Het grote Internet gevaar!

door: John van de Rest
Geschreven op 12 februari 1997

Wie dit leest is gek!

…stond er vaak op muren en andere stenen voorwerpen geschreven.
Maar op deze plaats werkt deze uitspraak ook: “Wie dit leest ‘surft’ op INTERNET en is GEK!”
Of gewoon fanatiek ‘surfer’, maar dan toch een beetje gek.
Want, beste I-Net-surfers, er is zoveel informatie, zoveel educatie, zoveel rommel, zoveel SHIT
 op dit medium dat je er zo goed als WAANZINNIG van wordt! ALS je tenminste niet weet waar de grenzen liggen van wat menselijk is.
Inmiddels ‘surf’ ik nu ook al weer zo’n half jaar en in de toekomst zal dat nog wel meer worden want ik heb m’n 4-uurs abonnement moeten verhogen naar een onbeperkt abonnement. Het werd gewoon te veel bijbetalen. Maar wat ik in die weinige uren heb gevonden? Bitter weinig! Het zoeken naar zinnige informatie kost meer tijd dan het vinden ervan!
Internet slibt dicht en dat is vooral te ‘danken’ aan de grafische vormgeving ervan.
Hoeveel gewenst en gewild ook, zoveel problemen geeft het inmiddels.
Het dataverkeer wordt zo vele malen drukker door die grotere grafische Internet-pagina’s dat er door de veelheid geen doorkomen meer aan is.
En zo ontstaat dus inderdaad hetgeen waarvoor zo gevreesd is:

INTERNETVERSLAVING!

Want wie echt geïnteresseerd is in wat er zoal te vinden is op het net wil toch zeker niet opgeven omdat het toevallig druk is? Nee er wordt driftig doorgesurft naar andere web-lokaties en zo glijden we van de ene rommel in de andere. Want helaas is er teveel rommel te vinden waardoor het zoeken NOG meer bemoeilijkt wordt.
Zelfs de gouden tips van de professionele tijdschriften blijken vaak niets in te houden of reeds opgeheven te zijn. En zeg nu zelf, wat doe je als je iets wilt weten over een bepaald onderwerp en je hebt geen direct Internet-adres (URL)? JUIST! Zoeken via de ‘ZOEK_ROBOTS’.
En dan begint de ellende.
Want op één trefwoord kan je al snel enkele duizenden URL’s verwachten waar het woord minstens in genoemd wordt.
Ga je ze allemaal bekijken?
Zo ja: “Sterkte!” Anders zoek je verder middels andere woorden of door gebruik van woordcombinaties.
Heb je dan je zoekactie uiteindelijk verkleind tot een paar honderd URL’s dan blijkt achteraf dat de makers van de SITE’s handig een aantal trefwoorden hebben verwerkt in het onzichtbare deel van hun pagina. De inhoud heeft soms wel raakvlakken en heeft met het gezochte woord enigszins van doen maar voor de rest is het weer onbruikbare informatie.
En zo gaat het me bijna dagelijks af.
“OM GEK VAN TE WORDEN!”

En toch zal ik bewijzen (aan mijn omgeving) dat er wel degelijk zinnige informatie op het net staat.
Al was het alleen maar om mijn abonnement te verdedigen!

Weet je wat ik denk? Waar ik bang voor ben?
In de toekomst worden veel providers opgeheven of uitgesloten van ‘algemeen gebruik’. Wanneer Internet via de televisie mogelijk wordt, zal de censuur natuurlijk voorkomen dat elke onschuldige burger geconfronteerd wordt met de meest waanzinnige sites. Wanneer dit ‘algemeen gebruik’ eenmaal z’n intrede doet, valt er voor de UITGESLOTEN providers weinig meer te beleven. Deze zullen uit zichzelf verdwijnen. Wat overblijft is de zouteloze informatie, getoetst aan het algemeen belang en ontdaan van enig individueel elan.
DEZE Home-page zal dan ongetwijfeld ook verdwenen zijn.
De reden voor deze catastrofe?
Wij willen te veel!

Waren we tevreden geweest met echt zinnig gebruik van het net dan was het inderdaad het ‘MEDIUM VAN DE TOEKOMST’ geworden. Maar door het volledig uit te melken, door het te OVERbelasten, door het te vergiftigen is het geworden tot een ordinaire babbelbox waarop menig gefrustreerde ziel zich uit kan leven. Voor zolang het dus duurt…

Dit bericht is geplaatst in Cultuurfilosofie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie