Met het toestaan van Fortuynlijke personages in de regering wordt dit proces alleen maar bespoedigd.
De ultieme democratie?
De macht aan het volk! De massa regeert. Wie het hardst schreeuwt wint.
Maar dan zijn het niet de slimste geesten die het dan voor het zeggen krijgen!

Aan het nu juist geschetste toekomstbeeld wil ik binnenkort een meer uitgebreid artikel wijden want er zijn voorbeelden genoeg om te bewijzen dat we momenteel versneld afstevenen op de ondergang van de beschaafde wereld…

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie