Een nieuw begin…

door: John van de Rest
Geschreven op 7 januari 2000

Het zal wel niet toevallig zijn aan het begin van het nieuwe jaar, een nieuwe eeuw en zelfs een nieuw millennium: een nieuw begin van een oude bezigheid.

Overdenkingen.

Zo’n 15 jaar geleden afgesloten met de gedachte: “Zeg nooit dat het de laatste keer is…”
En dat was het dus ook niet.
Maar er is nu wel heel veel veranderd!
De radio heeft plaats moeten maken voor een magazine en uiteindelijk is dit weer vervangen door een website maar de essentie is gelijk gebleven: Overdenkingen.
Een poging mijn gedachten aan een groter publiek toe te vertrouwen met als resultaat een gezamenlijk overdenken van allerlei dingen die het leven inhoud geven. Om zo een stimulans te kunnen zijn om ergens dieper over na te denken.

Volgens mij is die noodzaak na 15 jaar nog lang niet verdwenen! In tegendeel.

De nieuwe ‘tijd’ staat vol van nieuwe technologische ontwikkelingen die het denkproces juist meer en meer inperken. Er wordt meer voor je gedacht. Althans zo lijkt het! Laat je niet misleiden!!
Zo’n eerste keer, opnieuw beginnen; het mag hier niet al te diep gaan. Misschien schrikt het af?
Maar wees niet bang! Hoewel het zwaar over lijkt te komen is mijn uiteindelijke gedachte bijna altijd heel relativerend. Mijn mening, mijn gedachte – het komt allemaal voort uit een overtuiging dat ons primaire MENS-zijn de hoogste prioriteit moet hebben. Wat dat precies betekent zal duidelijk worden als je meer Overdenkingen gaat lezen.

Maar zoals ik al eerder opmerkte: er is nu heel veel veranderd.
In 15 jaar ben ik niet een compleet ander mens en is de maatschappij niet volledig omgedraaid maar de Overdenkingen van nu zullen er toch iets anders uit gaan zien dan toen.
Inmiddels ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen. Nu ga ik niet zeuren over het grotere verantwoordelijkheidsgevoel wat ik opeens heb… (hoewel het natuurlijk wel zo is!) maar dit heeft vooral gevolgen voor de tijd die ik kan besteden aan dit soort schrijverijen… Helaas is die krap en komt een verhaal op schrift bij stukken en beetjes voor elkaar. Bij voorbaat mijn excuses als het soms wat warrig overkomt. Het leven is momenteel nu eenmaal een beetje chaotisch…

Maar ook de maatschappij is (weer) veranderd.
Ik noemde al even de overgang van diverse media. Van radio naar internet. Alles lijkt wat ‘in de lucht’ te hangen. Een beetje ‘ongrijpbaar’ toch wel. Maar dat ligt een beetje in mijn stijl. Op de achtergrond maar toch luid roepend moeite doen anderen te bereiken.

Een nieuw begin van Overdenkingen.

Omdat juist het vermogen tot denken, het vermogen alles in een breder verband te zien en het vermogen dit te gebruiken om ons gezamenlijke leven op een hoger niveau te brengen voor de mens levensbelangrijk wordt in een tijd waarin kunstmatige intelligentie ingevoerd gaat worden.
Als ons denkvermogen langzaam maar zeker wordt overgenomen door chips, processors en andere computeronderdelen worden wij gereduceerd tot een lagere diersoort.

Dit kan het einde van de mens betekenen!

Daarom dus hoog tijd voor een nieuw begin van Overdenkingen!

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie