De wereld leeft in Chaos! Betekent dit spoedig het EINDE van DE WERELD?

door: John van de Rest
Geschreven op 21 november 1997

Daar heb je weer zo’n malloot die het eind der tijden beweert aan te kondigen.
Zo iemand die waarschijnlijk uit geschriften haalt dat het zo is voorbestemd.

Misschien iemand van een sekte of zo…

NIETS van dit alles brengt mij tot de bovenstaande uitspraken. Ik geloof niet in een laatste oordeel in letterlijke zin zoals sommige religieuze groeperingen soms verkondigen. Ook neem ik de voorspellingen van een Nostradamus niet zo nauw, vooral omdat de voorspellingen pas uitkomen nadat ze zijn geschied! Waarom worden we nooit vooraf gewaarschuwd? Je kan achter elk geschrift wel iets zoeken wat lijkt op hetgeen is gebeurd. Onzin!

Ik ben een REALIST. Door om me heen te kijken zie ik waar mensen mee bezig zijn.

In dit Magazine schrijf ik heel veel over het gebrek aan SPIRITUALITEIT in de mensen momenteel. Dat is een feit. Misschien dat het hiermee nu zo ver gaat dat de ondergang niet meer te vermijden is! Of hebben we nog een KEUZE? Is er nog een ANDERE WEG?

Ook voor mij onmogelijk te beantwoorden vragen. Maar ik heb daar wel mijn gedachten over. En mijn redenen dat we echt bezig zijn onszelf te vernietigen!!

Omdat mijn gedachten meestal ‘vluchtig’ zijn – ze komen en ze gaan – heeft het steeds geen zin ze te bundelen in een verhaal met een duidelijk BEGIN en een afgerond EIND. Alle artikelen in dit Magazine zijn óf: vastomlijnd, tijdloos, een geheel met begin en eind, óf: actueel, door plotselinge gedachten ingegeven, vluchtig, aan verandering onderhevig. Voor deze laatste artikelen heb ik de steeds voortdurend AANVULLENDE stijl opgezet. Met een datum van aanvulling erbij vermeld ik steeds de nieuwe gedachten. In de INHOUD zal ik steeds de laatste datum aangeven van wijziging. Zo ook wat betreft dit artikel.

Genoeg algemeenheden nu!

21-11-97

Vandaag geschreven maar het houdt me al jaren bezig: het materialisme waarin de westerse mens heden ten dage leeft. MOET LEVEN zelfs, tenzij je je als een soort kluizenaar afzijdig kunt houden. Sommigen vinden mij wel iets weg hebben van zo een figuur… Tja!

In het artikel Bronnen* heb ik enige boeken vermeld waaronder “Een kwestie van HEBBEN of ZIJN” van Erich Fromm. Dit boek is in de huidige versie van het Magazine nog niet behandeld maar wel in een ouder gedrukt exemplaar. Het handelt over de maatschappelijke structuur van de westerse landen, geschreven in 1976, een tijd waarin de consumptie-maatschappij volledig tot bloei aan het komen is. Het gaat te ver hier een uittreksel van het boek te geven. De strekking zal duidelijk zijn: de huidige consumptiemaatschappij is gebaseerd op een voortdurende GELDSTROOM. Het functioneert pas optimaal als iedereen in staat is te consumeren. Ofwel KOPEN, KOPEN, KOPEN! Hiervoor is dan wel een zekere financiële vrijheid nodig: men moet voldoende KUNNEN kopen. Ook hiervoor is gezorgd door in principe voor elk mens een mogelijkheid te bieden zich te ontwikkelen en een carrière in te plannen. Deze carrièreplanning is dus wel tot STANDAARD verheven; wie hier niet aan mee kan of wil doen heeft het moeilijk zich te handhaven. Zowel in financieel als in spiritueel opzicht want er wordt gewoonweg niets voor je geregeld. In de huidige complexe, technologisch voortrazende en aan verandering onderhevige maatschappij sta je er eigenlijk ALLEEN voor!
En HIER nu, beste mensen, gaat de mens aan KAPOT!!

Zo weinig – TE weinig – aandacht voor de individuele mens, tenzij een goede carrièreplanner, wat meer en meer leidt tot vervreemding, excessen (drank, drugs, waanzin!), stress (wie toch probeert in de molen actief te blijven maar het eigenlijk niet kan), agressie, apathie en fantasie! Wie leeft nog op realistische basis? Met voeten stevig op de grond en gedachten in orde met voldoende ruimte voor de spirituele ontwikkeling?

Voortdurend verplicht te voldoen aan de maatschappelijke eisen. Voortdurend blootgesteld aan de materiële bombardementen ook al heb je TIEN NEE-NEE-stickers op je deur; binnenkomen doen ze toch en als je op straat je ogen openhebt om een veilig verkeers-deelnemer proberen te zijn, verwar je de verkeerstekens al te vaak met de gigantische billboards die je kleurenblind maken. Moet je af en toe wel eens iets kopen – als je niet alles laat bezorgen door het postorderbedrijf moet dit toch? – dan gaat dit geweld tot aan de kassa door (Wilt u air miles? Zegeltjes? Spaart u Toeters? Of Bellen? Beetje DIT of DAT erbij? Alstublieft een mooie folder! Nog MEER van uw dienst? Wilt u krediet? ECHT NIET???).

Je moet je af en toe voor gek verklaren dat je je niet gewoon laat meevoeren op de materiële golven… Het zal toch niet zo slecht zijn als je WEET dat het niets inhoudt? Waarom voel ik me dan toch steeds zo MOE! Moe van het relativeren. Selecteren. Controleren. Fantaseren… Over een BETERE wereld. Volgens Erich Fromm is dit mogelijk! Maar 20 jaar verder lijkt alles slechts in overtreffende trap en leidt de voorspelde onvrede slechts tot grotere agressie en excessen. Volgens James Redfield is dit de normale chaotische reactie op het gevoel van onvrede en leidt het de overgang in naar een ANDER denken! Dus er is hoop!

BEWUST BLIJVEN LEVEN! BLIJVEN OVERLEVEN!

Wie weet waar we heen zullen gaan?

Wordt vervolgd….

10-12-1997
Tussen Klaas en Claus bevind ik me in een soort leemte; een negatief bedoelde stilte voor de storm want wie het kopen nog niet de oren, ogen en neusgaten uitloopt, gaat vrolijk verder voor de volgende ronde met hooguit wat adempauze om de nieuwe verlanglijsten door te nemen. December is bij uitstek een maand van excessen. Zowel ten kwade als ook ten GOEDE! Want terwijl de dagen steeds korter worden, steken wij steeds meer kaarsjes aan, drinken we een extra glaasje wijn en bereiden we de LEUKE momenten van de komende dagen voor met het optuigen van oude en wat nieuwe kerstdecoraties. Een maand van extreme KOUDE maar dus ook van WARMTE! En het geeft weer wat gelegenheid tot overdenken.

Weet iemand nog dat Sinterklaas ECHT heeft bestaan?

En wie herinnert zich eigenlijk nog het WARE doel van het Kerstfeest?

Wat is de betekenis van de traditionele groene spar als kerstboom?

Denk je nu echt dat ik hier de antwoorden ga geven? Dit is geen INFO-Magazine! Daar had je dan zelf maar achter moeten komen.

In goede Amerikaanse films wil het nog wel eens zo zijn dat er voor iedereen slechts één cadeautje onder de kerstboom ligt met Kerstmis. Zo hoort het ook, als je hier aan meedoet. De bergen grote en kleine cadeaus die er vanaf een week voor Kerst hier onder gesmeten worden zijn echt weer een bewijs van de decadentie van de consumptiemaatschappij.

Maar dat is ook al niets nieuws; zo gaat het toch al jaren? Gaat de bestedingsspiraal niet jaarlijks omhoog zo tegen Kerstmis? Zowel met besteding aan cadeaus als aan etentjes? Wordt Kerst hier niet jaarlijks meer en meer een VREET en KOOP-festijn?

Geef de mensen BROOD en SPELEN… Waar heb ik dat eens eerder gehoord?

Deze gang van zaken is al jaren zo. Maar ook dit is een teken dat het fout gaat met ons. We verliezen volledig de essentie van het leven uit het oog. Hiervoor was Kerstmis nooit bedoeld. Of je nu wel of niet religieus bent; voor elke bevolkingsgroep, voor elke cultuur hebben deze dagen iets POSITIEFS te betekenen. Of het nu met NIEUW LEVEN te maken heeft, een tijd van aandacht voor de medemens, de herinnering aan de geboorte van Christus, het begin van een Nieuw Jaar of elke andere bezielende gedachte inhoudt; Kerstmis is een heel POSITIEF feest. Het gedrag van de consumptieve westerse mens maakt me vaak juist verdrietig.

Wat we zelf doen?

Natuurlijk ook wel iets extra’s in huis halen om te eten en te drinken. Het worden immers lange, warme dagen die we gezellig met z’n drietjes proberen door te komen. Met een kerstboom ja. Wel een ECHTE natuurlijk! Zonder veel glitter maar met witte en gekleurde lampjes. Want positieve gedachten mogen toch zeker ook gekleurd zijn? En ook wel een paar cadeautjes onder de boom. Maar uitsluitend op 1e Kerstdag. Natuurlijk veel kaarsen in huis. Misschien kijken we ‘s-avonds televisie maar als er weer eens teveel van hetzelfde is net als alle afgelopen jaren zouden dit wel eens een paar goede videofilms kunnen worden. Gezellig met z’n tweeën samen op de bank. Dat is warmte, gezelligheid en RUST. Rust om te kunnen overdenken hoe POSITIEF Kerstmis was en IS!!

Vrolijk Kerstfeest !

* Het genoemde artikel ‘Bronnen’ bestond op de voormalige website van De Rest.
Mogelijk maak ik een nieuw artikel, waarin ik tevens alle bronnen vermeld waaruit ik mijn citaten haal. Dat moet dus op dit moment (10-01-2015) nog komen.

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie