Spiritualiteit in de media

door: John van de Rest
Geschreven op 26 november 1996

Dit Magazine is in beginsel bedoeld om méér aandacht op het ‘geestelijke’ te vestigen. Om het spirituele aspect van het leven te benadrukken. Omdat dit nogal eens wordt vergeten, zo ben ik (nog steeds) van mening. Toch kan je bijna geen omroep-organisatie opnoemen, commercieel dan wel non-commercieel, of er wordt aandacht besteed aan iets ‘geestelijks’.
Zou dit betekenen dat we op de goede weg zijn?
Is er inderdaad al een kentering in zicht en gaan de ogen open voor nieuwe inzichten?
Of….probeert elk medium op zijn manier de massa te bespelen in de ‘nieuwsgierige vraag’ naar geheimzinnigheid? Naar de ‘nieuwe wonderen’ van de ‘nieuwe tijd’? Naar de TREND ‘New Age’?

Reeds eerder heb ik stelling genomen TEGEN het gebruik van de term ‘new age’ in dit Magazine. Te vaak wordt er commercieel misbruik gemaakt van de (onbewust) zoekende mens. Het gebrek aan spirituele ondergrond in de maatschappij veroorzaakt een drang deze te vinden via andere wegen. Hier wordt vaak handig op ingespeeld door op macht en/of rijkdom beluste profiteurs die zich voordoen als vertegenwoordigers van de ‘nieuwe waarheid’. Niet zelden komt deze ‘waarheid’ uit het oosten en omdat hier inderdaad ook heel veel GOEDS vandaan komt klinkt dit vaak zeer aannemelijk. Dit komt natuurlijk ook door de onwetenheid en onervarenheid van de ‘zoeker’.
Hoe we het kaf van het koren kunnen scheiden als het over de ‘nieuwe waarheden’ gaat wil ik het hier niet hebben. Elders in dit Internet Magazine ga ik hier nog wel uitgebreid op in. (“Er leiden vele DWAALWEGEN naar Rome…”)

Misbruik, misleiding, profiteurs, charlatans, sekten en alle andere dwaalwegen ten spijt; de vraag naar het ‘ongrijpbare’ blijft groot omdat men het gewoon nog niet gevonden heeft!
Daarom wordt er van alles via de media tot ons gebracht om maar in die behoefte te kunnen voorzien.

Tineke’s “Paranormale Wereld” bestaat al enige seizoenen en belicht voornamelijk de ‘wonderen’ der alternatieve wijsheden. Van Jomanda tot Sai Baba, van Afrikaanse medicijnmannen tot Amsterdamse glaasjesdraaiers; Tineke heeft ze allemaal in beeld gebracht. Over de ‘geestelijke waarde’ is ze altijd al duidelijk geweest: “Blijf met beide benen op de grond!” En daarmee heeft ze natuurlijk gelijk. We leven HIER EN NU; niet in een mistig hiernamaals of een duister verleden. Het leven dient NU geleefd en beleefd te worden en haar sceptische zienswijze ten aanzien van het BELANG van de paranormale waarheden is onbedoeld juist. Beter je NIET met deze zaken in te laten dan het blind varen op mistige wateren. De spirituele achtergronden van sommige waarheden zijn niet bestemd voor haar doelgroep. Deze is vooral op zoek naar sensatie!

Heel anders zie ik de intenties van een omroep als de KRO wanneer deze zich op het terrein begeeft van de spiritualiteit. “Er is méér … tussen hemel en aarde” belooft heel wat maar stelt bedroevend weinig voor. Diewertje Blok (…) weet absoluut niets van de mensen en onderwerpen die ze in de uitzending heeft. Op een kinderachtige manier stelt ze vragen aan mensen die zelf nauwelijks antwoorden hebben waardoor alles nog meer onzinnig lijkt. Wie echt iets zou kunnen vertellen krijgt een krap minuutje spreektijd en wordt dan snel uit beeld gehaald.
Heb je de eerste uitzending gezien?
Simon Vinkenoog, schrijver/dichter/prater Bres-redakteur, mag in 30 sekonden uitleggen wat hij vindt van de opening van ‘spirituele café’s’ terwijl Willeke van Ammelrooy 10 minuten kan zwetsen over haar rol in een nieuwe film die wel eens iets ‘spiritueels’ zou kunnen hebben…)
De ‘K’ van KRO staat toch voor Katholiek? In plaats van een eigen standpunt in te nemen in dit soort zaken, wat je van een dergelijk gerichte zuil toch mag verwachten, denkt men bij die omroep misschien dat het beter is deze onderwerpen kinderachtig en dus belachelijk te maken om zo de aandacht af te leiden? Omdat vadertje Paus andere wegen dan die ENE naar Rome (…) verbiedt? Wat KINDERACHTIG!

___________________________________________________

notitie:
De oudere artikelen van ‘Cultuurfilosofie’ zijn geschreven voor het ‘Fata Morgana Magazine’, zoals de site als eerste heette, als opvolger van een papieren magazine. Vandaar dat er over ‘magazine’ gesproken wordt.

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie