De Multiculturele samenleving bestaat niet.

door: John van de Rest
Geschreven op 5 juni 2002

Niet alleen in Nederland is het begrip “multiculturele samenleving” een heet onderwerp. Heel (west-) Europa noemt de ontwikkelingen rond vreemdelingeninstroom problematisch. De ene rechtse partij overtreft de andere met aankondigingen maatregelen te willen nemen om nog meer instroom te voorkomen. Landen zijn vol of pretenderen vol te zijn. Voor “het eigen volk” is geen plaats meer.

Maar is het eigenlijk wel een probleem?

Met de komst van mondiale organen zoals de Verenigde Naties is er feitelijk een opening gemaakt voor een nieuwe politiek. In één woord: wereldpolitiek. Met deze wereldpolitiek wordt er vanuit gegaan dat er gelijke rechten, normen, waarden, wetten en plichten gelden voor iedereen. Met name de mensenrechten worden hier primair benoemd. Hierdoor zijn de problemen feitelijk ontstaan.

Niet in elk land worden mensenrechten gerespecteerd. Of in elk geval worden ze anders uitgelegd. Wat voor ons een misdaad is tegen de mensheid wordt door sommige culturen of regimes als een normale zaak beschouwd.

Dan is er de komst van de nieuwe, snelle media.

Tegenwoordig weet heel de wereld wat er in andere landen gebeurt en hoe men leeft.
Als er in een bepaalt land dus geen vrijheid van meningsuiting bestaat of als je een overtuiging hebt die niet vrij aangehangen mag worden dan probeer je uit te wijken. Dat lijkt me logisch.
Voor velen is ook het verschil in rijkdom van belang.
Zie je dat het in een land economisch beroerd gaat, je kunt amper eten en drinken en je ziet dat ze in een ander land in overvloed leven dan probeer je weg te komen. Ergens anders een beter bestaan te vinden waar je kinderen betere overlevingskansen hebben.

Wie bepaalt de rechtmatige criteria van de asielzoeker?

Vanuit mijn luie stoel achter de computer kan ik eenvoudig schrijven dat ik het ook eens ben met de mening dat Nederland overvol is en dat we zeker geen gelukszoekers meer moeten toelaten.
Er zijn zeker landen waar meer ruimte is en waar ook een zekere vrijheid heerst en waar je niet dood gaat van de honger maar waar het immigrantenbeleid niet of nauwelijks is ontwikkeld.
Ik heb al eens eerder gezegd dat het vluchtelingenprobleem meer verspreid moet worden opgevangen. Juist de VN zou in relatief lege gebieden ruimte moeten maken voor mensen die een nieuw leven willen beginnen.
Maar dat kost geld… en inspanning.
Beide lijken moeilijk.
Maar los je dan de bestaande problemen rond de al overvolle landen op?
Moeten we alle vreemde culturen uitbannen en naar reservaten sturen?
Gaan we in een steeds opener wordend Europa juist weer grenzen oprichten met prikkeldraad ertussen?

Of wordt het nu eens tijd om in te gaan zien dat er helemaal niet zoiets bestaat als “multicultureel”…

Natuurlijk bestaan er verschillen tussen de volkeren.
Maar ook wij Nederlanders zijn niet allemaal hetzelfde! De een houdt van aardappels, de ander meer van pasta. De een drinkt wijn, de ander bier en weer een ander liever alleen thee. De een houdt van rockmuziek, de ander van Duitse schlagers.
Met al onze verschillen vinden we het gewoon om naast elkaar te wonen.
Met de verschillen met “andere culturen” hebben we meer moeite.
Waarom?
In extreme gevallen worden er in bepaalde culturen rituele slachtingen in de tuin verricht.
Niet zo gemakkelijk om dit zondermeer te accepteren maar mag je het afkeuren?
Veel minder extreem maar toch hinderlijk vinden we de buitencultuur van de antillianen, surinamers en andere zuid-amarikaanse en ook afrikaanse volkeren. We worden een beetje bang als we het voor de deur “zwart” zien van de groepen mensen. Aan de andere kant begrijpen deze “zwarten” niet dat wij ons angstvallig achter het raam verbergen en niet meer open met elkaar omgaan.

Verschillen van opvatting over hoe we moeten leven zijn er en zullen altijd blijven bestaan. Met eigen of vreemd volk: elk MENS is nu eenmaal verschillend.
Dat gelijkdenkenden en gelijkvoelenden samenkomen en soms een hechte gemeenschap met elkaar blijven vormen is heel normaal. Je kiest je vrienden niet tussen volledig andersdenkenden. Daarnaast is de mens een sociaal wezen en zal er altijd contact gezocht worden.

Wat nu voor de toekomst?

Eigenlijk denk ik dat we niet zoveel moeten doen om de toekomst te verbeteren. Dit is een natuurlijk verloop door de mengeling van landen, volkeren en culturen. Langzaam ontstaat er een soort wereldcultuur waarin de grote massa elkaars normen en waarden gaat integreren in het eigen leven. Ongemerkt.
Zoals alle grote geestelijk leiders feitelijk al verkondigen: de basis van alle religies is gelijk.
De regels van goed en kwaad zijn feitelijk voor elk mens hetzelfde.

We moeten ons dus NIET afsluiten voor de “andere culturen” om ons heen en ze veroordelen voor hun aanwezig zijn. Dat is nu eenmaal zo en is onomkeerbaar.
We moeten wel streven naar een eerlijke verdeling van de populatie in de wereld want elk gezond denkend mens weet dat er grenzen zijn aan het naast elkaar kunnen leven van een groot aantal mensen ongeacht de cultuur.

Nu denk ik dat we niet moeten rekenen dat we binnen een generatie zo aan elkaar gewend zijn dat we goede vrienden kunnen worden met iedereen.
Het eerder genoemde natuurlijk verloop van de mengeling zie ik nog wel een paar eeuwen doorgaan eer we er niet meer over nadenken wie onze buurman is, Nederlander, turk of wat dan ook…

Multicultureel?
Mijn buurman is een volbloed hollander maar ik voel me niet echt op mijn gemak met zijn aanwezigheid. Gewoon te veel verschillen in leefwijze en opvattingen.
Daar hoef je dus geen buitenlander voor te zijn!

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie