Terrorisme

door: John van de Rest
Geschreven op 23 september 2001

Al meer dan een jaar kom ik niet toe aan het schrijven van een nieuwe “overdenking”.

Gezin, werk en overige beslommeringen nemen te veel tijd in beslag dat een uurtje rustig iets op papier zetten er niet bij is.

Hoewel genoeg stof tot overdenken want er gebeurt genoeg; zowel in mijn persoonlijke leven als in de hele wereld. Het simpelweg verwerken hiervan neemt echter steeds teveel “nuttige” tijd in beslag en laat ik maar voor wat het is – met een beetje pijn in mijn hart!

Nu bevinden we ons echter op een mogelijk keerpunt in de mondiale geschiedenis en het is tijd dat ik mijn mondje ook hierin eens ga roeren.

Slechts een paar weken na de brutale aanslag in de VS. Op het moment van schrijven wordt er nog druk gespeculeerd waar het heen zal leiden. De VS bereiden zich voor op een langdurige oorlog tegen het terrorisme en verwachten dat de rest van de “gezond denkende wereld” met hen mee zal doen als zijnde keuze tegen het terrorisme. Niet meedoen betekent automatisch dat het terrorisme wordt gesteund… Harde conclusie Het kan – zoals gezegd – leiden tot een keerpunt in de geschiedenis. Een wereldoorlog misschien…

Eenvoudig op één kantje papier mijn mening en gedachten hierover uitspreken is niet mogelijk.
Er bestaan dikke boeken die de hier van belang zijnde tegenstrijdige ideologieën uiteen zetten.

Een simpele uitleg kan dus nooit volstaan.

Hier wil ik me dan ook beperken tot een uitdrukking geven aan mijn gevoel en hiermee proberen aan te geven hoe gevaarlijk de vernieuwde situatie kan zijn voor de hele mensheid.

Hierboven zeg ik expres “vernieuwde” situatie want dit alles is niet nieuw natuurlijk!
Terrorisme bestaat al heel lang en ook het soort terrorisme is niet nieuw. Al vanaf het begin van de westerse expansiedrang bestaat er een tegenhangend protest zich soms uitend in extreem geweld zoals terrorisme. Echter de actie die nu is uitgevoerd heeft in één klap het grootst aantal slachtoffers geëist in de hele geschiedenis van het terrorisme. Deze schok doet terecht de vrije ‘westerse’ samenleving beven op zijn fundament. In één klap voelt de halve wereld zich onveilig.

De vraag is nu of hiertegen iets valt te doen.

Hard terugslaan?

Vertrouwen op onze God?

De kinderen in de samenleving nog betere waarden bijbrengen?

Nogmaals; hier kan deze simpele overdenking geen simpel antwoord op geven.

Wel wil ik hier openlijk het BEGRIP uitspreken voor de gedachte achter de aanslag.

Niet een begrip voor de aanslag zelf; mijn persoonlijke mensbeeld heeft hier geen ruimte voor.
Maar ook ben ik in zekere zin een tegenstander van de expansiezucht van de VS en in zekere zin dus TEGEN de VS als grootste machthebber in de wereld.
Nu komen niet alle ‘westerse’ invloeden van de VS; ook Europa heeft invloed op de oosterse denkwereld maar het meest agressief in het afdwingen van belangen zijn de VS.
Wij leven in een bepaalde cultuur waarin het voor ons allemaal vanzelfsprekend is hoe we leven. Hoe we omgaan met geld, wat voor televisie we kijken, hoe we werken, welke spelletjes onze kinderen doen, wat er allemaal simpelweg KAN en MAG: wij denken dat we “goed” zijn.
In de ogen van de fundamentalistische moslim zijn wij helemaal niet “goed”. In tegendeel.
De ‘westerse’ mens – die overigens niet alleen in de VS of Europa woont!! – is in de ogen van de extreem denkende moslim slecht en zal branden in wat wij de hel noemen.
Als wij, ‘goeddenkende’ westerlingen, ons nu niet zouden bemoeien met onze andersdenkende broeder of zuster in het ‘oosten’ dan zou er nog niets aan de hand zijn.
Nee, we proberen ‘de wereld’ duidelijk te maken dat het beter kan en ook beter moet!
We stellen een betere ontwikkeling, gezondheid en rijkdom in het verschiet als men maar wil ‘samenwerken’ met het westen. Ofwel als het kapitalisme maar wordt geaccepteerd.

Hoe dom, hoe achterlijk, hoe … levensgevaarlijk zal deze hedendaagse kruistocht blijken te zijn!

In de overtuigingen van de fundamentalist is het namelijk helemaal geen zonde dat je de macht van de ‘duivel’ mag bestrijden met harde hand. Als de ‘westerse duivel’ steeds sterker wordt en de macht in handen dreigt te krijgen kan je maar één ding verwachten: een nietsontziende tegenaanval.

En dat is nu in gang gezet.

Als de VS – samen met bondgenoten – besluiten even hard weer terug te slaan kan het heel goed gebeuren dat ook gematigde tegenstanders van de westerse expansiedrang partij gaan kiezen.
Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft andere ideologieën dus een wereldoorlog hoeft helemaal geen sprookje te zijn…
Maar ook als het niet zo ver komt bestaat er een zeer groot gevaar dat het terrorisme juist gaat groeien. Omdat de oorzaak van alle ellende niet wordt verminderd maar juist wordt uitgebreid.
Met de komende acties van de VS wordt het ‘goed zijn’ van de westerse samenleving alleen maar verder gepromoot en als de uitspraak dan is: “Wie niet meedoet steunt de terrorist en is dus onze vijand.” dan leidt dit alleen maar tot verharding van de tegenstellingen.

Misschien is het een lange weg maar ik denk dat de enige oplossing ligt in het stopzetten van de westerse expansiedrang. Er moet meer respect ontstaan voor andersdenkenden. Ook als dit betekent dat een deel van de mensheid er voor kiest “arm” en “onderontwikkeld” te blijven dan moeten we hier begrip voor tonen.
Eerlijke handel heeft overigens nog nooit iemand kwaad gedaan!
Het enige wat kwaad deed en nog steeds doet is de arrogante ‘westerse’ bemoeienis in de wereld.
Het alternatief is de ‘tegenstander’ volledig uitschakelen. Dit houdt in dat de ‘oosterse wereld’ simpelweg moet opgaan in de ‘westerse’ of anders vernietigd moet worden.

Tel uit de gevolgen…

Ik hoop dat het nog niet te laat is voor een oplossing…

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie